2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinusmus Nedir?
YAZI #4186 © Yazan Uzm.Psk.Sena ÇİLİNGİR | Yayın Ocak 2018
VAJİNUSMUS NEDİR ?


Vajinusmus , vajina çevresinde olan pelvik taban kaslarının istemsiz ve ağrılı olarak kasılması sonucunda penis vajen ilişkinin engellenmesi durumudur. Cinsel işlev bozukluğu olduğu kadar bir kaygı bozukluğudur. Sadece ilişkiye girememe durumu değildir onun dışında jinekolojik muanelerden kaçınma ve ya sürekli ağrılı cinsel ilişki de olabilir. Bunların hepsi vajinusmus tablosudur. Toplumumuz da sık görülmektedir. Bunun sebebi olarak , toplumda ki bir takım değer yargılarının var olması ,kızlık zarı ve cinselliğe bakış açısı , cinselliğe dair Yanlış inanışların olması,kadınların bedenlerine yabancı olması vajinusmusun alt yapısını oluşturmaktadır.Toplum içinde , ilk gece ile ilgili yalan yanlış, hürafe bilgilerin paylaşılması ve yayılması sonucunda bu tablo ortaya çıkmaktadır.

Vajinusmus sebebleri neler olabilir ?

1. Cinselliğe dayalı bir travma öyküsü
2. Kişinin çevresinden duyduğu ilk gece ile ilgili yanlış cinsel hikayeler ve inançlar
3. Toplumun katı dini ve ahlaki değerlerinin olması
4.Baskın ve oteriter bir ebeveyn figürü
5.Biyolojik nedenler

Vajinusmus, sadece kadının bir sorunu değil ,çiftin ortak bir sorunudur. Çiftin beraber sorumluluk alması gerekmektedir. Vajinusmusun tedavisi mümkündür . Tedavi olarak bilişsel davranışçı cinsel terapi tekniği kullanılmaktadır. Çünkü vajinusmus Yanlış düşünce ve ilk geceye ait Yanlış inançların varlığıdır. Bu da ancak düşünceler çalışılarak yenilmektedir. Vajinusmus çift için ciddi bir problemdir.

Nasıl önlenebilir ?

*Ailelerin Çocuklarına doğru zamanda doğru cinsel eğitimin vermesi gerekmektedir.
*Özellikle ergenlikte ilk regl döneminde anne ve çocuğun ilişkisi ve annenin yönlendirmesi bu konu ile ilgili eğitimi çok önemlidir.
*Cinsel Birliktelik olmadığı taktirde ertelememek gerekmektedir, köklenmeden bu kaygı yardım alınması gerekmektedir.
*İnternet üzerinden yanlış cinsel bilgiler edinmek yerine, cinsellik ile ilgili doğru bilgileri bilimsel kitaplardan elde etmeliyiz.
* Cinsel birliktelik olmadığı taktirde üst üste denenemek gerekmektedir.Bunun sebebi, olmadığı taktirde kişi karamsarlaşır ve umutsuzlaşır. Bu da onu her seferinde başarısızlığa itmektedir.Kaygı düzeyi de gün geçtikçe artmaktadır.
* Asla göz ardı edilmemeli ve mutlaka ertelemeden uzmandan destek alınması gerekmektedir.

Tedavisi mümkünmüdür ?

Vajinusmus tedavisi oldukça mümkün olan bir kaygı bozukluğu ve cinsel işlev bozukluğudur. Vajinusmus belirtilerininin her kadının farkında olması ve ertelemeden psikolojik destek alması en önem arz eden durumdur. Vajinusmus,,ertelenildiği süre içerisinde çifte oldukça zarar veren, tükendiren ve zedeleyici bir etken olmaya başlamaktadır.Çünkü vajinusmus kadının değil çiftin sorunudur . beklemek çözüm değil aksine kaygıyı daha da kuvvetlendiren yıpratıcı bir süreçtir.

Uzm.Klinik Psikolog Sena ÇİLİNGİR
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sena ÇİLİNGİR'in Makale ve Yazıları
► Vajinusmus Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
► Vajinusmus Kadınları Psk.Semra TANAS
► Vajinusmus ve Nedenleri Psk.Sena TUNÇ
► Vajinusmus Nasıl Tedavi Olur ? Psk.Dnş.Serap ALTU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinusmus Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Korkma ve Savaş ! Ocak 2018
◊ Sosyal Fobi Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:16
Top