2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pedofili Nedir?
MAKALE #19815 © Yazan Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU | Yayın Eylül 2018 | 2,954 Okuyucu
Pedofili, dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülme olasılığının arttığı, özellikle son yıllarda haberlerde ve sosyal medyada oldukça sık rastladığımız, çocuğa yönelik en büyük suçlardan biridir.
Pedofili nedir?
Tanısı, psikiyatrist veya psikolog tarafından konulan klinik bir tanıdır. Bu tanıya göre pedofili, en az 6 aylık bir süre boyunca, kişide ergenlik dönemine girmemiş bir çocukla ya da çocuklarla cinsel ilişkide bulunma ile ilgili cinsel dürtülerinin ya da davranışlarının yineleyici bir biçimde ortaya çıkması, çocuk ya da çocuklardan en az 5 yaş daha büyük olması demektir. Cinsel ilgisi genellikle ergenlik yıllarında ortaya çıkar, ancak nadiren ilerleyen yaşlarda da gelişebilir.
Halk tarafından ‘sübyancı’ olarak bilinen pedofilik bireyi diğer cinsel istismarcılardan ayıran en önemli özellik ise, çocuklara duyduğu cinsel isteğin ve o istekler doğrultusunda yaptıklarının yanlış olduğunu düşünmemesidir. Birçoğu yaptıklarının ahlaki doğruluğu hakkında kendilerini sorgulamaz. Bunun yerine, kendilerini suçluluk duygusundan ya da sorumluluktan kurtararak "bilişsel çarpıtmalar" oluştururlar. Örneğin, "Çocuğa bu davranışları göstermeye başladığımda bana hayır demedi." veya "çocukluğumda birileri de bana aynısını yaptı ve çokta problem değil." ya da " Ben gerçekten bu çocuğu seviyorum. " gibi yanlış düşüncelerle kendilerini rahatlatmaya çalışırlar.

Acaba pedofili bir hastalık mı?
Hastalık mı? Suç mu? Bu, hem psikiyatristlerin hem de psikologların tartıştığı bir konudur. Yapılan beyin taramaları sonucu bir hastalık olduğuna dair çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Bu sonuçlara göre beyinin her iki tarafındaki bölgelerde beyaz maddenin önemli ölçüde daha az olduğu bulunarak bir bağlantı açığı olduğu görüldü. Diğer yandan son yıllarda pedofilinin, doğumdan önce başlayan biyolojik yatkınlığın neden olduğu yönündeki çalışmalar bilim insanları tarafından kabul görmeye başladı. Bir diğer neden olarak araştırmalar sonucu zekâ düzeyleri, normalden düşük çıktı. Fakat kabul görmüş en büyük nedende, çocukluk yaşında cinsel tacize uğrayan kişilerin bu tür sapmalara yöneldikleridir.
Sonuç olarak pedofili, biyolojik veya psikiyatrik bir durum olabilir, fakat pedofilik bireyin çocuğa olan cinsel fantezileri davranışa geçtiği takdirde suçtur. Bu durumda toplumun pedofilik bireyi cezalandırma yoluna mı gitmeli yoksa bu davranışı bir hastalık olarak kabul edip, tedavi etmeyi mi tercih etmeli ya da her ikisine birden mi yönelmeli sorusunu ortaya koyar. Ancak durum ne olursa olsun adli sistemde her cinsel istismarcı hapse atılır.
Pedofilik bireylerin kişilik özellikleri nelerdir?
Bu kişiler düşük benlik saygısı olan, sorunlarla baş etme becerisinden yoksun, ebeveynleriyle sosyal teması sınırlı veya kötü ilişkileri olan kişilerdir. Pedofilik bireyler kısıtlı empati yetenekleri olan, disforik (depresif duygudurum), öfke ve düşmanlık duyguları besleyen, narsistik ve sadist özellikleri belirgin olan, doyumu erteleme kapasiteleri azalmış, engellenmeye karşı tahammülü olmayan kişilerdir. Ayrıca MMPI kişilik testinin uygulandığı çalışmalarla, çoğunun sosyal olarak yalıtılmış, duygusal açıdan değişken olduğu görülür. Ek olarak Mizaç ve Karakter Envanteri kullanılarak yapılan bir çalışma ile pedofilik bireyin dürtülerini bastırmak için önceden planlayıp daha sonra uygulamaya geçtiği bildirilir.
Çocuğa karşı yaklaşımları;
Pedofilik bireyler kurban seçerken dikkatlidirler. Daha çok savunmasız, ailesi tarafından ihmal edilen, sevgiye muhtaç çocukları tespit edip onları istismar etmeye çalışırlar. Bu kişiler ilk olarak çocuğu test edip, ona anlattıklarını ailesine söyleyip söylemeyeceğini anlamaya çalışır. Çocuk sır sakladıkça güvenini birçok şekilde kazanmayı ister. Örneğin ailesinden gizli sigara içen bir çocuğun bu davranışını hoş görerek suyuna gitmeye bakar. Çocuğu en çok önemseyenin kendisi olduğu izlenimi verir. Bir süre sonra çocuk bu ilişkiden rahatsız olmaya başlasa bile onu tehdit eder ve bu durumdan çocuğu sorumlu tutar. Ailesine söylememesi için elinden geleni yapar. Çocuğu sır saklamaya yönlendirmeleri ve erkek çocukların başlarına gelenlerden utanıyor olması, bu kişilerin yaptıklarının çok azının adli sisteme yansımasına neden olur.
Çocukları nasıl koruruz?
 Çocuklarınızı güçlü kılmak ve her ne olursa olsun korkmamayı öğretmek gerek. Çünkü korkutarak çocuğu susturabileceğini bilen pedofilik birey bunun rahatlığı içindedir. Fakat çocuğun böyle bir durumda yardım isteyeceğini bilmesi halinde buna cesaret edemeyecektir.
 Çocuklarınızın sırdaşı siz olun. Anlattıklarına kulak verin. Gün içinde neler yaptığını anlatmasını isteyin. Dikkatle dinlediğinizi belli edin.
 Kimlerle vakit geçirdiğini bilin, takip edin.
 Yakınında kimler var, nasıl kişilerle arkadaşlık ettiğini öğrenin.
 Akranları haricinde yakın arkadaşlık kurduğu yaşça büyük kişilerin olup olmadığını öğrenin. Detaylı bilgi edinin.
 Çevrenize yeni taşınan kimseler varsa ve çocuğunuzla çok ilgiliyse, o kimseler hakkında biraz bilgi toplayın.
 Çocuğunuzun arkadaşlarıyla iletişim içinde olun ve son zamanlarda garip davranışlarının olup olmadığını arkadaşlarına sorun.
 Çocuğunuzun internet erişimini kontrol altında tutun.
 Çocuğunuzla iletişim içinde olun. Çocuğunuzla iletişiminiz bozuksa profesyonel destekle iletişiminizi geliştirin.
Son olarak çocukları hukuksal tedbirlerle, yasalarla ve erişkin olarak bizlerin verdiği eğitimlerle en üst seviyede korumamız gerek.

Uzman Klinik Psikolog Çağla Ebru AY
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pedofili Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çağla Ebru AY GÜNEYSU Fotoğraf
Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU'nun Yazıları
► Çocuk, Nefretin Nesnesi : Pedofili Psk.Ebrar YENİCE KANIK
► Psikolog Nedir,psikiyatrist Nedir ve Ne İş Yaparlar? ÇOK OKUNUYOR Psk.İlhan BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Pedofili Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:54
Top