2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinusmus
MAKALE #23066 © Yazan Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK | Yayın Kasım 2023 | 542 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
DÜĞÜN SONRASI KABUSU VAJINUSMUS
Tüm gençlerin, yeni evlilerin hayalidir birbirine kavuşmak. Flörtler, heyecanlı buluşmalar, ailelerin tanışması, kız isteme, nişan ve nihayet düğün artık aile olmak ve birbirine kavuşmak zamanı. Tatlı telaşlar, koşturmalar hepsi mutlu bir aile olmak için…. Anne-baba olmak için. İlk gece heyecanı yaşamayan yoktur. Heyecan mı korku mu?.. Tatlı bir heyecan olmazsa olmazdır. İlk günler basit bir heyecan ya da yorgunluk olarak düşünen çiftler günler geçtikçe bir çaresizlik, yetersizlik duygusuyla ne yapacaklarını bilemez duruma gelmekte durumu kimseye açıklayamamak da bu durumu daha da kuvvetlendirmektedir. İşin içine korku, kaygı ve yanlış inanışlar girince vajınusmus kaçınılmaz son oluyor.
Malum düğün sezonu geçtik ve vajınusmus için başvurular oldukça yoğun. Yapılan araştırmalara göre her 10 genç kadından birinin başına gelmektedir. Peki bu sorun bir hastalık olarak kabul edilmeli mi? Tabikide! İlk bilimsel tanımı yaklaşık 150 yıl kadar önce Dr. Sims tarafından yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) bu sorunu tanımlıyor. Cinsel birlieşme sırasında PC kasları dediğimiz kaslarda, bacaklarda, bel ve karın bölgesinde bazen çene kaslarına kadar ilerleyebilen aşırı bir ağrı, acı ve kasılma durumu ile birlikte cinsel birleşmenin olmaması vajinusmusdur. Ön sevişme sırasında gayet rahat ve haz alan birey ilişki aşamasına geldiğinde kaslarını bilinçdışı kasarak cinsel ilişkiye izin vermemesi hatta imkansız hale getirmesidir.
Vajinusmusun tanımını yaptığımıza göre nedenleri de bakabiliriz. Yüksek kenarlı kalın ve sert kızlık zarları, doğuştan gelen himen ve vajinada bulunan yapısal anomaliler; himende septum, vajinal septum, vajina olmaması veya kısa ve kör vajina olması, vajinal enfeksiyonlar, Bartholin kistleri, ağrılı vulvar vestibulit gibi nedenler çok az da olsa görülebilecek fizyolojik nedenlerdir.
Genel sebep olan psikolojik nedenine gelince; cinsellikte tıpkı kişilik gelişimi gibidir ve herhangi bir yerdeki kırılma bütün bir cinsel hayatı etkileyebilmektedir. Özellikle 3-5 yaş arasındaki yaşanan travmalar, cinsel birleşme ile ilgili asılsız, yanlış ya da eksik bilgiler ya da doğum vb. cinsel içerikli olaylara şahit olma, cinsel taciz, dinsel tutuculuk gibi nedenlerdir.

Vajinismus bir savunma mekanizması mı ?
Vajinismus, herhangi bir vajinal girişe (cinsel birliktelik, parmak vb.) karşı bir savunma mekanizmasıdır. Vajinismus sanıldığının aksine fizyolojik değil psikolojik bir problemdir.


Vajinusmusu olan bir çift vajinada fizyolojik bir problem olduğu algısına kapılabilir. Ve çift şunları hissedebilir;
Duvar var gibi…
Giriş imkansız…
Beni istemiyor…
Yetersizim…
Ve sonunda cinsellikten kaçınma meydana gelir.


Vajinismus, tüm cinsel işlev bozuklukları gibi birincil veya ikincil olabilir.
• Cinsel yaşamın başlangıcında ortaya çıktığında birincil olduğu söylenir . Vajinismusun en yaygın şeklidir. Cinsel birliktelik her zaman imkansız, çok zor veya acı verici olmuştur.
• Tatmin edici bir cinsel yaşam deneyiminden daha sonra ortaya çıktığında ikincil olduğu söylenir .
Vajinismusun dereceleri vardır
5. derece vajinal temasa bile izin verilmediği seviyeden, gerekli kas egzersizleri ve rahatlama ile ortadan kaybolan 1. Seviyeye kadar derecelendirilebilmektedir.
O zaman neden cinsel birliktelik imkansız hale gelebilir?
Her semptomun bireyin dinamiğinde değerlendirilmesi gerekliliği ile birlikte başlıca bazı nedenleri şöyledir;
1. acı korkusu
2. Fobiler, kaygı, özgüven eksikliği
3. Fizyolojik faktörler
4. Evlilik çatışmaları
5. Cinsel istismar
6. Cinsel tabular
7. Gebelik korkusu
8. Bilgi eksikliği

Bir savunma mekanizması olarak, zarar görmekten korunmak için refleks olarak birincil vajinusmus ortaya çıkarken; sağlık sorunu, ameliyat sonrasında da ikincil vajinusmus ortaya çıkabilmektedir.

Vajinismus tedavi edilebilir mi?
Evet, bu bozukluk tedavi edilebilir. Bireyin bedeni, cinselliği ve semptomu hakkındaki duygu ve düşünceleri belirlendikten sonra, altta yatan neden ortadan kaldırılarak tedavi edilebilmektedir.

Nasıl bir tedavi uygulanmalı?

Bir cinsel terapist ile birlikte asla iyileşemeyeceğim düşüncesinin adım adım değişmesiyle kendisi ve partneri için mutlu ve tatmin edici bir cinsellik yaşayabileceği düşüncesine ulaşması beklenir. Kendine güvenin yavaş yavaş yerine gelmesiyle birlikte, ev egzersizleri ve aşk oyunları da dahil edilerek tedavi tamamlanır.

Tedavisi kısa süreli olan vajınusmusun keyfi ömür boyudur…

Peki nasıl kurtulabiliriz bu kabus vajinusmustan? Öncelikle bireyin vajinusmusu kenidine kondurmak istememekten, zamanla geçer diyerek kendini avutmaktan vazgeçip vajinusmus olduğunu kabul etmeli. Sürekli olarak bahanelerle ertelemek tedavi sürecini daha da zorlaştırmaktadır. Başarısız her denemede tekrar yıkılmak kişiyi ve evliliği yıpratacağı gibi diğer eşte de erken boşalma ya da ereksiyon gibi sorunlara yol açabilmektedir. Çiftin ilk yapacağı durumu ertelemeden ilk önce fizyolojik nedenleri de göz önüne alarak bir jinekoloğa gitmeli. İşin fizyolojik kısmı elendikten sonra bir cinsel terapiste gidilebilir.
Cinsel terapide neler olur? Eğer altında yatan başka bir patolojik durum yoksa yanlış inanışları ve varsa travmaları düzelterek vajınusmus kabusundan kurtulmak mümkündür. Altta yatan başka patolojik durum varsa önce bunlar düzeltilerek sonuca doğru ilerlenebilir. Bu duruma bağlı olarak evlilik sorunları da oluşmaya başlamışsa eş ve evlilik terapileride uygulanabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinusmus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin BAĞRIAÇIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK'ın Yazıları
► Vajinusmus Kadınları Psk.Semra TANAS
► Vajinusmus ve Nedenleri Psk.Sena TUNÇ
► Vajinusmus Nasıl Tedavi Olur ? Psk.Dnş.Serap ALTU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinusmus' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bireysel Terapi Nedir ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Depresyon ve Depresyonun Nedenleri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Aldatma ve Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Acı Hatıra Travma Ocak 2017
► Psikoterapi Nedir? Ocak 2017
◊ Fly Yoga Nedir Kimler Yapabilir ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Evlilik Öncesi Danışmanlık Nedir ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Emdr Terapisi Kasım 2023
◊ Çift Terapisi ve Faydaları ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Cinsel Terapi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Yüzyüze mi Online mı ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Yalnızlık Kasım 2023
◊ Kaliteli Uyu, Mutlu Yaşa Kasım 2023
◊ Terapi Nedir ve Nasıl İlerler ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:05
Top