2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duyusal Arayış Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Ne Yapılmalıdır?
MAKALE #23072 © Yazan Uzm.Sefa TURAN | Yayın Aralık 2023 | 764 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Duyusal arayış duyusal deneyimleri sıklıkla arama eğilimidir. Yani ses, koku, tat, görme, hareket ve dokunma gibi duyusal uyarıları sıklıkla ulaşmak için eylemler yapmayı içerir. Bu çocuklar genellikle heyecan arayanlardır. Oyun alanı ekipmanları gibi yüksek yerlerden atlamayı severler. Her zaman oyunlarının içindeymiş gibi görünebilir ve bir miktar risk ve heyecan içeren aktiviteleri tercih edebilirler. Yüksek sesler veya parlak ışıkları severler tercihlerini bu yönde kullanılırlar. Sıkı sıkı sarılmak, dokunma eylemlerinde bulunmak ve yüksek enerjili (boğuşmalı, güreşmeli gibi) oyunlardan fazlasıyla keyif alırlar.
Duyusal arayış içinde olan çocuklar, vücutlarının nasıl hareket ettiğine dair daha az farkındalığa sahiptir ve ne zaman dokunuldukları veya nesnelere veya insanlara ne zaman dokundukları konusunda daha az farkındalığa sahiptir.
Bazı duyusal arayış içinde olan çocuklar, akıcı ve koordineli bir şekilde hareket etmekte ya da konuşmakta zorlanıyor olabilir. Motor beceriler, duyusal sistem tarafından yoğun bir şekilde düzenlenir. Duyusal arayış içinde olan bir çocuk bunları yapmaktan zorlanarak rahatsız gibi görünebilir. 'Sarkık' görünebilirler, kötü duruşa ve stabilite eksikliğine sahip olabilirler. Bu 'sarkıklık' tüm duyusal arayan çocuklar için geçerli değildir, ancak bazılarında görülebilir.

Duyusal Arayış Belirtileri
•Yüksek yerlerden atlamak veya yoğun hareket arayışı içerisinde olmak
•Nesnelere ya da insanlara dokunmak veya okşamak
•Yanlışlıkla insanlara zarar vermek veya bir şeyleri kırmak
•Sık sık incinmek
•Acı hissetmemek
•Nesneleri koklamak, yalamak veya tadına bakmak istemek

Duyusal Arayışı Olan Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalıdır?
Hedefe yönelik ve amaca yönelik organize hareket deneyimleri yaratın. Sürekli hareket (vestibüler girdi) isteyen bir çocuk, işlevsel görevlerle kesintiye uğramalıdır, aksi takdirde aşırı uyarılması muhtemeldir. Örneğin, koşuyorsa, bir nesneyi alması, bir sonraki istasyona götürmesi, nesneyi bırakması ve ardından başlangıca geri dönmesi için yönlendirilebilir. Çocuğunuzu bir trambolinde zıplatmak yerine, trambolinde kırmızı ışık yeşil ışık oynayın ve her renk ışık için farklı türde atlayışlar yapın.

Bir başlangıcı ve bitişi olan etkinlikler sağlayın. Duyusal arayışı olan çocuklar sürekli devam edebilir ve sonunda düzensiz, geçiş yapmakta zorlanan bir çocuğunuz olur. Aktiviteler arasında bir "bekleme noktası" kullanın, çocuğunuzun bir aktivitede ne kadar zamanı olduğunu bilmesi sağlayın. Örneğin çocuk yüksekte sallanmayı seviyorsa, onu yalnızca belirli bir sayıya kadar sallayın (örneğin, 10); Sonra salıncaktan atlamasını ve bir oyuncağı alıp bir kaba atmasını sağlayın. Ardından tekrar belirtilen sayıya dönün ve başka bir nesne alın ve farklı bir kaba koyun. Çocuk aradığı girdinin bir kısmını alır (örneğin, sallanmak), ancak bu bir organizasyon oyunu veya görevi ile eşleştirilir.

Ağır iş faaliyetlerini dahil edin. Birçok birey "yavaş, ağır iş" propriyoseptif girdisinden yararlanır. Bu, aynı anda sürekli itme, çekme ve taşıma (örneğin, Zıplama, ağır bir vagonu çekme, ağır nesneleri taşıma, hayvan yürüyüşleri, duvar itme) girdisini içeren görevleri içerir. Bunu yapmak genellikle kolaydır çünkü hem vestibüler hem de propriyoseptif girdiyi içeren birçok aktivite vardır (maymun çubuklarına asılmak, trambolinde zıplamak, el arabası yürüyüşleri, dönen atlamalar). Bu aktiviteler çocuğunuza fayda sağlayabilir.

Duyusal arayış içinde olan çocuklar, akranlarının yanında bazı garip davranışlar gösterebilirler. Ayrıca arayış davranışları günlük yaşamdaki rollerini, katılımlarını veya performanslarını etkileyebilir. Bu yüzden çocuğunuza özel Ergoterapi değerlendirmesi, müdahalesi ve önerisi almanızı öneririm. Buradaki öneriler genel bilgileri içermektedir fayda sağlamak değil bilgilendirmek içindir.

Sorumluluk Reddi: Uzman Ergoterapist Sefa Turan tarafından oluşturulan bu içerikler tıbbi tavsiyenin yerine geçmeyi amaçlamamıştır. Çocuğunuzun, kendinizin veya bir aile üyenizin sağlığı hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, her zaman doktorunuzdan veya sağlık uzmanından destek alın. Bu kanaldaki içerik, bir uzmanının size özel tavsiyesinin yerine geçmez veya yerini almaz. Bir uzmanının sizin durumunuza özel tavsiyesini asla göz ardı etmeyin veya bu sayfada gördüğünüz bir şey nedeniyle profesyonel tıbbi tavsiye almayı ertelemeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duyusal Arayış Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Ne Yapılmalıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sefa TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sefa TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa TURAN Fotoğraf
Uzm.Sefa TURAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sefa TURAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Duyusal Arayış Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Ne Yapılmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Duyu Bütünleme ve Agresif Davranışlar ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2023
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
► Alzheimer Tedavisi Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Emeklemiyor? Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Yürümüyor? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:35
Top