2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenme ve Sınav Kaygısında İmajinasyon Tekniği
MAKALE #12346 © Yazan Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR | Yayın Mart 2014 | 5,890 Okuyucu
- Sınav endişesini kaldırmak için..
- Sınav gücünü arttırmak için..
- Öğrenme ve kavrama gücünü arttırmak için..
Hipnozu kullanabiliriz. Bunu nasıl yapabiliriz;
Öncelikle iyi bir hikaye alarak ne tür sıkıntıları var, çalışma alışkanlıkları nasıl, gerçek sorun nerede, bunların tespit edilmesi gereklidir. Sonra da bunları nasıl değiştirir ve nasıl güven sağlarız ona bakmak gerekir. Bunun için;
1. Kendine güven sağlama
2. Öz saygıyı (self- esteem) arttırma
3.Kaybetmeye programlanmış, kabullenmiş kişilerde önce hipno-analiz, sonra öz güven ve saygıyı sağlama
4. Sonra patter yani direk telkinlerle negatif koşulların yerine pozitif düşünceleri yerleştirme ve gelecekteki başarılara odaklanma.
Anne babaya karşı olan kızgınlık kırgınlık öncelikle halledilmelidir;
İhmal edilmiş, ilgisiz kalmış çocuk. Öncelikle çocuğun içindeki anne babaya karşı olan kızgınlık, kırgınlık suçluluk duygularının yok edilmesi gerekir.
Negatif programlanmayı ortadan kaldırmalıyız.
Self Forgiveness (kendisinin affı); kendini cezalandırmayı ortadan kaldırmak gereklidir.
Patter yani direk telkinler verilerek;
Odaklanma yeteneği / çalışma yeteneği / sınıfta öğrenme arzusu ortaya çıkarılır, başarısızlık korkusu kaldırılır.
Patter bittikten sonra;
Zihinde canlandırma yapılır.
SINAV STRESİ VE ÖĞRENME İÇİN TELKİNLER:
► Akşamları özel bir ortamda çalışacaksın. (mutfak masası bile olsa özel bir yer olacak konsantre olacak bir yer olacak, güçlü konsantrasyon enerji olur)
Visualizasyon yarat;
► 20 dakika çalış (sence uygun olan sürece çalış) sonra mutlaka kalk, 5 dakika yürü, ye-iç tekrar gel kendine söyle 20 dakika konsantre olarak çalışacağım, sonra tekrar 5 dakika ara, tekrar 20 dakika (maksimum) yavaşlar için 15 dakika daha ideal, dinlenmelerde mutlaka odadan çıkacaksın.
► İçinde dayanılmaz bir öğrenme arzusu doğacak, öğrenmeye başlamadan önce gevşeyeceksin gerginken öğrenilmez, bilgi kendiliğinden içine girecek, hem konsantre hem gevşek olabilirsin.
► Sınıfa girdiğinde, sandalyeye kıçın değdiği anda (trigger sugg=kilit telkin, çapa) içinde dayanılmaz bir öğrenme arzusu doğacak (hep o sandalyeye oturduğunda diye başlayacaksın)
► Ders çalışmayacaksın öğrenmeye çalışacaksın, sınıfta tam anlamıyla konsantre olacaksın, tüm dış sesler etrafında oluşan gizli duvara çarpacak, o duvardan sadece öğretmenin sesi o dersle ilgili konunun sesleri içeriye girecek, diğer dış sesler sadece senin konsantrasyonunu arttıracak.
► Hoca yada öğretmen, konuşmaya başlayınca gözlerin ona kilitlenecek
► Onun söylediklerine, dudaklarının hareketlerine o kadar yoğunlaşacak ve kendini vereceksin ki o daha bir şey söylemeden adeta ne söyleyeceğini bileceksin, sezeceksin adeta içine doğacak.
► Her seferinde bu yoğunluğun, dikkatin konsantrasyonun daha da artacak.
► Konsantrasyonun, sezgi gücün, anlama yeteneğin o kadar artacak ki sen hoca olacaksın adeta, sınıfa hocanın gözüyle bakacaksın.
► Ve sen sınıfa öğretmeye başlayacaksın, hepsi kıçın sandalyeye değer değmez başlayacak, daha kıçın o sandalyeye değer değmez dikkatin hiçbir şeye dağılmadan yüzde yüz konsantre olacaksın.
► Ve konsantrasyonun arttıkça daha heyecanlı, daha uyarılmış olacaksın, öğrenme yeteneğin hakkında heyecanın artacak, uyarın artacak.
► Bir bilgiyi emdikçe, özümsedikçe, kendinden bir parça yaptıkça, bilinçaltının bilgisayar sistemine yerleştirdikçe, daha fazla bilgi isteyeceksin. Öğrenme arzun kuvvetlendikçe, öğrenmen gereken her ne ise öğreneceksin. İstediğin, öğrenmek istediğin her şeyi öğrenebilirsin, sadece bir kez dinlemen, bir kez görmen, bir kez okuman yeterli olacak ve sen bunu bilinçaltına bilgilerin gireceği şekilde isteyerek, inanarak, kendine güvenerek yapacaksın.
Şimdi sana söylediklerimi hayal etmeye başla..
► Okula gidiyorsun, arkadaşların konuşuyor, gülüyor, hafta sonu neler yaptığınızı konuşuyorsunuz, şimdi o gün ilk derse girerken kendini görüyorsun.
► Sınıfta sandalyeye daha otururken gevşiyorsun, tüm gerginlik uçuyor, çözülüyor.
► Otururken, gevşerken içindeki konsantrasyon gücün artıyor. Hoca geliyor gözlerin hocaya kilitleniyor, gözlerinden çıkan ışınlar aynı birer lazer ışınıymış gibi, hocayı yakalıyor. Her söylediğini hisset ve yakala.
► Bilgiyi adeta eriterek, yoğurarak, bir hamur haline getirerek içine alıyorsun, kendinden bir parça yapıyorsun içinde müthiş bir keyif oluşuyor, öğrenmenin keyfi.
► Her ne söylerse anında senin parçan oluyor. Sen osun o sen, onun bilgisi senin bilgin.
► Hisset bu enerjiyi odaklan, her ne söylerse güçlü bir şekilde beynine çakılıyor, en ufak ihtiyaçta bu bilgi zihnine akıyor.
► Zihnine bilgiler su gibi akıyor, çağlayan olup akıyor (Sahneyi yok et)
(bu birinci sahne, zayıftır- compound etmelisiniz)
2. sahneyi oluştur..
► Sınıfa giriyorsun, hoca geliyor ve dikkatle ona kilitleniyorsun şimdi kendini nasıl hissediyorsun, ders senin için çok kısa sürecek, sessizlikten sonra içinde öğrenme arzusu artıyor, her saniye artıyor sessizlik ile konsantrasyonun artıyor nasıl hissettiğini söyle.
(Sahneyi yok et)
3. sahneyi kur…
► Evde çalışma ortamı 20 dakikayı geçmeden çalış (sence uygun olan sürece çalış) bu süre senin için çok kısa sürecek, sonra gez dolaş, sonra tekrar otur ve çalış aslında bu artık senin için ders çalışmak değil öğrenmek, evet sen artık öğreniyorsun ve öğrenmenin zevkine varıyorsun, öğrenmenin heyecanını duyuyorsun, şimdi bunu içinde hisset.
(tekrar ve tekrar bu sahneyi canlandır)
► Yaşına ve isteğine uygun imaj yarat. Yaş arttıkça sorunlar artar, kişi yaşı ilerledikçe daha zor öğreneceğini zanneder. Çalışma için maksimum 20 dakika, minimum 5 dakika teneffüs, değişik sahneler yarat. Büyük bir enerjiyle compound et, güven sağla - biz birer enerji değiştirticisiyiz -devamlı farklı sahneler yaratmalısın, detaylı hayal aynı oluyormuş gibi algılanır, bu nedenle enerjik olarak tekrarlanmalıdır.
► PATTER: Patter kekin üzerindeki kremadır. Kendi hakkındaki negatif düşünceleri yok etmenin yollarından biri.
SEN EŞŞİZ BİR İNSANSIN PATTERİ
Şimdi senin zamanın. Sen eşsiz bir insansın, özelsin geçmişte başka bir benzerin yok, aynı senin özelliklerini taşıyan öyle olsaydı şimdi sen olmazdın gelecekte de senin gibi kimse olmayacak, bu dünyada bir tek sen varsın.
Bu dünyaya başkası ile aynı haklarla geldin başkası kadar başarılı olma hakkına sahipsin, şimdi kendi kaderini seçme zamanın bu senin zamanın, burası senin yerin.
► Romalılar zamanında büyük işler yaptılar dünyayı fethettiler. Büyük yaratıcılar, alimler, müzisyenler, büyük işler başardılar tıpkı sende onlar gibi başaracaksın.
► Bu senin zamanın, bu dünya şimdi sana ait tüm kaynaklar, artık senin için parlıyor, senin içinde olan büyük bir enerji var.
► SEN ANNEN DEĞİLSİN, SEN BABAN DEĞİLSİN. SEN SENSİN, ŞİMDİ SENİN ZAMANIN VE SEN ARTIK YAPMAK İSTEDİKLERİNİN FARKINDASIN GÜÇLÜSÜN, ENERJİ DOLUSUN, GÜVENLİSİN.
► Sen bu dünyaya doğdun ve yaşıyorsun, tüm yaşamın beraber ve etrafındakiler, şu anda diğerleri ile beraber yürüyeceksin yaşamda. Hepsi senin gibi korkuyorlar aslında ama hayat devam ediyor. Ama bu bizim zamanımız..
► Senin başarıların annenin babanın başarısı değil. Onların savaşı ayrı, seninki ayrı, bu senin başarın senin hayatın. Bu yaşam çok kısa 50-60-100 yıl bu dünyada çok kısa bir süredir, bir damladır. Ama bu senin damlan, bu sınav geçecek ve sen bir ışık gibi parlayacaksın, bu senin zamanın ileri koş, zincirleri boşalmış gibi. Seni yıllardır tutan zincirleri bırakmanın zamanı. Seni korkutan tüm bu zincirlerden kurtulup kısa yolu benle yürüyerek. Severek, öğrenerek, gülerek, yaratıcı, enerjik ve başarılı.
► Tanrı sana yetenek vermiş DÜŞÜNME ve YAPMA yeteneği
► Sen bir şey düşünüp karar verirsen yaparsın, eğer düşünürsen yaparsın, yaparsın evet. Kendini serbest bırak, yaşamı sev ve keyfini çıkar, zevk al hayattan.
► Bu gün neden buradasın? Gerçek nedenin ne? Senin bilinçli aklın bunu sana söyleyecektir, gerçek nedeni, en nihayet karar verdin ve bu son kararın. Sen tekrar yaşamını kontrol altına almaya karar verdin, kimseye söylemeden
► HİÇ KİMSENİN SENİ KONTROL ETMESİNE İZİN VERMİYORSUN.
► Ne annen ne baban, ne öğretmenlerin, ne de başka biri. Bir tek tanrı, sana kendini kontrol hakkını vermiş. İnsanlar kendilerini cezalandırıyor adeta farkında olmadan.Yapmaları gerekenden çok azını yaparak, çok daha azını başararak. Ama sen kendinin ve gücünün farkına vararak başarıyı ve başarmayı seçiyorsun…
4. sahneyi kur
(visualization/direct suggestion…)
► İçeri girer girmez / imtihan salonuna. Kıçını koyar koymaz sandalyeye tepeden tırnağa yumuşak ılık bir gevşeme bedenini kaplayacak, tüm gerginliğin yok olacak, içinde duyduğun tüm basınçlar yok olacak. Sakinlik, kontrol, güven bedenini kaplayacak. Güç ben hazırım, ben hazırım dediğinde tüm bedeninden akacak.
► Bu sana bir test değil, bu sana bir fırsat ne bildiğini gösterme zamanı. Başka fırsatın yok, bu fırsat işte göster onlara, göster kendine. Heyecanla, bildiğin her şey beynindeki bilgisayarda, sen bu çalışmayı yaptın, içinden kıkırdayıp güleceksin, olayın basitliği ve rahatlığı karşısında.
► Sınav başladığında önce açıklama ve talimatları oku, ilk sorudan başla yapmaya, bilgiler kendiliğinden uygun şekilde beynine akacak, sular seller gibi akacak bilgiler zihnine. Kendini hazır edecek evinde, odanın rahatlığında soru çözüyormuşçasına kolayca cevaplayacaksın soruları, kaydırmadan dikkatlice işaretleyeceksin cevapları, çok basit ve zevkli gelecek.
► Eğer bilgi gelmezse asla endişelenme, beyninin bilgisayarına sor, kendine soracak bu nedir diye gene gelmezse, gevşe bırak. Daha sonraki soruya geç. Beynin bir güneş gibi parlayacak. Beynin kendine ispatlayacak.
(Sahneyi sürekli compound et) 5-6 kez daha ver. Sahne bittiğinde başardığını bilecektir.
► Sahneyi yok et. Farklı test senaryoları kur, bol compound et.
► Gözleri açık otohipnozu öğret. Dersi böyle öğrensin, sınava böyle girsin.
AİLELERE KÜÇÜK ÇOCUKLARI İÇİN ÖĞRET (HYPNOSLEEP)
6-7 yaşında güzel işliyor, daha sonra pek işlemez. Uyuduktan sonra kısa 20 saniye olacak, haftada iki gün.
► Annen konuşuyor, benim bütün söylediklerimi duyuyorsun ama uyanmıyorsun. Her gün okulu seveceksin, çok güzel zaman geçireceksin, güzel uyu hayatım annen konuşuyor hayatım, uyanmayacaksın ama beni dinleyeceksin. Derslerinde başarılı olacaksın ve çok seveceksin, bütün dersleri iyi öğreneceksin, sen başarılısın, her dersi rahatça öğrenebilirsin, daima kendine güveniyorsun ve başarılı oluyorsun.

Kaynaklar: Tahir Özakkaş hipnoz kitabı cilt 1-2-3 ve ders notları
Aybars Günaydın : Ders notları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenme ve Sınav Kaygısında İmajinasyon Tekniği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim GÜLYAŞAR Fotoğraf
Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR'ın Makaleleri
► İmajinasyon ile Rahatlama Psk.Dnş.Berna TÜRKER
► İmajinasyon Nedir? ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Çocuk Depresyonu ve Kaygısında Terapi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öğrenme ve Sınav Kaygısında İmajinasyon Tekniği' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayatımı Paylaşıyorum Eylül 2015
► Okul Fobisi Eylül 2015
► Aşk Yarası Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:28
Top