2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Engelsiz Yaşam
MAKALE #14768 © Yazan Psk.Mehmet CAN | Yayın Mayıs 2015 | 4,425 Okuyucu
ENGELSİZ YAŞAM

Prof. Dr. Onur Güntürkün dört yaşında çocuk felci geçirdi ve geçirdiği hastalık nedeniyle tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldı. Geçirdiği hastalık ve verdiği mücadele Güntürkü’ün bilime olan tutkusunu engellemedi ve Güntürkün beyin konusunda önemli buluşlara imza attı. Prof. Güntürkün, beynin iki yarısının farklı çalıştığını kanıtlayıp, Almanya´nın en büyük tıp ödülünü kazandı. Alman Araştırma Fonu bursunu kazanan Güntürkün, Bochum Üniversitesi Üstün araştırmalar ödülünü, Gerhard Hess Bilim Ödülünü kazanmış ve kendisine Krupp Bilim Ödülü verildi.

Stephen Hawking’e 21 yaşındayken ALS hastalığı tanısı kondu. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking’i tekerlikli sandalyede yaşamaya mahkum etti. Ünlü bilim adamı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabilmektedir. Kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili iddialarıyla bugün yaşayan bilim adamları arasında dünyada en çok tanınan isimdir. Kitapları, 40dile çevrilmiş;
Üç yaşında görme yetisini kaybeden Louis Braille, günümüzde halen kullanılan kabartma harflerden oluşan Braille Alfabesi’ni keşfetmiş ve aynı zamanda kitaplar da yazarak karanlık dünyasından kendisi gibi görme engellilere ışık olmuş ve ismi verilen alfabe ile tarihe altın harfler ile isim bırakmıştır.
Abraham Lincoln’ın elleri ve parmakları birbirine göre orantısızdı; ayakları uzun ve inceydi; gözleri miyoptu ve yüz şeklinde Marfan Sendromu bulunduğunu gösteren emareler vardı. Lincoln, siyasi hayatına yenilgilerle başlamasına rağmen, azimle çalışması sonucu A.B.D’nin unutulmaz başkanları arasında yer almış ve ülkesinde köleliği kaldıran başkan olarak tarihe geçmiştir
Ludwing Van Beethoven, gittikçe artan işitme engeline rağmen müzikte bugün bile dinlenen meşhur eserler vermiştir. İşitme engelli olmasına rağmen Dokuzuncu Senfoni’sini yazmış ve bu eseri seslendirirken bile orkestrayı yönetmeye kalkmıştır.
Edison, birçok buluşa imza atmasına rağmen biz onu ampulü bulan adam olarak tanırız. İşitme engelli olması, onu umutsuzluğa sürüklemez ve bu onun yalnız kalarak yeni icatları için düşünmesine ve kendini geliştirmesine sebep olur. Ampulü bulmak için 2000 deney yaptığı söylenir. Başarısız deneylerden sonra deneyleri bırakmasını söyleyen dostlarına: “Ben başarısızlığa uğramadım, 2000 tane tecrübem oldu.” diyerek 2500’e yakın buluşun patentini almıştır. Gramofonun da mucidi olarak bilinir.
İşte tarih, hayatlarında engelleri olmasına rağmen büyük başarılara imza atmış engelsiz şahsiyetlerle doludur! Ve aslında hep adını duyduğumuz, tarihe iz bırakan çoğu düşünür, bilim adamı, ressam ve şair de engelliydi!
Evet, onların adlarını tüm dünya duydu, peki ya engelleri aşarak yaşamayı başaran sayısız isimsiz kahramanlar?

Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) yeryüzünde beş yüz milyondan fazla insanın engelli olduğunu, toplam nüfusun onda birini engellilerin oluşturduğunu belirtmektedir.
Ülkemizde sayısal verilerin yetersizliğine rağmen 6.5 milyon engellinin olduğu tahmin edilmektedir. Bunun anlamı her on kişiden birinin engelli olduğudur. Yaklaşık her bir hane halkını 4 kişi sayarsak 26 milyon insanı yakından ilgilendiren hassas bir konudur. Ancak buna rağmen engelsiz mimari erişilebilirliği, istihdam yetersizliği gibi engelli bireylerin günlük yaşama katılımını kolaylaştıracak çözümler üretilmemesi toplumun kanayan yarası haline gelmiştir. 2005 yılında meclis araştırma komisyonunda öngörülen kanunlarda Engelsiz Kentler ulaşılabilir mimari düzenlemelerle ilgili belediyelere verilen süre 2012 yılında bitmesine rağmen yeterli altyapıya ulaşılamadığı için 3 yıl daha uzatılmış ve bu süre 7 ay sonra sona erecek olmasına rağmen hala doğru uygulamalar hayata geçirilmiş değildir. Belediyelerin kalıcı çözümler üretememesine ilaveten toplumun ön yargıları eklenince maalesef engellilerin toplumdan uzaklaşmasına, kendilerinde var olan yeteneklere odaklanamamalarına, öz güven kaybına daha da önemlisi mutsuzluğa sebep olmaktadır. Şu noktada çok net bir ifadeyle engelli bireyi psikolojik çöküntüye sürükleyen engelleri değil toplumun kendisidir diyebiliriz.
Çalışmanın, üretmenin kültürün önemli bir parçası sayıldığı toplumlarda herkes gibi engellilerin de çalışmaya ve üretmeye hakları vardır. Sosyal bir devletin parçası olmayı en azından bu şekilde hissetmek isteyen engelliler için iş hayatı bir sahnedir. Bizim desteğimizle o birey ya sahnede kendini oynayacak ya da o sahneye çıkmadan oyunu en son koltuktan izleyecektir.

Anka Aile Danışma Merkezi olarak toplumun kanayan yarasına merhem olabilme adına uzun yıllardır üzerinde çalıştığımız projemizi bu anlamlı haftada sizinle paylaşmak istiyoruz. Yaklaşık 150 engelli arkadaşımızın istihdam edileceği Engelsiz Yaşam çiftliğimizde köy yumurtası üretimi ve pazarlaması yapılacaktır. Hayvancılığın rehabilite yönü yadsınamaz bir gerçektir. Kişinin engeline uygun verilecek iş sahasında uzmanlar eşliğinde; temizlik, hayvan bakımı, hayvan beslenmesi, yumurta toplama, yumurta paketleme ve pazarlaması yapılacak, maaş karşılığında yapılacak bu hizmetten arta kalan kar derneğe aktarılacaktır. Bu kar ise ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye, protez, hastane ve ilaç masrafları gibi sağlık ihtiyaçları için bağışlanacaktır.
Bu projemizi hayata geçirebilmek adına kendi imkanlarımızla yola çıktık. Engelliler haftasında açıklanması beklenen Hatay Valiliği Sodes birimin hibe programının bu anlamlı projeye destek vermesi karşılığında en kısa sürede projemizi hayat geçirebilme umudunu taşıyoruz. Toplumun bu yarasını belki de tek başımıza sarmaya gücümüz yetmeyecek; ancak tek bir engelli arkadaşımızın
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Engelsiz Yaşam" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mehmet CAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mehmet CAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mehmet CAN'ın Yazıları
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Ölüm ve Yaşam Psk.Beria Bilge ŞENER
► Yaşam Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
► Yaşam Kalitesi Psk.Özlem YILMAZ
► Yaşam Başarısı Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Engelsiz Yaşam' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma Röportaj Kasım 2020
► Erken Boşalma Temmuz 2019
► Zümrüd-Ü Anka Kasım 2018
► Aşk-I Cemre Kasım 2018
► Yaşam Sebebi Ekim 2015
► İlk Yazışmada @şk Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:31
Top