2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme Döneminde Beslenme
MAKALE #18535 © Yazan Dyt.Ayşenur SERVET | Yayın Haziran 2017 | 2,552 Okuyucu
Emzirme döneminde beslenme, anne sütünün verimliliği ve bebeğinizin gelecekteki sağlığı açısından oldukça önemlidir. Emziren annenin enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmesi gerekir.
Hamilelik kilolarınızı hemen vermek istiyor olabilirsiniz ancak endişelenmenize gerek yok çünkü emzirme sırasında doğal olarak kilo vereceksiniz. İlk dört ayda her ay yaklaşık 500 gr -1 kg arası kilo vermek normal. Ayda iki kilodan daha fazla kilo kaybetmek, emziren anne için sakıncalı. Hamileliği 9-12 kg. alarak tamamlayan bir anne, ilk altı ayın sonunda dengeli beslenme ve etkin süt verme sonunda eski kilosuna kavuşabilir.
Emzirme döneminde normal kalori ihtiyacınıza ek olarak günde
300-500 kalori daha fazla beslenmek yeterli. Bu ihtiyacı; 1 su bardağı süt,
1 yumurta veya
1 köfte kadar et,
1 ince dilim ekmek ve 1 adet meyveyle karşılayabilirsiniz.
Ayrıca annenin bu dönemde artan bir sıvı ihtiyacı da vardır; çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır. Anne günde yaklaşık 2.5-3 litre sıvı almalıdır. Bu sıvı ihtiyacını isterse hepsini sudan, isterse de bir kısmını komposto, bitki çaylarıyla destekleyip alabilir. Her bitki çayı uygun olmamakla birlikte rezene, ıhlamur, papatya, melisa çaylarını tercih edilebilir. Bu çaylar hem anneyi hem bebeği rahatlatır, uykularını düzenleyip sindirime destek verir. Eğer anne normal doğum yaptıysa gaz problemi olmayabilir; ancak sezaryen doğum sonrası annede özellikle ilk 15 gün gaz olmaktadır. Bu dönemde annenin beslenme programından kuru baklagiller, bulgur, çiğ sebze-meyve, süt ve süt ürünlerini çıkartması gerekir. Sonrasında duruma göre bu gıdaları beslenme programına yavaş yavaş ekleyebilirler. Ek olarak yemeklere pişirme sırasında bir tutam kimyon ilavesi, gazı almaktadır.
EMZİRME TEKNİKLERİ HAKKINDA UZMANA DANIŞIN
İşin büyük bir kısmı psikolojik demiştik, elbette bir kısmı da teknik. Bebeğinizi doğru pozisyonda emzirmezseniz, sütünüzü tam anlamıyla ona veremezsiniz ve bir süre sonra sütünüz azalmaya başlayabilir. Bunun için mutlaka bu işin uzmanlarından, doktorunuzdan veya hemşirelerinizden doğru tekniği öğrenin.
EMZİRME DÖNEMİNDE FAYDALI BESİNLER
Yumurta: Yumurta, anne sütünden sonra gelen en kaliteli, en önemli hayvansal kaynaklı protein içeren gıdadır. Vitaminlerden A, C ve E vitamini; minerallerden de iyot, fosfor ve çinko ile vücudunuzun ihtiyacının büyük kısmını karşılamaya yardımcıdır. Ayrıca bebeğinizin beyin gelişimine katkısı büyüktür.
Yaban Mersini: Yüksek antioksidan içeriğiyle mükemmel bir besindir. Sizi gün boyu zinde tutup ihtiyacınız olan enerjiyi vermede katkı sağlar.

Badem: Kalsiyum açısından zengin olan badem, sizi uzun süre tok tutmaya yardımcı bir besindir. Ara öğünlerde veya kahvaltıda tüketebilirsiniz.

Ispanak: Bebeğinizin ihtiyacı olan A vitaminiyle dolu bir sebzedir. Hem düşük kalorili hem kalp sağlığı açısından faydalı hem de demir açısından zengindir.
Kara buğday: Hem düşük glisemik indeksli hem de posa açısından zengin olan karabuğday, bulgurun aksine gaz yapma özelliği olmadığı için emziren annelerin günlük beslenme programına çok rahat girebilir.

Yulaf ezmesi: Glisemik indeksi düşük olan yulaf, uzun süre tokluk sağlar. İçindeki beta glukan sayesinde bağışıklığı arttırıcı etkisi vardır.

Yoğurt: Probiyotik özelliği sayesinde sindirime yardımcıdır. Hem annenin hem bebeğin ihtiyacı olan kalsiyumu sağlar. Günde 2-3 porsiyon yoğurt tüketimi annenin ihtiyacını karşılar.

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRAN ÇAY TARİFİ
Malzemeler:
-1’er yemek kaşığı rezene ,ısırgan, ıhlamur
-1tatlı kaşığı kimyon
-1tatlı kaşığı anason
Yapılışı: Tüm malzemeleri 15 dakika sıcak suda demleyin. Günde 3-4 kupa tüketebilirsiniz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emzirme Döneminde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşenur SERVET'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşenur SERVET'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşenur SERVET Fotoğraf
Dyt.Ayşenur SERVET
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşenur SERVET'in Yazıları
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emzirme Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sorularla Akdeniz Diyeti Haziran 2017
◊ Selülit Kabusunuz Olmasın Haziran 2017
◊ Avokado Mucizesi Haziran 2017
◊ Doğal Antibiyotik: Dut Haziran 2017
◊ Nedir Bu Chia? Haziran 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:56
Top