2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Mutluluk Geliyor!!
YAZI #3552 © Yazan Psk.Havva AKDEMİR | Yayın Mayıs 2017
DİKKAT MUTLULUK GELİYOR..!!
Güneş'in gülen yüzünü göstermesi, kuşların cıvıl cıvıl ötüşmeleri, mis kokulu çiçeklerin yapraklarıyla bizleri selamlamasıyla kışın hantallaştırdığı bedenimizi bir silkeleme ve yenilemenin tam zamanı..
bir şeyler yazmak istedim ve aklıma ''Mutluluk'' konusu geldi mutluluk deyince de onunla bağlantılı olan ''Serotonin Hormonu'' geldi tabi ki açtım bilgisayarı okumaya başladım makaleleri.. Mutluluk insanların var olmaya başladıkları ilk anlardan bu yana araştırılan konular arasında ama tam olarak cevabı hala meçhul çünkü kişiden kişiye değişmekle beraber tamamen insana özgü yani dünya üzerinde kaç insan varsa o kadar mutluluk kavramı var! nasıl mı mesela şöyle; fakir bir adam zengin olmanın onu mutlu edeceğini düşünüyor.. zengin bir adam var ama o da eşiyle mutlu değil iyi bir eşin onu mutlu edeceğini düşünüyor..bedeninde eksiklik olan kişi onun varlığıyla mutlu olacağını, çirkin bir kişi güzel olmakla mutlu olacağını söyleyebilir yani kısacası insanlar ''Sahip olamadıkları şeylerin varlıklarıyla mutlu olacaklarını düşünüyorlar!! Mutlu olmak için çok çeşitli yollar arayanlar, aradıkları o zamanda geçip giden ömürlerinin bile farkında değiller...
Velhasılıkelam işin edebi kısmını bırakıp biraz bilimsel kısmına gelelim:
Mutluluk Hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun eksikliği tıpta depresyon, migren, hiperaktivite, insülin direnci, hatta obezitenin temelinde bulunuyor. Serotonin yükseldiğinde veya yeterli olduğunda moralinizde yüksek oluyor. Rahat uyku uyuyorsunuz, iştahınız azalıyor, ruh sağlığınız düzeliyor, enerjiniz artıyor. Düşük serotonin ise sinirli, huzursuz ve depresif ruh hallerine neden oluyor, iştahı bozuyor, obezite veya anoreksiya, bulimia nevroza gibi yeme bozukluklarına yol açıyor.

Vücut tarafından oluşturulan ve gıdalarda bulunmayan bir sinir taşıyıcısıdır, serotonini vücut kendisi üretir. Ancak, serotonin üretimini destekleyen besinler tüketilerek vücudun serotonin üretmesine katkı sağlanabilir. neler yiyerek artırabiliriz Serotoninimizi yani mutluluğumuzu ; muz, incir, probiyotik besinler, bezelye, somon,ceviz yiyerek serotonin seviyesinin artması sağlanabilir.
Ayrıca mutluluk artırıcı olarak bilinen önemli yiyecek de çikolatadır. Çikolata içinde bulunan ve uyarıcı özelliğe sahip tryptofan ve phenylethylamin sayesinde uyarıcı etkiye sahiptir. Bu madde sayesinde beyin harekete geçer, sonrasında vücut endorfin ve serotonin hormonlarını daha fazla salgılar. Yediğimiz çikolata sayesinde vücut bu hormonları daha fazla miktarda salgılar ve geçici bir rahatlama hissi oluşur. Bu sadece başlı başına çikolatanın yarattığı bir mutluluk değildir. Karbonhidrat bakımından zengin olan besinlerde bu hormonların salgılanmasını sağlar ve çikolata yenildiğinde nasıl mutluluk hissi uyanıyorsa aynı haz bu tarz besinler tarafından da karşılanabilir.
Ayrıca düzenli beslenme, düzenli uyku, günlük egzersiz, güneş ışından faydalanmak, olumlu düşüncelere sahip olmak, alışveriş yapmak, masaj yaptırma, dans etme de serotonin seviyesini yükseltmeye böylece mutlu olmamıza yardımcı olur. Yaşam tarzımızda yapacağımız bir kaç ufak değişim bize kocaman bir değişim olarak geri dönebilir yeni gelen mevsimle beraber ayağa kalkma ve silkelenme zamanı gelmedi mi gençler...
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Havva AKDEMİR Fotoğraf
Psk.Havva AKDEMİR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Havva AKDEMİR'in Yazıları
► Karneler Geliyor! Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
► Tek Eşliliğin Sonu mu Geliyor? Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Eyvah! Panik Atak Geliyor Psk.Ceren TATAR
► Yeni Bir Bebek Geliyor Ne Yapacağım!!! Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Yalan Söyleme Eğilimimiz Nereden Geliyor? Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dikkat Mutluluk Geliyor!!' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kardeş Kıskançlığı Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:51
Top