2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Döneminde Beslenme
MAKALE #23089 © Yazan Dyt.Melike ÖZDEN | Yayın Aralık 2023 | 287 Okuyucu
Ergenlik Döneminde Beslenme

Ergenlik, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bir dönemdir. Özellikle ergenlik döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları yetişkinliğin temeli niteliğindedir.

Bu dönemde düzensiz öğün, öğün atlamak, fast-food tarzı beslenmek, şok diyetler yapmak gibi sağlıksız beslenme alışkanlıkları oldukça fazla görülmektedir. Ayrıca şekerli ve yüksek karbonhidratlı içeceklere ilgi duyulması da sık rastlanan sorunlardan birisidir.

Düzensiz ve dengesiz beslenmenin sebep olduğu obezitenin temellerinin ergenlik çağında atıldığına dair birçok çalışma mevcuttur.

Ergenlik döneminde aile ilişkileri, boşanma ve taşınma gibi travmalar ayrıca arkadaş, akran etkisi gibi birçok farklı faktör sağlıksız beslenme düzeninin oluşmasında etkilidir.

Çocukluktan yetişkinliğe geçilen bu dönemde ergen sağlığının yakından takibi çok önemlidir.

Ergenlikte Diyetisyen Takibi

Ergenlikte diyetisyen takibi ile;
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları erken yaşta kazanılır ve yaşam boyu devam eder.

Sağlık parametreleri (boy, vücut ağırlığı, kan değerleri, hormon seviyeleri) düzenli olarak değerlendirilmelidir. Böylece düzenli takipler, bireyin bir hastalığı varsa sağlıklı beslenerek tedavi süresinin kısalmasına katkı saplar.

Diyetisyen takibi de genel sağlık durumuna fayda sağlayacaktır.

Bu sayede ilerleyen yaşlarda osteoporoz, diyabet, hipertansiyon, obezite gibi kronik hastalıkların ve kanser gibi hastalıkların görülme riski azalır.

Beslenme çoğu zaman ebeveynler ile çocuklar arasında çoğu zaman bir problem olmaktadır. Doğru takip ile beslenmenin aile içinde problem olmasının önüne geçilebilir.

Peki bu dönemde nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl beslenmeliyiz? Gelin birlikte bakalım.

Ergenlik Dönemine Özel Beslenme Önerileri

11-18 yaş aralığındaki bireylerin günlük besin ve enerji ihtiyaçları cinsiyetlerine, gün içerisindeki aktifliklerine ve aktiflik sürelerine göre farklılık göstermektedir.

Ancak fikir olması açısından değerlendirecek olursak;

Günlük olarak; Süt ve süt ürünleri; 2,5 porsiyon (1 porsiyon karşılığı; 1 bardak süt veya kefir veya ayran; 30 gram peynir 3-4 yemek kaşığı yoğurt)
Et ve et ürünleri yumurta, kurubaklagil ; 2,5-3 porsiyon (1 porsiyon karşılığı; 1 yumurta, 3 köfte kadar et, tavuk yada balık, 3-4 yemek kaşığı kurubaklagil)
Sebze ve meyve; 3-4 porsiyon (1 porsiyon karşılığı; 4-5 yemek kaşığı sebze yemeği, bir orta boy meyve)
Tahıl ve türevleri; 6-8 porsiyon (1 porsiyon karşılığı; 1 ince dilim ekmek veya 3-4 yemek kaşığı pilav veya makarna veya avuç içi kadar ceviz, fındık yada badem) kadar olmalıdır.

Kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Günlük su tüketimine önem verilmelidir ve su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Çocuk yemek konusunda çok seçici davranıyorsa ısrar ederek değil o yemeği neden yemesi gerekti anlatılmalıdır.

Pizza, hamburger, patates kızartması... gibi fast food tüketiminden uzak durulmalıdır.

Çoğunlukla tencere yemeği tercih edilmelidir.

Bilgisayar ve televizyon karşısında yemek yenmemelidir.

Şekerli ve/veya gazlı içecekler evde bulundurulmamalı bunun yerine ayran, taze meyve suyu gibi içeceklerin tüketimi arttırılmalıdır.

Genellikle sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

Günlük olarak en az bir saat fiziksel aktivite yapılmalıdır.

Birlikte sofrada yemek yiyerek vakit geçirilmeli, örnek olunmalıdır. Çocuklarımızın her zaman ebeveynlerini taklit ederler. Onları örnek alırlar.
Ebeveyn olarak sağlıklı beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi benimsemek ve genel olarak sağlıklı alışkanlıklar edinmek hem çocukluk hem de ergenlik çağındaki çocuklarınız için örnek oluşturması adına oldukça önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Döneminde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Melike ÖZDEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Melike ÖZDEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melike ÖZDEN Fotoğraf
Dyt.Melike ÖZDEN
Sivas (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Melike ÖZDEN'in Makaleleri
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Meltem YAMAN
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ek Besin Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Menapoz Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazan Ayında Beslenme Şubat 2024
► Akdeniz Diyeti Ocak 2024
► Psikodiyet Nedir? Aralık 2023
► Aralıklı Oruç (İntermittent Fasting) ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:01
Top