2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bayramın Evrenselliği
YAZI #7753 © Yazan Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK | Yayın Kasım 2023
Yine geldi bayram …. Bugün bayram ama çocuklar erken kalkıyor mu hala? Ah o eski bayramlar diyen büyükler, sürekli eski bayramlara atıfta bulunan reklam filmleri sezonu açıldı mı? Peki ya batı hayranlığıyla filmlerden izlenen sahnelerden etkilenip bizim bayramlarımızı ah geçirenlerimiz? Kapitalizm dünyasının bir zorunluluğu olarak bayramı bir tatil ve eğlence zamanı olarak görenlerimiz?
Bayramlar bireysel ve toplumsal psikoloji açısından bakıldığında aslında dili, dini ne olursa olsun her bayramın aynı amaç için olduğu görülür. Noel olsun, paskalya olsun, 30 Ağustos Zafer Bayramı vs. Hepsinin aslında evrensel bir dili vardır. Bu dil sevgi dili, paylaşım dili, birlik ve beraberlik dilidir. Çocukların aile olmayı, kaynaşmayı paylaşmayı verilen harçlıklarla, ki çocuklar için en eğlenceli kısmı, hediye alıp vermeyi biriktirmeyi kendi parasıyla özgürleşmenin verdiği hissi yaşamayı öğrendiği zamanlardır. Çocuğun kendi gelişimini sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi ve bunu gelecek nesillere aktarabilmesi için güzel bir fırsattır. Çocuklar bunları yaşarken zincirin bir halkası gibidir bu bütün yaş grubundaki diğer halkaları etkileyerek zincir tamamlanmaktadır. Küçükler büyükleri ziyaret ederek onlardan sevgi ve şefkat gereksinimlerini karşılamanın yanı sıra büyüklerinde kendilerinin hatırlanmasının verdiği duyguya vesile olmaktadırlar. Çalışan orta yaş grubu da bu zincire dahil olarak hem kendi fizyolojik dinlenme ihtiyacını karşılarken büyük ve küçüklerin arasındaki bağlayan zincir olmanın verdiği hazzı yaşarlar.
Peki başta bahsettiğimiz kadar farklı görüşler varken nasıl ortak nokta bulunmalı? Büyükler “ah o eski bayramlar “demeye devam edecek. Bizde bunu büyüyünce diyeceğiz bu değişmez çünkü çocuklukta yaşanan bayramlar da her şey gibi daima özel ve özlenendir… Bunu en aza indirebilmek ve kültürün devamlılığını sağlayabilmek adına çocuklarımızı bu zincire dahil etmeyi ihmal etmeye biliriz. Çünkü yeni neslin mimarı onlar olacaklar…
Gelelim çok tartışılan bayram ziyareti mi tatil mi konusuna. Malum bayram tatili uzun olunca tatil planları yapıldı. Çalışan insanlar yıl boyunca çalışıp çabalamaktan bayram tatillerini dinlenmek ve tatil yapmak için bir fırsat olarak değerlendiriyor. O kadar yoğun çalışma arasında tek fırsatları bayramlar. Yıl boyunca o kadar çok koşturma içinde hayat mücadelesine kendini kaptırmış kişiler nüfusumuzun azımsanmayacak bir kısmını karşılamakta Böyle bir ikilemde kalmanın ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliyorum tatile gitse büyüklerini ziyaret edememenin verdiği vicdani sorumluluğun verdiği rahatsızlık gitmese bütün bir yılın verdiği stresin devam edecek olması…. Hal böyle olunca bayramlaşma ziyaretleri nasıl olacak peki? Bu gibi durumlarda en azından büyüklerimize durumu izah edip onların da gönüllerini alarak hem büyüklerimize kendilerini değerli ve hatırlanmış hissettirebilir hem de bu duyguyu daha genç nesle aktarma işini yapmış olabiliriz.
Son bir not olarak malum kurban bayramı olduğunu göz önünde bulundurarak çocuklarımızın bu durumdan olumsuz etkilenmemesi adına ufak bir tavsiye ise çocukların kesim işlemine nasıl ve kadar müdahil olacağı hakkında. 7-12 yaş öncesi dönemde çocukların soyut düşünme yetenekleri henüz gelişmemiş olduğu için bunu bir travma olarak yaşayabilir yapılanları katletme olarak görebilir. Bu önemdeki çocukların bu işlemin yapılış aşamasından uzak tutulması onların sağlıklı gelişimin açısından daha uygundur. 7-12 yaş dönemine girmiş çocuklar ise soyut düşünme yeteneğini geliştirmiştir ve belli mesafede uzaktan bu duruma katılabilirler. 12 yaş sonrası ise daha yakından katılabilir.
Ufak tavsiyemizin ardından bayramın evrensel olduğunu her dilde her kültürde farklı şekillerde bayramlar olmasına rağmen verdiği duygunun ve psikolojik ve sosyal gelişim için aynı amaçları hizmet ettiğini vurgulayarak herkese mutlu bayramlar diliyorum …..
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin BAĞRIAÇIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bayramın Evrenselliği' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Bireysel Terapi Nedir ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Vajinusmus ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Depresyon ve Depresyonun Nedenleri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Aldatma ve Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Acı Hatıra Travma Ocak 2017
► Psikoterapi Nedir? Ocak 2017
◊ Fly Yoga Nedir Kimler Yapabilir ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Evlilik Öncesi Danışmanlık Nedir ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Emdr Terapisi Kasım 2023
◊ Çift Terapisi ve Faydaları ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Cinsel Terapi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Yüzyüze mi Online mı ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Yalnızlık Kasım 2023
◊ Kaliteli Uyu, Mutlu Yaşa Kasım 2023
◊ Terapi Nedir ve Nasıl İlerler ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:32
Top