2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetisyenler ve Beslenme Danışmanlığı : Doğru ve Sağlıklı Diyet
MAKALE #3266 © Yazan Dyt.Beste ALİMERT | Yayın Temmuz 2009 | 7,490 Okuyucu
Son zamanlarda ne kadar çok “diyetisyen” çıkıyor ekranlarda farkında mısınız? Aslında şunu sormak istiyorum, “ diyetisyen” diye tanıtılan bu kişilerin tamamına yakınının gerçekte diyetisyen olmadığını biliyor musunuz?

Herkesin isminin önünde diyetisyen unvanı. Sonra ayak üstü diyetler verilmeye başlanıyor. Onu ye, bunu yeme, süt içme dere otu ye! Eee diğer kanaldaki “diyetisyen” ekmek yeme demişti, bu kanalda istediğiniz kadar yiyebilirsiniz dedi… Aaa etin yanında pilav yenmezmiş “ünlü diyetisyen Bu” dedi… Lütfen inanmayın bunlara. Bu bilgi kirliliğinden kendinizi korumalısınız; görülüyor ki sizi koruyan bir medya yok.

Televizyoncu, gazeteci haber kaynağını araştırmalı, halkı doğru bilgilendirme sorumluluğunu taşımalı, bu etik anlayışla doğru haber yapmalı, haksız mıyım bilmiyorum. Bilemiyorum bu kadar yanlış programlar nasıl yapılabiliyor, yanlış unvanlar röportajlarda nasıl oluyor da alakasız isimlerin başına geliveriyor. Hiç mi bunu denetleyen birileri yok. “hayır, bayan/bay X, bu kişi diyetisyen değil” diyen bir bilen yok mu? Bilen yoksa bir bilene danışılmalı çünkü halkın yanlış, eksik, bilimsellikten uzak bilgilerle yönlendirilmesine, bu yolla sağlıklarını kaybetmelerine aracı oluyor medya.

Diyetisyen denilince sadece zayıflama mı geliyor aklınıza?

Diyetisyenler, 4 yıllık beslenme ve diyetetik programı çerçevesinde, beslenme bilimini;
besin kimyasından,
beslenmenin biyokimyasal süreçteki rolüne,
insan fizyolojisindeki rolüne ve etkisine,
ayrıca çocuk ve yetişkinlerde;
genetik ve metabolik hastalıklardaki,
akut ve kronik hastalıklardaki( önleme ve tedavi aşamasında),
yoğun bakım sürecindeki
cerrahi tedavilerde beslenme planına
kadar, çok aşamalı olarak öğrenip, özümseyip, doğum öncesinden yaşlılığa kadar geçen her süreçte insan sağlığı için kullanan önemli bir meslek grubudur.

açık tanımı
DiyetisyenlikDiyetisyenlik, büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayan, eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır.

Not - Bu meslek grubu, ilk olarak 1961 yılında ILO (International Labour Organisation) tarafından yapılan meslek sınıflandırılmasında 0.69 kodu ile, 1988 yılında ise 32.23 kodu ile standartlaştırılmıştır.

Hiçbir meslek grubu beslenme ve diyet konusunda diyetisyenler kadar etkin ve bilgili değildir. Bilgi tabiî ki kimsenin tek elinde değildir bu arada. Eğer bu konuda kendisini yetiştirmiş kişiler var ise de, beslenme danışmalığı yapma ve diyet yazma konusunda yetkili değildirler.

Hint felsefesine göre zihnimiz bahçemiz gibi olmalı, her zaman temiz, çiçekler yabancı otlardan arınmış… bilgi kirliliğinden zihnimizi temizleyelim. Bilgiyi araştırmadan kullanmayalım. Bilginin kaynağı çok önemli, sağlık konusunda bilginin bilimselliği çok önemli… Kendimizi koruyalım.
Sağlıklı günler…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyetisyenler ve Beslenme Danışmanlığı : Doğru ve Sağlıklı Diyet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Beste ALİMERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Beste ALİMERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beste ALİMERT Fotoğraf
Dyt.Beste ALİMERT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi146 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Beste ALİMERT'in Yazıları
► Pikniklerde Sağlıklı ve Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Doğru Diyet İlkeleri Dyt.Fatma GÖNEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diyetisyenler ve Beslenme Danışmanlığı : Doğru ve Sağlıklı Diyet' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin Alerjileri Ağustos 2013
► Diyet Check List Ağustos 2013
► Kış Çorbaları PDF Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:47
Top