2007'den Bugüne 92,334 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke ve Öfke Kontrölü
YAZI #2933 © Yazan Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK | Yayın Mart 2016
Öfke diğer duygular kadar doğal ve yeri geldiğinde faydalı bir duygu olabilir. Ancak kontrol edilemeyen ve yıkıcı bir şekil aldığında, saldırganlık boyutuna ulaştığında tehlikeli bir hal alabilir. Öfke genelde karşılanmayan beklentilere, doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara verdiğimiz duygusal tepkidir. Öfke doğal bir duygudur ve sağlıklı şekillerde ifade edilmesi kişi için onarıcı olur. Öfke başlıca üç nesneye ilişkin ortaya çıkmaktadır; kişinin kendisine, diğerlerine ve başına gelen olaylara karşı. Öfke de diğer duygular gibi anlaşılabilen, kabul edilebilen, kontrol edilebilen ve etkin bir biçimde kullanıldığında yararlı olabilen bir duygudur.

Çoğu ruhsal sıkıntılar yaşayan kişilerin kişilik yapıları ve anlattıklarından yola çıkarsak öfke duygusunun bu rahatsızlıklarda büyük rol oynadığını söyleyebiliriz. Çoğu zaman bu sıkıntıların patlak vermesine sebep olan bir temel olayın altında çoğu kez kendisine ve ya diğer kişilere karşı olan bastırılmış öfkeyi tespit etmek muhtemeldir. Bazıları öfkeyi ve diğer olumsuz duyguları bastırırken, bazı diğerleri de bu öfkeyi dışarı yansıtmaktan dolayı sıkıntı yaşamaktadır. Etrafa ve kendisine zarar veren kişilerin öfkesi tahrip edici ve sakıncalı boyutlara ulaşmış demektir. Genelde kişiler öfkelerini kendinden zayıf ve dirençsiz kişilere yansıtırlar. Kendi ruhsal sıkıntı ve durumsal problemlerinden dolayı ve ya eşine olan öfkesinden dolayı çocuklarına şiddet uygulayan anneler buna örnek olarak gösterilebilir. Eşine kendini ifade edemediği durumlarda, ve öfkenin birikerek artması sonucunda etrafındaki en savunmasız ve güçsüz olan çocuklara yönelirler ve öfkelerini bu şekilde yansıtarak dindirmeye çalışırlar.

Size öfkenizi kontrol etmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerden bahsetmek istiyorum:

- rahatlama ve nefes egzersizleri yapın. Sizi öfkelendiren durumlara karşı önceden bir ipucunuz varsa bunlara karı kendinizi hazırlayın. Öfkelendiğinizi ve ya bunu öngördüğünüz noktalarda nefes egzersizleri yaparak duyguyu ve vucütta yarattığı o heyecanı kontröl altına alın. Mantığınızı ön plana çıkarın. Burundan derin nefes alıp ağızdan yavaşça verin. Bunu bir kaç dakika uyguladıktan sonra farkı hissedersiniz.

- farkındalık oluşturma. Sizi sinirlendiren, öfke yaratan kişi ve durumlarla ilgili farkındalık oluşturun ve asıl sebeplerini araştırın. Kendinize telkin vererek rahatlatın.

- bilişsel yapılandırma. Bizi sinirlendiren olaylarla ilgili düşünce ve algı şeklimizi değiştirerek daha sakin ve gerçekçi tepkilerle sağlıksız olan tepkilerimizi değiştirebiliriz. Öfkeli olduğumuz zamanlarda olayları ve düşüncelerimizi abartıp daha dramatik bir hale sokabiliriz. Bundan sakınmak için ve olayları olduğundan daha fazla abartmamak için düşünsel yapımızın değişmesi gerekir.

- insanlarla iletişim kurarken sakin ve soğukkanlı olmaya çalışın. Kendinizi karşı tarafın yerine koyun ve olaylara olan bakış açınızı esnetmeye çalışın.

- sorunları tekrar tekrar düşünüp kendinizi çıkmaza sokmak yerine sorunu çözmeye odaklı düşünün ve ona göre davranın. Unutmamanız gereken en önemli şey, öfkenin çözüm üretmeyeceği ve kendinizi rahatlatmayacağıdır (tam tersi kendinizi daha kötü hissetmenize yol açar).

- çevrenizi değiştirin. Kendinize mola verin ve stres veren, öfkeli ve agresif ortamdan biraz olsun uzaklaşın. Kendinizi sakinleştirmek için fırsat tanıyın. 15 dakika sonra herşeyin göründüğü kadar kötü olmadığını görebilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca KÜÇÜKTETİK Fotoğraf
Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK'in Makale ve Yazıları
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öfke ve Öfke Kontrölü' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağımlılık Mart 2016
◊ Kaygı Bozukluğu Mart 2016
◊ Farkındalık Mart 2016
◊ Duygusal Taciz! Mart 2016
◊ Önyargılar! Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:57
Top