2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özgüven: Bir Şeyler Yapman Gerekiyor
MAKALE #19908 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Ekim 2018 | 9,135 Okuyucu
ÖZGÜVEN: BİR ŞEYLER YAPMAN GEREKİYOR.

Bir planlama yapman gerekiyor. Hayata dair bir şeyleri değiştirmen gerekiyor. Sanki öylesine sürükleniyor gibisin. Hiçbir planın yok. Her günün sanki bir diğerinin aynısı gibi. Buna bir dur demen gerekiyor.

Nereden başlamalısın. Şu an bunu bile bilmiyorsun ama bir plana gerçekten de çok ihtiyacın var. Bir şeyleri değiştirmen lazım. Belki de bir şeyler yapmana gerek yok ama bir şeyler yapman gerektiğini düşünüyorsun.

Acaba alınacak eşyalar mı, bekleyen işlerin mi, ilişkin mi bilmiyorsun. Daha ne kadar beklemen gerekir. Bir şeyler yapmam gerekiyor diye düşünüyorsun ama bu da yeterli değil bir şeyleri değiştirmen de gerekiyor. Nereden başlaman lazım, nasıl düzenlemen lazım.

Zihnin o kadar karışık ki.

Belki de bir karar alıp onu yapamamak veya yapamayacağını düşünmek ve bundan dolayı da üzülmekten, yıkılmaktan kaçınmak.

Karar alman o kadar zor ki.

Bütün bunların hepsini görmemezlikten geliyorsun. Sorumluluklarını yerine getirmekten mi korkuyorsun. Kendini değiştirmekten, yapamayacağını görüp de hüsranla karşılaşmaktan, yenilmekten mi korkuyorsun.

Neyden korkuyorsun ?

Zor geliyor bir şeyler. Yapamıyorsun o yüzden bir rüzgar gibi savrulup gidiyorsun. Acaba bir potansiyelin var da sen mi göremiyorsun. Gerçekten de bu kadar zayıf mısın acaba. Bir şeyleri değiştirmen için gücün, bilgin, tecrüben hayata bakış açın yetersiz mi. Acaba bununla yüzleşmek mi zor geliyor ?

Şöyle de bir realite var ki şu an hayatında hiçbir şey değişmiyor, çok mutlu da değilsin. Çevrendeki insanlara, kendine çok mu faydalı olabiliyorsun. Bir şeyleri değiştirmen gerekiyor biliyorsun.

Derinliklerinden gelen bir ses bir şeyler yapmalısın, bir şeyleri değiştirmelisin diyor. Kocaman biri ise bu sesin önünde dev bir engelmişçesine duruyor. Kendine göre bir dolu mazeretler ortaya koyuyor sanki bunları yapabilmek için hiçbir zaman gücünün olamayacağını sana hissettiriyor.

Çok acele ediyorsun. Sanki vapuru kaçıracak bir yolcu gibi yaşıyorsun. Hep bir panik, hep bir acele. Hızlı hızlı yürümeye, konuşmaya, acele ederek anahtarları bulmaya o kadar alışmışsın ki.

Renkleri hep kaçırıyorsun

Aslında o kadar çok şey var ki değiştirmen gereken. Ufak tefek işlerden tut da hayata bakış açısından ne bileyim alacağın kararlara kadar. Hep bir erteleme hep bir erteleme.

Ertelemeleri hayatından çıkaramıyorsun.

Bir belirsizlik, isteksizlik yorgunluk var içinde. Çok yorgunsun, yorgun olmaktan da yoruldun. Bir şeyleri değiştireyim diyorsun ama bazen o kadar yorgun, bitkin, çaresiz, aciz, zayıf, gereksiz, lüzumsuz, çökmüş, batmış hissediyorsun ki.

Korkuyorsun. Adım atamıyorsun. Organizasyon yapamıyorsun. Pasifize ettin kendini. Hiçbir şey yapmıyorsun. Kararları hep başkalarına bırakıyorsun.

Evet sorun yok, problem yok, ama başarı da yok.

Bazı zamanlar çok iyi hissediyorsun, harika şeyler yapacağını düşünüyorsun ama harika hissettiğin zaman dilimleri o kadar az ki.

Başkaları ne der’e o kadar çok takıldın ki. Onun yüzünden hep yerinde sayıyorsun. Kendini ifade etmiyorsun. Renkli bile giyinemiyorsun.

Hayır diyemiyorsun. Evet demekten, alttan almaktan o kadar çok yoruldun ve yıprandın ki. Verip verip alamamak, günden güne gözden düşmek, değersizleşmek.

Çok saldın kendini aynaya bile bakmıyorsun. Kendini hiç önemsemiyorsun.

Övgüleri kabullenemiyorsun. İçten içe sana söylenmiyor gibi geliyor.

Garipsiyorsun

Hep susuyorsun, birileri kırılmasın. Aman sorun çıkmasın istiyorsun ama hep sen üzülüyor ve kırılıyorsun.

Küçücük sorunlar dağ gibi büyüyor içinde. Aslında hepsini çözersin ama o kadar büyütüyorsun ki, küçücük olduğunu göremiyorsun.

Ayrıntıya çok takıldın. Detaya indikçe hep bir olumsuzluk buluyorsun. Buldukça da soğuyor, korkuyor yerinde sayıyorsun.

Çok soru soruyorsun, danışıyorsun. Hep bir emin olma ihtiyacı. Bu kadar çok soru sorarak düşüyor, basitleşiyorsun. Cevaplarını gerçekten bilmiyor musun ?

Hep negatifsin. Her şeyin en kötüsünü, olumsuzunu görüyorsun. Her şey o kadarda zor ve kötü değil biliyorsun.

Çok eleştirildin geçmişte. Artık kimse seni eleştiremez ama şimdi sen kendini eleştiriyorsun.

O iç ses o kadar acımasız ki.

Geçmişe çok takıldın. Bazen geçmişte yaşıyorsun. Eskiler aklına geliyor.

Kendine çok kızıyorsun

Çok garanticisin. Hiç risk almıyorsun, aslında sende bu hayata bir şeyler katmak istiyorsun ama yine de kaçınıyorsun.

Hep eve odaklandın. Çıkmıyor gezmiyor yeni şeyler yapmıyorsun. Dışarı çıkınca da mutlu oluyorsun, rahatlıyorsun. Aslında yenilikleri, gezmeyi, birileriyle beraber olmayı ne kadarda çok seviyorsun.

Bak kaç yaşına geldin. Aslında bir yanın diyor ki çok potansiyeli olan bir insansın. Bir bakış açın var o herkesten farklı. Aslında yeteneklisin içinde farklı bir şeyler var ama sen olabildiğince kendinden kaçıyorsun. Olabildiğine potansiyeli yokmuş gibi davranıyorsun. Ama içinde bir tarafın hayır öyle değil diyor. Var diyor bir şeyler. O var diyene sarılmak istiyorsun ama korkuyorsun. Ne bileyim iyisin, dürüstsün, yeteneklisin aslında üstesinden gelemeyeceğin iş yok. Aslında çoğu şeyi başarabilirsin.

Korkma karar olmaktan, adım atmaktan, dışlanmaktan. Yıllarca benimsediğin bu yanlış alışkanlıklar, otomatik düşünce ve davranışlar seni esir aldı onlardan kurtulmalısın. Biliyorum çok zor bazı şeyleri değiştirmek ama bir yerlerden başlamalısın. Hazır olmayı, koşulların iyileşmesini ,mucizevi bir şeylerin olmasını bekleme, olmayacak bunlar. Önemli olan adım atmak sen adım attıkça değişecek bazı şeyler.

Mükemmel olmak zorunda değilsin, en iyisini yapmak zorunda da değilsin, süper olmak zorunda değilsin, ama bazı şeyleri değiştirmelisin, düzeltmelisin. Çünkü zaman geçiyor, çünkü yaşıyorsun. Çünkü buna ihtiyacın var biliyorsun.


Uzman Psikolog Vedat AKDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özgüven: Bir Şeyler Yapman Gerekiyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     35 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Yazıları
► Özgüven Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Özgüven: Bir Şeyler Yapman Gerekiyor' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:08
Top