2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmkansız Aşk ve Unutmak İçin 5 Tavsiye
YAZI #7751 © Yazan Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK | Yayın Kasım 2023 ÇOK OKUNUYOR
Neden imkansız bir aşka aşık oluyoruz? Unutmak için 5 psikolojik ipucu
Neden imkansız aşklara aşık oluyoruz? İmkansız bir aşka aşık olduğunuzda ne yapmalısınız? Psikolojiye göre imkansız bir aşkın neden ve nasıl unutulacağını öğrenin.

Hayatımızda imkansız bir aşka aşık olmak, bir insanın yaşayabileceği en sinir bozucu ve acı verici duygulardan biridir. Aşk karşılıklı olduğunda insanlar büyük bir mutluluk duygusu yaşarlar, diğer yandan imkansız aşklar, özellikle o kişi günlük rutininizin bir parçasıysa, özgüveninizi ve güvenliğinizi test edebilir.
İmkansız bir aşk sırasında hissedilen acı o kadar güçlü olabilir ki insanları depresyona sokabilir, çünkü bu duygular veya fanteziler duygusal ve zihinsel dengenizi etkileyebilir.
İmkansız aşk nedir?
İmkansız aşklardan bahsettiğimizde, bir kişinin gerçekleşmesi muhtemel olmayan biriyle birlikte olma arzusunu işaret ediyoruz. Çoğu zaman, bu hisleri yaşamak stresli olur.
İmkansız Aşkın Arkasındaki Kimya
Aşık olmak , biyolojik ve kültürel faktörlerin mevcut olduğu karmaşık bir olgudur. Bu şekilde, birine ilgi duyduğumuz zaman beynimiz değişir ve bir dizi kimyasal reaksiyon gerçekleşir ve bu da nihayetinde dünya algımızda bir değişikliğe neden olur.
Bir kişi bir delilik hissettiğinde, bu sürecin arkasındaki kimya dikkatimizi başka yöne çeker çünkü bu bizi takıntılı hale getirir ve bu dürtü ya da duyguyu tüketemezsek moralimizi bozabilir.
Karşılıklı aşk bizi iyi hissettirir çünkü beynimiz onu yaşarken dopamin, serotonin ve oksitosin, diğer nörotransmiterler ve hormonların yanı sıra bizi enerjik ve enerji dolu hissettiren hormonlar salgılar.
Ama imkansız bir aşka ya da yasak bir aşka gelir gelmez, aşkla yaşadığımız bu kimya çağlayanı inişe geçer ve duygusal dengemiz için ciddi sorunlar yaratır. Bu şekilde, bu karmaşık aşk ilişkilerinin ardındaki beklentiler karşılanmadığında beynimizdeki serotonin seviyeleri düşer ve bu da depresif ve obsesif davranışlarla ilişkilendirilir. Yani birisi karşılıklı ama imkansız bir aşk yaşadığında ya da imkansız bir aşka aşık olduğunda, beynimiz üzerindeki etkisi, bağımlı olduğumuz bir ilacı kullanmayı bırakmamızla aynıdır. .
Romeo ve Juliet etkisi
Birine aşık olduğumuzda beklentilerimiz her zaman karşılansa mükemmel olurdu. Ama gerçekte imkansız aşk çok yaygındır. Bu tür karmaşık aşk, bu tür duyguların gerektirdiği her şey nedeniyle zihinsel sağlığımıza zarar verebilir.

Uzmanlar imkansız aşka “Romeo ve Juliet etkisi” adını verdiler çünkü bu imkansızlık varken kaybolmaktan çok arzu, dürtü veya sevilen kişiyle birlikte olma ihtiyacı artmaya devam ediyor. Beynimiz, imkansızlığa rağmen aşkın tüm olumlu etkilerini hissetmek istediğinden, hayal kırıklığı için kesin bir çekimdir.

Neden imkansız bir aşka aşık oluyoruz?
Teoride insanlar, birisine aşık olup olmama konusunda özgür olduğumuzu düşünüyorlar. Ama gerçekte, romantik seçimlerimiz, sanıldığından daha az özgürdür. Bu imkansız aşkları sevme eğilimi tam olarak çocukluğumuzdan gelebilir. Öyle ki yetiştirilme tarzımız bizi sadece belirli tipteki insanlara aşık olmaya yöneltebilir.
Çoğu durumda, insanlar küçükken bize nasıl davranıldığını yeniden yaratan bir aşk arıyorlar. Sorun şu ki, bazen ebeveynlerimizden aldığımız sevgi, bir ilişki içinde hepimizin “olumlu” olarak tanımlayacağımız özelliklerden oluşmayabilir.
Bu şekilde, yetişkinlikte bize iyi gelmeyen ya da sadece ilişki kurmanın imkansız olduğu kişiler olan ortaklar aramaya yatkın hale getirebiliriz. Bunun nedeni, çocukluğumuzda bir tür sevgiye sahip olduğumuz için, bize en tanıdık gelen ve genç yaşımızda yaşadıklarımıza benzer bir şeye dönüşen şeylere doğru çekildiğimizi hissetmemizdir.
İmkansız bir aşk nasıl unutulur?
Fark ettiğimiz gibi, imkansız bir aşka aşık olmak, refahımızı veya zihinsel sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Kafamızdan çıkaramadığımız imkansız bir sevginin üstesinden gelmek için kendi içimizde çalışmaya çalışmak hayati önem taşır. Bu şekilde psikologlar, bu karmaşık aşkları geride bırakabilmek için aşağıdakileri önermektedir.
1. Uzaklaş
Herhangi bir kalp kırıcı süreçte, eğer imkansız bir aşkı unutmak istiyorsan, sevdiğin kişiyle iletişim kurmayı bırakmaya çalışmalısın. Gerçekten de, o kişiyi her gördüğünüzde veya hatırladığınızda, aşık olmanın ardındaki tüm nörokimyasal reaksiyonları üreten bir beyin devresi aktive olur. Bu, birinin bir uyuşturucuya bağımlı hale gelmesine benzer bir etkiye sahiptir ve bu, o kişiyi daha fazla istememize veya bu duyguları daha fazla hissetmemize neden olur.
Bu nedenle, imkansız bir aşka olan bu "bağımlılığı" durdurmak için, bu kişinin tüm bu duygulara yol açtığı fikrini pekiştirmeyi bırakmaya çalışmak esastır. Anahtar, onu düşünmemek ve bu bağımlılık duygularından kaçınmaya çalışmaktır.
2. Kabul et
İmkansız bir aşkın tüm tetikleyicilerini durdurmak için bu ilişkinin olamayacağını kabul etmeniz şarttır. Bu şekilde, karmaşık aşkların arkasına saklanan tüm hayal kırıklığı duygularını durdurabilmek için tavrınız esastır. Bu nedenle, kabul etmek, acınıza katkıda bulunmamak için ilk adımdır.

3. Birine söyle
Biriyle bu duygular hakkında konuşmak, bu imkansız ortakların yanında hissettiğiniz acıyı hafifletmeye yardımcı olabilir . Sebebi ise kişiye bu duyguları anlatmak, hayal kırıklığı hissini hafifletmeye yardımcı olur ve bu karmaşık aşkları geride bırakmak için bir yedeğinizin olması da iyidir.
4. Benlik saygınız üzerinde çalışın
İmkansız aşkların etrafındaki bu durumlar gerçekleştiğinde, denemek için iyi bir zaman.özgüvenimiz üzerinde çalışmak. Bu şekilde bu durum kendinize odaklanmanız ve kendinizi yeniden inşa etmeye başlamanız için en iyi bahanedir. Ne istediğinizi, gerçek hedeflerinizin ne olduğunu öğrenin ve kendinizi baştan sona analiz edin. Kendinize konsantre olmak, imkansız bir aşkı unutmak için en iyi çözüm olacaktır.
5. Konfor alanınızın dışına çıkın
Zihnimiz bazen en büyük düşmanımızdır. Bunun nedeni, güvenliğin hayatta kalma anlamına geldiği için beynimizin güvende hissetmek için istikrar ve rutin aramasıdır. Bu nedenle, onunla savaşmak genellikle zor ve zordur. Fakatkonfor alanımızdan çıkmak imkansız bir aşkı unutmanın en iyi yoludur . Gerçekten de yeni bağlantılar kurulmakta ve günlük hayatımızla ilgili olanlar unutulmaya başlamaktadır.
Bazen imkansız bir aşk bizi mutlak bir hüznün içine sokabilir. Bu sebeple bu durumda olduğunuzu düşünüyorsanız, profesyonel bir konya psikoloğa danışın. Bazen imkansız bir aşkın üstesinden gelmenin en iyi yolu, hayatımızın gerçek aşkının kendimiz olduğunu hatırlamaktır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin BAĞRIAÇIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK'ın Makale ve Yazıları
► Unutmak ya da Unutmamak Psk.Enise AKGÜL
► Psikolog Tavsiye ile mi Secilmelidir ? Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Terapist Tavsiye Verir mi? Terapist Sizde Neyi Dinler? Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İmkansız Aşk ve Unutmak İçin 5 Tavsiye' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bireysel Terapi Nedir ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Vajinusmus ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Depresyon ve Depresyonun Nedenleri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Aldatma ve Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Acı Hatıra Travma Ocak 2017
► Psikoterapi Nedir? Ocak 2017
◊ Fly Yoga Nedir Kimler Yapabilir ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Evlilik Öncesi Danışmanlık Nedir ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Emdr Terapisi Kasım 2023
◊ Çift Terapisi ve Faydaları ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Cinsel Terapi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Yüzyüze mi Online mı ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Yalnızlık Kasım 2023
◊ Kaliteli Uyu, Mutlu Yaşa Kasım 2023
◊ Terapi Nedir ve Nasıl İlerler ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:20
Top