2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Temmuzda Kolay ve Sağlıklı Oruç Tutmak İçin Tüyolar
MAKALE #11160 © Yazan Dyt.Beste ALİMERT | Yayın Temmuz 2013 | 4,121 Okuyucu
TEMMUZDA KOLAY VE SAĞLIKLI ORUÇ TUTMAK İÇİN TÜYOLAR

Çalışmalar gösteriyor ki düşük kalorili, yeterli ve dengeli beslenmek uzun ve sağlıklı yaşamın ilk basamaklarından. Ramazanlarda bu düşünce ile tüm gün süren açlığımızın telafisini yaparcasına iftara yoğunlaşmak yerine yeterli ve çeşitli besin örüntüsü ve düşük kalori ile metabolizmamızı dengeleyebilir adeta bir detoks uygulayabiliriz.

Metabolizmamız her zamankinden daha yavaş

Günler yaz aylarında uzun.Tüm gün açlıktan sonra iftar zamanında kan şekerimiz düşmüş ve metabolizmamız yavaşlamış haldedir. Bu nedenle tüm gün yemediğimizi bahane ederek fazla ve çeşitli yemek yenildiğinde mide çalışmakta, yavaşlamış metabolizma enerjiyi kullanmakta zorlanır. Aldığımız enerjiyi harcayamadığımızdan ramazan ayında genelde kilo alırız.

İftar ve sahur arasında geçen beslenme düzenimizi azalan günlük enerjimize uygun olarak planlayabilirsek, dengeli bir beslenme ile hem yeterince doyarak iftarınızı tamamlayabilirsiniz, hem de gün içinde daha verimli ve dinç bir şeklide oruç tutabiliriz.

Tatlı yemek kural mı?


Normalde tatlı tüketiminde ölçülü olmaya çalışırken iftar sonrasında gelenek haline getirdiğimiz tatlı tüketimi bile alacağımız kiloların en önemli nedenlerinden.Tatlı yemeyi iftarın bir parçası olarak görmeyin ve meyve tercih edin. Tatlı yemeyerek 800 hatta 1000’i geçen kalorileri almamış olun.

Sahur olmazsa olmaz…

Tüm gün tutacağımız oruç için vücudu hazırlamak, dinç ve verimli bir gün geçirerek oruç tutmak için sahurda yeterli besin almak çok önemli. Sahura kalkmayarak tutulan oruç ile açlık süresi uzar, kan şekerinde düşüş daha fazla olur. Bunun etkisini tüm gün süren yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, tansiyonun ve kan şekerinin düşmesi ile hissedebiliriz. Kilo vermeyi düşünenler için durum iyice zorlaşır, kilo almaya yatkınlık artar.

Sıvı tüketimi çok önemli

Ramazan ayının yaz ayına gelmesi ile su kaybı ve buna bağlı sıvı ihtiyacı da artmıştır. İftarla sahur arasında geçen zamanda yeterli su tüketiminin yanında minerallerden de zengin olan maden suyu da içilebilir.

Oruç Tutarken Önemli Hatırlatmalar


*mutlaka sahura kalkmalısınız.yatmadan yemek yinilip yatıldığında hem öğünler arasındaki zaman azalacak hem de aç kalınan süre uzayacaktır.
* Sahurda yeterli protein ( peynir, yumurta, süt,yoğurt) tam tahıllar ( tahıllı ekmek, bulgur pilavı, yulaf)ve yağ ( ceviz, badem, zeytinyağı vb) tüketmek daha rahat ve verimli bir gün geçirmenizi sağlar. Midenizde ağırlık yapmayacak, besin yönünden zengin, tok tutacak yiyecekler seçilmeli.
*İftarda ilk tüketeceğiniz yiyecek veya içecek çok soğuk veya çok sıcak olmasın. Ilık su içmek doğru olur.
*Hafif bir başlangıç sonrasında bir müddet ara verilmeli, ortamınızdan dolayı ara verilemiyorsa yemek yemeye yavaş devam edilmelidir.
*yaz ayında sıcak çorba yerine soğuk çorba da tercih edilebilir.
*Yemeklerle beraber pilav makarna yerine tahıllı ekmek tercih edin
*Yemeklerle beraber salata, sebze yemeği tüketmeye özen gösterin
*Yemek öncesi ve sonrasında yeterli su içmeye dikkat edin.
*Yemekten hemen sonra tatlı yerine 1-2 saat sonra meyve yemeye özen gösterin.

ÖRNEK RAMAZAN MENÜSÜ (miktarlar kişinin ihtiyacına göre planlanmalıdır)
İFTAR
çorba
yoğurt

15dk ara

etli- kıymalı sebze yemeği
cacık veya ayran
ramazan pidesi
salata

maden suyu

karışık meyve kompostosu- az şekerli

SAHUR
yumurta, peynir
ceviz
domates- salatalık vb sebze çeşitleri
tam tahıl ekmeği
karpuz
yoğurt veya süt

2,5 - 3 lt su iftar ile sahur arasında içilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Temmuzda Kolay ve Sağlıklı Oruç Tutmak İçin Tüyolar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Beste ALİMERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Beste ALİMERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beste ALİMERT Fotoğraf
Dyt.Beste ALİMERT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi146 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Beste ALİMERT'in Yazıları
► Sağlıklı Bir Yaşam İçin .. Dyt.Ebru YILDIRIM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Temmuzda Kolay ve Sağlıklı Oruç Tutmak İçin Tüyolar' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin Alerjileri Ağustos 2013
► Diyet Check List Ağustos 2013
► Kış Çorbaları PDF Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:43
Top