2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eşim Üzerimde Baskı Kurmaya Beni Kontrol Etmeye Çalışıyor
MAKALE #18651 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Temmuz 2017 | 9,970 Okuyucu
Eşim üzerimde baskı kurmaya beni kontrol etmeye çalışıyor

Evliliklerde sık sık karşılaştığımız bir histir kontrol edilme hissi. Özellikle evliliğin ilk yıllarında eşlerin yeni düzene uyum sağlama sürecinde birbirlerini değiştirme geliştirme çabaları çoğunlukla diğer tarafta kontrol etmeye çalışıyor ,üzerimde hakimiyet kurmaya çalışıyor diye yorumlanabilmektedir.

Aslında her iki tarafta olumlu bir şeyler yapmak istemektedir. Erkek kurallar koyarak evliliğinin bir sisteme , düzene oturmasını istemektedir. Bu düzenin oluşması için kurallar koyması gerektiğini düşünür böylece dışarıdan gelebilecek olumsuz etkileri önlemiş olacaktır. Nihayetinde eşi onun için zayıf narin korunup kollanılması gereken kişidir. Bu nedenle kuralları koymak onun için önemlidir. Kurallar onun yere daha sağlam basmasına imkan verecek, yaşanması muhtemel sorunlar bu yolla önemli ölçüde yaşanmayacaktır. Erkek eşinin gözünde zayıf yetersiz biri olarak hiçbir zaman görünmek istemez. Ona göre o ,güçlü olan, eşini ,evini ,çocuklarını koruması gereken kişidir. Bunu yapamadığı zaman kendini çok güçsüz ve yetersiz hisseder bu nedenle kurallar koyması gerektiğini düşünür zaten yaşadığımız toplum erkeğin hakim, baskın güç olması gerektiği şeklinde mesajları doğumdan itibaren sürekli erkeğe vermektedir. Bu nedenden dolayı erkek eşinin kendisinin sözlerini ciddiye almasını ve buna uymasını bekler. Bunu gerçekleştirmek için çoğu vakit yanlış bir yol olan, zorlama yöntemini tercih eder. Eşini zorladığı ölçüde isteklerinin gerçekleşeceğini düşünür fakat bu zorlayıcı üslup eşinin kendisini kötü hissetmesine, değer verilmediği ,önemsenmediği ,sevilmediği algısının oluşmasına neden olur bunun neticesinde de eşi ondan daha fazla uzaklaşır ve daha tepki li bir şekilde davranır.
Bayanlar içinde benzer duygular geçerlidir. Bayanlar da evlendikten sonra tıpkı erkeklerde olduğu gibi yeni bir düzen, sistem kurma arayışına girer. Bu arayışta erkeklerden farklı olarak o aile içi hiyerarşiye ,düzene ,alışkanlıklara ,eve ve çocuklara odaklanır. Burada bir düzenin sistemin olması gerektiğini düşünür. Ona göre ailesi örnek bir aile olmalıdır. Bu nedenle birbirleri arasındaki diyaloğa hitap şekline, sıcaklığa ayrı bir önem verir. Zihninde oluşturmuş olduğu bu modeli gerçekleştirebilmek için eşinin desteğine ihtiyaç duyar . Bunu sağlamak içinde sık sık eşiyle bu konuları konuşur ve bu konularda eşinden beklentiye girer. Bayanın beklentilerini gerçekleştirmek için eşiyle konuşmaya çalışması, onu bazı konularda zorlaması, üzerine gitmesi çoğu vakit erkekte beni kontrol etmeye, yönlendirmeye çalışıyor fikrinin oluşmasına neden olur bu nedenden dolayı da erkek ya kendi içine kapanır yada eşinden duygusal anlamda uzaklaşarak tepkili davranır.
Erkek ve kadın olmanın getirmiş olduğu bu farklı bakış açıları çoğu vakit evlilikleri önemeli ölçüde etkilemektedir. Aslında her iki yaklaşımda da olumlu bir çaba söz konusudur. Evliliği bir sisteme düzene oturtma çabaları etkin bir iletişim kurulamadığından dolayı çoğu vakit yanlış anlaşılmalara yol açmaktadır. Her iki tarafta karşısındakinin kendisi üzerinde hakimiyet kurmaya çalıştığını, kendisini önemsemediğini, adam yerine koymadığını, eskisi gibi sevmediğini düşünür. Böyle bir bakış açısı beraberinde zıtlaşmaları kavgalar getirir.
Eşler bu dönemde şu soruları kendilerine sormalılar:
Eşim neden benden bunları yapmamı istiyor ?
Gerçek amacı nedir ?
Gerçekten beni önemsemiyor mu ? sorularını sormalıdır. Bu soruların cevapları konusunda halen şüpheleri ve emin olamadığı konular var ise bu konuda eşini karşısına alıp sakince ve ben dilini kullanarak sorularına cevap aramalıdır.

Bazen iki tarafın farklı bakış açısı ve problem çözme stratejisi birbirlerine karşı ciddi oranda önyargılara şüphelere sebebiyet verebilir. Bu nedenle konuşmaya başlanıldığı anda her iki tarafta agresif davranır. Çünkü her iki tarafta kendine göre haklıdır ve gerçekten de haklı olduğu yönler vardır. Haklılığı konusundaki kesin inancı,onun eşini dinlemesine engel olur ve bu durum her iki taraf içinde bir kısır döngü olarak devam eder. Eşler bu dönemde eğer bu sorunları çözemiyorlarsa mutlaka bir uzmandan destek almaları gerekir. Unutulmamalıdır ki bir kişi evinde huzurlu ve mutlu değilse başka bir yerde de mutlu olması çok zordur.

Uzm.Psikolog Vedat AKDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eşim Üzerimde Baskı Kurmaya Beni Kontrol Etmeye Çalışıyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Yazıları
► Eşim Beni Aldatıyor Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
► Eşim Beni Hiç Anlamıyor Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Eşim Neden Beni İlk Günkü Gibi Sevmiyor? Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
► Ben Değil Eşim Değişsin Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Eşim Üzerimde Baskı Kurmaya Beni Kontrol Etmeye Çalışıyor' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:06
Top