2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Sık Rastlanılan Sorunlar ve Kısa Öneriler
MAKALE #3037 © Yazan Pdg.Aykut AKOVA | Yayın Mayıs 2009 | 7,173 Okuyucu
ÇOCUKTA OKUMA YAZMA:
Çocukların yazı ile bir ömür boyu sürecek iyibir ilişki kurabilmelerini sağlamada anne ve babaya önemli görevler düşüyor.Herşeyden önce okuma ve yazmanın geliştirilmesi gereken bir yetenek olduğu çok iyi kavranmalı ve okuma yazma çocuklara sevdirilmesi için uğraş verilmelidir.Çocuklar çoğunlukla okuma yazmayı okulda öğrenselerde okuma sevgisinin gelişeceği yer evdir.Çocuk evinde, sevgi dolu bir ortamda neşe ile,eğlenerek hep birlikte okuma deneyimini ne kadar çok yaşarsa okadar çok bu işten zevk alır hiç kimse çocuğun anne babası kadar çocuğa okuma zevki aşılayamaz çünkü anne ve baba çocuk için bir modeldir.
Çocukalar anne babalarından ne görürse onu yaparlar çocukların doğduklarından itibaren kitaplar alınıp çocuğa okunmalı bu kitaplar ilk başlarda bol resimli olamlıdır.
Ayrıca konuşmasını geliştirmesi içinde kitapların rolü büyüktür.
ÇOCUKTA YAZMA YETENEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ :
Çocukların daha iyi yazabilmeleri, yazma yeteneklerini geliştirilebilmeleri ,bu işten zevk alabilmeleri büyük ölçüde anne babanın çabasına bağlıdır.
Çocuğa yazma zevkini kazandırabilmek için atılması gereken ilk adım,yazmayı çocuk için anlamlı bir iş haline getirmek olmalıdır.
Çocuğunuza yazı yazmak için uygun bir yer yeterli materyal sağlayın, çocuğa düşünmek planyapmak için zaman tanıyın.
ÇOCUKLAR VE EV ÖDEVİ:
Ev ödevleri konusunda ailelerin çocuğa yardımcı olmaları demek ödevleri kendileri yapmak demek değildir.
Ev ödevinin amacı çocukların okulda ki derslerini tekrar etmelerini sağlamak ayrıca öğrenmelerini pekiştirmektir.
Ev ödevlerinin önemi çocuğa anlayacağı bir dille anlatımalıdır. Ve zorlandığı yerlerde nasıl yapacağı konusunda yardımcı olunmalıdır.
Ev ödevleri çocukların sorumlulukduygularını ve öz disiplinini geliştirir, kendi başına çalışmayı öğretir, öğrenme aşkını arttırır, aile, çocuk ve eğitimcileri bir araya getirir.
ZEKA TESTLERİ:
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan zeka testleri wisc-R, wisc stanford-binet zeka testi bunun yanısıra Denver gelişimsel tarama testi,ankara gelişim tarama envanteri bu envanterler altı yaşından küçük çocukların gelişimlerini değerlendirmek için kullanılmaktadır.
ZEKA TESTLERİNİ KİMLER UYGULAMALI?
Zeka testlerini uygulayacak kişilerin bu konuda eğitim almış bu eğitim sadece teorik bir eğitim değil aynı zamanda pratik bir eğitimide içermesi gerekmektedir. Herkesin zeka testi uygulamaya yetkisi yoktur. Halkımızın bunu bilmesi gerekir çünkü herkes pedagog, psikolog olmuş nerdeyse bunlar için diploma gerekir. Bu konuda araştırma yapmak sadece reklamlarını gördüğümüz kişilere araştırmadan gitmemesi lazım mesleki tecrubeler bu konuda önem taşır.



ÇOCUKTA ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ:
Öğrenme güçlüğü en erken ilk okulbaşlangıcında,okuma güçlüğü yada matematik öğrenme güçlüğü olarak ortaya çıkabiliyor.
Aileler bu tür sorunu fark ettikleri anda vakit kaybetmeden bu konunun uzmanına başvurmalıdırlar. Ne kadar erken başvurulursa sorunun çözümüde okadar kolay ve kısa sürede olabilmektedir. Bu sorun diğer sorunlar gibi kendiliğinden geçmez mutlaka bir uzman yardımına ihtiyaç vardır...
ÇOCUKLARDA UTANGAÇLIK:
Okulalarda,sınıfta sessiz,sakin bir köşeye çekilmiş, arkadaşları ile oynamayan, parmak kaldırmayan, kolay iletişime geçemeyen çocuklar vardır bunlara çekinden veya utangaç çocuklar denebilmektedir.
Bu çocuklar için ailelerin ve öğretmenlerin destekleyici bir yaklaşım içinde olmaları gerekmekte ve gerektiğinde bir uzmandan yardım alınmalıdır.
HİPERAKTİVİTE VE DİKKAT EKSİKLİĞİ:
Her hareketli çocuk hiperaktif değildir. Hiper aktivitenin olabilmesi için şu özelliklerin olması gerekir:
  • Dikkat süresinin kısa olması
  • Başladığı işi bitirememe
  • Düşünmeden hareket etme
  • Yerinde duramama
  • Motor faaliyetlerinin artması
  • Sabırsızlık
  • Çocuk konuşma
  • Bir işten diğerine atlama
  • Sessiz oyun oynamakta zorluk çekme
  • Soruları anlamadan cevaplamaya kalmak
  • Tehlikeli faaliyetlere girişmek
  • Sık sık oyuncaklarını ve eşyalarını kaybetmek
  • Yönerge almama( kurallara uymakta güçlük )
  • Bu özelliklerin büyükbir çoğunluğu çocuğunuzda varsa bu konuyla ilgili bir uzmana danışmakta yarar vardır...
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & PEDAGOG
AYKUT AKOVA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Sık Rastlanılan Sorunlar ve Kısa Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Aykut AKOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Aykut AKOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut AKOVA Fotoğraf
Pdg.Aykut AKOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Aykut AKOVA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Sık Rastlanılan Sorunlar ve Kısa Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Umut Un Kahramanı Merhaba Ağustos 2013
◊ Eşcinsellik Nedir? Temmuz 2013
◊ Evlilikte Cinsel Sorunlar Temmuz 2013
◊ Cinsel Sorunlar ve Terapi Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:50
Top