2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkinizin Sağlıklı Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
MAKALE #16398 © Yazan Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK | Yayın Mart 2016 | 3,497 Okuyucu
Romantik ilişkileri değerlendirirken insanların yaptıkları en büyük hatalardan biri de karşılaştırma yapmaktır. Ayşe’nin sevgilisi hediye alırmış, Ali’nin sevgilisi sürpriz hazırlamış... “Sen neden böyle yapmıyorsun?” gibi bir eleştiri karşıdaki kişi tarafından suçlandığını hissettireceği için size tepki gösterebilir. Sizin aranızdaki ilişkiyi kendi içinizde değerlendirmeniz daha doğru olur.

Ali ve Ayşe’nin iyi ve sağlıklı bir ilişkiden anladığı, sizin iyi ve sağlıklı bir ilişkiden anladığınızdan çok daha farklı olabilir. Önemli olan partneriniz ve sizin aranızdaki iletişim ve ilişki şeklinden memnun olmanızdır. Dikkat etmemiz gereken nokta; her ilişkinin kendine has bir karakter ve kişiliğinin olduğudur. Fakat partnerlerden biri veya ikisi için de sağlıksız olan bir ilişki ayrıştırılmalıdır. İlişkinin içindeyken bunu dışarıdan biri gibi gözlemlemek zor olabilir. Bazen kişiler kabullenemedikleri için de ilişkiyi devam ettirirler. Bazen bu etkileşimi bitirmek ve değişim çok da kolay olmayabilir.

Şimdi size göz önünde bulundurmanız gereken bazı işaretlerden bahsetmek istiyorum. Bunlardan biri veya bir kaçı varsa bu direkt olarak o ilişkiyi sonlandırmanız anlamına gelmiyor ama dediğim gibi göz önünde bulundurun ve sizi nasıl etkilediğini düşünün. Bunları engellemek veya düzeltmek için mümkünse bir danışmanla görüşebilirsiniz.

1- ŞİDDET: Tabi ki her ilişkide tartışmaların ve zaman zaman kavgaların olması olasıdır. Fakat fiziksel şiddete maruz kaldığınızda veya siz uyguladığınızda bu kaygılandıran bir durumdur.

2- İSİM TAKMAK: Tartışmalar hiç bir zaman hoş değildir fakat kişiler birbirlerine isimler takmaya ve argo hitaplarda bulunmaya başladıklarında münakaşa birden saldırganca kabalık ve partnerinize karşı saygısızlığa dönüşür. İsim takma sözlü istismara girer. İlişkinin kalitesini ve saygınlığını düşüren bir özelliği vardır.

3- DESTEK GÖREMEMEK: Partnerlerin her an her saniye birbirlerine destek olmaları beklenemez. Fakat beraberlikte iki tarafta birbirlerine istedikleri hayatı kurmakta ve yaşamakta destek olmaları gerekir. Karşı tarafın planları, projeleri, arzuları, hayalleri sürekli erteleniyor ve ya kısıtlanıyorsa bir süre sonra bu ilişkide sıkıntı, gücenme ve kızgınlıklara neden olabilir.

4- PARTNERİNİZE HESAP VERMEK ZORUNDA KALMAK: Partnerinizle koordine olma, haberdar olma başka fakat her hareketinizin hesabını vermek başkadır. Sosyal ve ya işle alakalı buluşmalarda, çocuk bakımı konularında partnerinizin de fikrini almak önemlidir. Fakat maddiyat olsun, arkadaşlarla buluşma olsun ve benzeri kişisel istekler için izin almak kontrolle alakalı bir durumdur. Karşı tarafın kontrolü altında girmek, her harcamanızı, hareketinizin gözlem altında olması psikolojik türde bir tacizdir.

5- PARTNERİNİZE KIZGIN VE KIRGIN OLMAK: Bazı zamanlarda bu tarz duyguların hissedilmesi normal karşılanabilinir fakat sürekli karşıya kızgın ve kırgınlık durumu ilişkiye kötü yansır. Sebepleri araştırılmalıdır.

Geçen hafta sağlıksız ilişkilerin ortak özellikleri olan ve dikkat edilmesi gereken bazı işaretlerden bahsetmiştik. Bu hafta o işaretlerden örneklerle devam edeceğiz.
Geçen hafta kısaca bahsettiğimiz durumlar; şiddet, isim takma/yakıştırma, destek görememek, hesap verme şeklinde gelen özgürlüğünüzün kısıtlanması, son olarak da eşinize olan kızgınlık ve kırgınlıkların uzun süreli olmasıydı. Bu durumlar ilişkiyi uzun dönemde yıpratacak ve tahribata uğratacak işaretlerdi. Bunlara dikkat etmemiz gereklidir ve gerekirse bir danışmanlık desteği alınabilir. Şimdi bu işaretlerden bir kaç tanesine daha değinelim...

6- (Genellikle ikinci evliliklerde yaşanan) ÖNCEKİ İLİŞKİLERDEN OLAN ÇOCUKLARI TERK ETMEK: İkinci evlilikler birçok anlamda problemli olabilir. Eğer partnerlerden bir taraf diğer tarafın eski ilişkisinden olan çocukları istemiyorlarsa bu problematik olabilir. Bu problemlerden bazıları; kendi ve çocukları arasında seçim yapmasını istemek, vasiyetini değiştirmesini istemek gibi. Eğer kişi bunu kabul etmezse genelde terk edilmekle tehdit edilir. Bu bir manipülasyon şeklidir ve sağlıklı değildir.

7- ULTİMATUM VE TEHDİT ETMEK: Sağlıklı ilişkilerdeki insanlar sağlıklı iletişim kurarlar. Ultimatum vermek ve karşıyı tehdit etmek hayal kırıklığı ve kırgınlığın aynı zamanda da karşıyı kontrol etme ve üstünlük kurma çabası da olabilir.

8- TARTIŞMALARI YÖNLENDİRME: Eğer partnerlerden birisi ne zaman tartışıp ne zaman sona ereceğine karar veriyorsa ve karşı tarafın isteklerine saygı duymuyorsa bu da bir tür kontrol mekanizmasıdır. Bu sadece kontrolü değil iletişim eksikliğini de gösterir. Yönlendirme, kontrol etme, zorla kabul ettirme üstün/güçsüz dinamiğine yol açar. Bu bir tarafın diğer tarafı yönettiği bir dinamiğin işaretidir ve hiç sağlıklı değildir. Tartışmalar, konuşmalar iki tarafında hazır olduğu ve istekli olduğu zamanlarda yapılmalıdır.

9- ALDATMA: İlişkide aldatmaları çoğu zaman karşı tarafın zafiyeti ve ya hatası olarak görmek daha çok karşılaştığımız tablo. Fakat aldatmalar ilişkinin problemi olarak görülmelidir ve partnerlerin beraber çözmeleri gereken bir durumdur. Aldatma ve üçüncü kişilerin dâhil olması ilişkideki dinamikte bir problem olduğunu gösterir. Fakat çözülmesi mümkündür. Aldatan eş sorumluluğun çoğunu üstlense de bu ilişkideki sıkıntıyı gösteren bir işarettir.

10- PARTNERİNİZDEN UTANMAK: Bu farklı şekillerde ortaya çıkabilir, en sık görüleni arkadaşlarınız ve ailenizle karşılaşmalarını engellemek, partneriniz hakkında konuşmaktan çekinme, size yakın olmayan insanlara partnerinizle ilgili olumsuz eleştiri yapmak gibi. Bunlar karşı tarafı sizden uzakta tutma çabasının ve arzusunun bir göstergesi olabilir. Bilinçli olarak yapılmaz ama ilişkiye zarar verir…

Elbette ki burada yazmadığımız birçok diğer belirtiler olabilir. Bunları temel olarak kabul edebiliriz. Bir ilişkide temel sıkıntı ve problematik temaları; kontrol etme-edilme, saygısızlık, duygusal, psikolojik-fiziksel taciz, öfke, kırgınlık ve pişmanlıklar olarak belirtebiliriz.

Sağlıksız bir ilişki, ilişkiyi hemen bitirmeniz anlamına gelmiyor ama karşılıklı olarak daha iyiye gitmesi için özen gösterebilirsiniz. Eğer taraflardan biri ısrarla iş birliği yapmak istemiyorsa o zaman bir karara varılması gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkinizin Sağlıklı Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca KÜÇÜKTETİK Fotoğraf
Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK'in Yazıları
► Sağlıklı Aile Nasıl Oluşturulur? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Büşra UYSAL
► Sağlıklı Çocuk Nasıl Yetişir? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İlişkinizin Sağlıklı Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağımlılık Mart 2016
◊ Kaygı Bozukluğu Mart 2016
◊ Farkındalık Mart 2016
◊ Duygusal Taciz! Mart 2016
◊ Önyargılar! Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:12
Top