2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Belirsizlikle Başa Çıkabiliriz!
MAKALE #19813 © Yazan Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU | Yayın Eylül 2018 | 4,244 Okuyucu
Her canlı doğumdan ölüme kadar süren, adına hayat dediğimiz bir süreçten geçmektedir. Bu süreç, mutlulukların, acıların, heyecanların ve kimi zamanda karşımıza çıkan zorlukların ta kendisidir. Aynı zamanda belirliliğin ve belirsizliklerin de etki ettiği hem karmaşık hem gizemli bir zaman dilimidir.
Hayatımızın bir döneminde, şimdiye ya da geleceğe ait belirsizlikler yaşarız. Durumun ne olduğu, bizi nelerin beklediği, ne yapılabileceği, hangi olası sonuçların ortaya çıkacağı gibi belirsizlikler bize bir şekilde etki eder. Etki eden bu belirsizlikler üç nedenle karşımıza çıkar;
1. Fikir yürütemediğimiz yeni durumda
2. Birçok fikrimizin olduğu karmaşık durumda
3. Farklı fikirlerimizin farklı bilgiler önerdiği çelişkili durumda
Bu nedenler de tutumlarımızı olumsuz yönde etkiler veya krize neden olur.

Peki belirsizlik stres yaratır mı?
Stres günlük hayatımızda, gerek karşılaşılan olayların gerek insan ilişkilerindeki durumların sonucu hissettiğimiz sıkıntı, zorlanmadır.
Yapılan araştırmalara göre hayatımızdaki belirsizlikler önemli birer stres kaynağı. Bu konu üzerinde yapılan bir deneyde, bilgisayar başında oturan kişiler sorulan sorulara doğru cevap verdiklerinde ekranda bir ‘artı’, yanlış cevap verdiklerinde ise ‘eksi’ işareti çıkıyor. Bazen yanıtlardan sonra ekranda bir soru işareti beliriyor. Deneyde kişilerin beyin elektrik akımları ölçülüyor ve görülüyor ki, beklendiği gibi eksi işareti gerginlik yaratırken, soru işareti daha fazla gerginliğin ortaya çıkmasına neden oluyor. Yani bir durum için sonuçların olumsuz olmasını bilmek, sonucun olumlu mu yoksa olumsuz mu olacağını bilmemekten daha az stres oluşturuyor. Araştırmalar belirsizliğe karşı belli bir önyargımız olduğunu ve sandığımızdan daha olumsuz bir tepki gösterdiğimizi söylüyor.
Genel kişilik özellikleri açısından ele alındığında ise mükemmeliyetçi, endişeli, garantici ve kontrollü olmayı seven bireylerin bu durumu yaşama olasılığı daha yüksek.

Ergenlikte belirsizlikle baş etmek daha zor ve stresli;
Yetişkinlere oranla ergenlerin belirsizlikle baş edebilmesi daha da zor. Ergenlerle yapılan bir çalışmada en güçlü pozitif ilişkinin belirsizliğe tahammülsüzlük ile endişe arasında olduğu yönünde. Özellikle lise çağındaki ergenlerde belirsizlik ve gelecek kaygısı yoğun stres yaratır. Acaba ileride mesleğim ne olacak? Ünivesiteyi kazanabilecek miyim? Gibi bir çok karmaşık ve fikir yürütmekte zorlandığı sorular kafasında döner durur. Bu da stres yaratarak okul başarısının düşmesine, aile ve arkadaş ilişkilerinde gerginliğe, çatışmalara sebep olur.

Belki belirsizlikleri yok edemeyiz fakat tahammül edebiliriz! Peki nasıl?
Tahammül etme becerimizi güçlendirmek gerek.
• Her şeyi kontrol edebileceğimiz yanılgısını bir kenara bırakarak, düşünce şeklimizi değiştirip kendi bilgimizin sınırlarını kabul etmeliyiz.
• Kusursuz bir gelecek planı yapmaya çalışmaktan kaçınmalıyız. Plan hayatımızda önemli bir yerdedir fakat bunu abartmamalı, bazı şeyleri akışına bırakmalıyız.
• Anı yaşamalı ve adım adım hedef belirlemeliyiz.
• Ayrıca durup düşünmek yerine seçenekleri görmeli ve harekete geçmeliyiz.
• Öncelikle seçeneklere göz atarak bu seçeneklerin güçlü ve zayıf yönlerini düşünüp sonuçlarını değerlendirerek de belirsizliği ortadan kaldırabiliriz.
• Pozitif olmakta çok önemli. Bir şeyler iyi gittiğinde ve iyi bir modda olduğumuz zaman bu nispeten kolaydır. Fakat zor kararlarda biraz sıkıntılı olabilir. Böyle bir durumda, dikkatimizi mantıklı düşünmeye kaydıracak olumlu bir anımızı hatırlamaya çalışırsak stresi azaltabiliriz.
• Ümitlerimizin gerçekleşeceğine dair kendimize tam güvenmeliyiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Belirsizlikle Başa Çıkabiliriz!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çağla Ebru AY GÜNEYSU Fotoğraf
Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU'nun Yazıları
► Stresle Başa Çıkma Psk.Fundem ECE
► Depresyon ile Başa Çıkabilme ! Psk.Sena ÇİLİNGİR
► Takıntılarla Başa Çıkma Psk.Handan ERDOĞAN
► Öfke ve Başa Çıkma Psk.Seçil YİKAR
► Tükenmişlik Sendromu ile Başa Çıkmak Psk.Mehmet GÖRÜROĞLU
► Stres ve Başa Çıkma Yolları Psk.Fahri ŞAHİN
► İlişkilerde Stresle Başa Çıkma Psk.Dnş.Aslı DENİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Belirsizlikle Başa Çıkabiliriz!' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Pedofili Nedir? Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:29
Top