2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ruh Sağlığım ve Terapist Dokunuşu
MAKALE #15190 © Yazan Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR | Yayın Ağustos 2015 | 3,543 Okuyucu
Güneş doğduğunda her yer aydınlanmaya başlar, en karanlık yerler bile güneş ışığının etkisiyle aydınlanmaya başlar. Işık öyle bir şekilde yayılır ki karanlığın içinde adım adım koyu rengin arasına sızmaya başlar ve an gelir ortalık apaydınlık olur.

İnsan ruhu da böyledir; sıkıntılar, dertler, huzursuzluklar, çaresizlikler, olumsuz duygular, düşünceler, hisler, gelecek endişesi, geçmişin kasvetli günleri, yaşanılan sıkıntılı günler ruhun içine kara bir renk atar, koyu siyah bazen de katran gibi....
İlk bebeklik dönemi itibariyle başlar bazen de ergenlikten sonra, kimisinde evlendikten kimisinde ise iş hayatına atıldığında, bazılarımızda ise işler kötüye gitmeye başladığında ortaya çıkar bu siyah tablo...

Ardı arkası kesilmeyen felaketler dizisi başlar sanki, her yerden her şeyden bir darbe gelmeye başlar, en yakınlarından bile istediğin o desteği alamazsın. içine düştüğün karamsarlık tablosu her geçen gün bir nebze daha da çoğalır. Korkmadığın ne varsa korkar olmaya başlarsın, endişe duymadıklarına endişe duyar hale gelirsin, çözümler görünmez olur, yalnızlık hissi çoğalmaya, kendi kendine yetememe duygusu artmaya başlar içinde...

Bu duyguların, düşüncelerin artmaya başlamasıyla geçici birçok çözüm aranmaya başlanır; kısa süreli tatile çıkmalar, sosyal ortamlara daha fazla katılmaya başlamalar, sosyal ağlarda yeni arkadaşlıklar bulma yönündeki eğilimler, sosyal ortamlardaki oyunlarda yeni sohbet ortamları oluşturma çabaları, kimseyle görüşülmeden sadece odaya kendini kapatma eğilimleri başlar bazılarımızda da elimizi eteğimizi çekeriz yaşam üzerinden, yeme davranışımız artar, kötü rüyalarla boğuşuruz her gece ve düzensiz uykuların olduğu gecelerimiz olmaya başlar.
Hepimizde farklı farklı yansımaları olur. Alışverişle rahatlamaya çalışırız sonunda ödemesi gelince bunalım başlar, yemeyle rahatlamaya başlarız tartıya çıktığımızda ve gardıroptaki kıyafetler olmamaya başlayınca sıkıntımızın çözülmediğini aslında daha da fazlalaştığını anlarız, sosyal ağlarda arkadaş listemizi takip etmeye onların yaşantısıyla ilgilenmeye başlarız ve sanki sadece sıkıntı çeken benim diğerleri güllük gülistanlık yaşıyor duygusuna kapılarak içine kapanan ruh halimizi daha bir kapatırız.

Peki bu süreçten nasıl kurtulabilirsiniz;

Aşağıdaki destek yollarını ve teknikleri seçerek bu sorunlardan kalıcı veya kısa süreliğine kurtulabilirsiniz.

Kalıcı kurtulma yolu;

* Psikoterapi eğitimi almış uzman birisiyle bir terapi sürecine girmek:

Bu size ne kazandıracak ; alanında uzman, kendini yetiştirmiş doğum öncesi, ilk bebeklik, çocukluk, ergenlik dönemlerine, genç yetişkinlik, yetişkinlik, evlilik ve iş hayatları gibi konularda gerekli eğitimlerini almış kendini sürekli yeni gelişmeleri takip içerisinde tutan birisinden alacağınız destek sizin hayatınızın en büyük dönüm noktası olacaktır. Güneşin iç dünyanıza doğması gibi kıyıda köşede karanlık ne varsa görüşmeler esnasında aydınlanma, açılma, ferahlama ve daha anlamlı bir yaşama doğru atılacak en doğru kararların yaşamına yansımalarını göreceksiniz.
Bireysel olarak terapi desteği aldığınızda kişisel dünyanıza bakmanız daha kolay olacaktır. Çalışmalar süresince kendinizdeki değişimlerin farkında olacaksınız, daha anlamlı ilişkiler kurduğunuzu, kendinizi daha olumlu bir duygu içinde hissettiğinizi, nerede evet nerede hayır demeniz gerektiğini daha kolay bir şekilde aktarabildiğinizi göreceksiniz. Yaşam kalitenizin değiştiğini fark edeceksiniz. Daha zevk alacaksınız yaptıklarınızdan. Konuştuklarınız daha bir heyecanlı ifade edeceksiniz. Kendinizi anlatabilmenin güzelliğini yaşayacaksınız. Etraftakileri ikna çabası içinde olmadan en doğal halinizle olabilmenin keyfini yaşayacaksınız. Yaşadığınız olumsuz durumlara fevri karşılık vermeyecek daha sükunetli davranacak, işin önünü arkasını kolaylıkla hesaplayabileceksiniz. Atacağınız adımlarda daha güvenli ve kendinizden emin olacaksınız. karar alırken kendi iç esinize güvenebilecek, başkalarının olumlu desteklerini daha ileri gidebilmek için kullanacak, olumsuz eleştirilere kolaylıkla göğüs gerebileceksiniz.

Sağlığınıza ve bütçenize zararlı hareketler içerisinde olmayacaksınız, yıkıcı savunmalar içinde kalmadan yaşam kalitenizi her gün daha fazla iyileştirebileceksiniz.
Daha huzurlu, sakin, sabahları yatağınızdan kalktığınızda daha dingin olacaksınız, yediğiniz yemeklerin, gezdiğiniz yerlerin, konuştuklarınızın ve gördüklerinizin daha bir keyfini alacaksınız.

İnsanlarla olan ilişkilerinizde ( iş, arkadaşlık, özel hayat, evlilik, annelik ) gibi yanlış ve hatalı taraflarınızı daha kolay görebilecek, bunlara en kısa zaman zarfı içerisinde önlemler alabileceksiniz. Kendinizi her gün yeniden olumlu yönde değişim için motive edebilecek içsel güce sahip olacaksınız. Kendinizle yaşamanın keyfine varacaksınız.
Yaşamınıza tutkuyla bağlı olacaksınız. Yeni şeyler keşfedilmeyi bekliyorsa işte onları keşfedecek güç ve enerji sizin içinizde her an mevcut olacak...

Kısa süreli kurtulma yolu;

* Yazma Terapisi
* Okuma Terapisi
* Kişisel gelişim ve olumlama etkinlikleri
* Sosyal ağlardaki iletişim ve öz yaşam paylaşımları
* Kısa süreli çıkılan tatiller
* Sosyal çevredeki sorun paylaşımları

Yazma Terapisi:

Yaşamış olduğunuz sorun üzerine en az bir haftalık veya 10 günlük yazma çalışmasından oluşmaktadır. Bu yazma çalışmasını uygularken yaşamış olduğunuz bir probleme odaklanın bunu en detaylı şekliyle yazın, yazma sürecinde süre olarak sadece 10 dakika yazacaksınız. 10 dakikadan sonra yazmayı bırakın. Yazmanın içeriği olarak aklınıza yaşamış olduğunuz problem ile her ne gelirse ayırt etmeden yazmanız gerekiyor özellikle sizi kıran, öfkelendiren, üzen ve söyleyemediğiniz ne varsa onları yazın, aklınıza hiçbir şey gelmez ise bir önceki cümleyi tekrar yazarak 10 dakikalık yazma işlemini tamamlayın. Daha sonra yazma işlemini bitirdikten sonra yazmış olduğunuz kağıdı uygun bir yerde yakınız. ( dikkat edin yakma esnasında elinizde tutarak halıya veya kanepelere atmayınız). Bir problem durumundan başka bir problem durumuna geçiş yapmayın 7 veya 10 günlük yazma işlemini bitirdikten sonra yeni bir problem durumuna geçiniz.

Okuma Terapisi:

Okuma terapisi kişinin gelişi güzel roman hikaye veya eline ne geçerse okuması anlamında değildir. Amaca yönelik özellikle yaşanılan problem durumunu tanımlayan, içinde bireysel uygulamalarında mevcut olduğu kitap okumalarıdır.

Kişisel gelişim ve olumlama etkinlikleri:

Yoga, meditasyon, kısa süreli kişisel gelişim eğitimleri veya psikoterapi alt yapısına sahip olmayan, yaşam koçları, kuantum olumlamacı vb. kişilerle yapılan kısa süreli çalışmalar. Bunlar ilk etapta çok ciddi sonuç verir gibi görünmektedir. Fakat ortadan kaldırılan üst neden yani semptom olduğu için kişi ileriki zamanlarda altta yatan sorunun kişinin hayatına getireceği başka sıkıntılardan dolayı tekrar eskiye hatta daha geriye doğru gidebilmektedir.

Sosyal ağlardaki iletişim ve öz yaşam paylaşımları:

Sosyal ağlar günümüzde birçok insan için vazgeçilmez bir öneme sahip oldu. Yaşamıyla ilgili her anını paylaşan ve paylaşılanları takip etme ciddi bir boyuta geldi. Bu durum kişiyi ilk etapta diğer insanlar yoğun bir paylaşım, birliktelik, sosyallik içerisinde hissettirse de kişi aslında somut bir duyguyu hissedemediği ve gerçeklik duygusuna ulaşamadığı için kısa süre sonra ciddi bunalımsal dönemlere girebilmekte. Çünkü yaptığı paylaşımlara olumlu dönütlerle moral motivasyonun yükselten kişi, olumsuz ve eleştirel yaklaşımlarda hayal kırıklığına uğramaktadır. Zaten ruhsal olarak kırılma evresi içerinde olan kişi bu durumu derin bir kırılganlıkla karşılayıp toparlanma sürecine girememektedir.
Sosyal medya günümüzün vazgeçilmez bir davranışı, sokakta, evde, iş yerinde, özel ilişkilerin yaşandığı en mahrem yerlerde bile herkesin sosyal medyayla irtibat kurma isteği neden kaynaklanıyor?

Akıllı telefonlar bizi neyin içine hapsetti?

Eğer bir facebook, twitter instagram kapanırsa bize ne olacağız?
İkili ilişkiler neden bu kadar sıkıcı hale geldi de hepimiz sosyal medya da açtığımız hesaplarda yeni karakterler oluşturma eğilimi içine girmiş olabiliriz?

Kısa süreli çıkılan tatiller:

tatil sürecinde ve döndükten bir iki hafta içerisinde tatilin etkisiyle ciddi bir ferahlama ve rahatlama duygusu edinirsiniz fakat daha sonra gerçeklerle yaşamaya girdiğiniz anda sorunlarınız kısa sürede sizinle olacaktır.

Sosyal çevredeki sorun paylaşımları:

Belki de en büyük yanılgılardan birisi çevrenizde gördüğünüz birçok kişiye sorunlarınızı anlatmanız sonucu düzeldiğinizi zannediyorsunuz. Fakat sonrasında anlattıklarınız başkalarının dilinde de dolanıyor veya anlattığınız kişiler sadece kendi dünyalarından yorumlamalar ile sizin ulaşmak istediğiniz o huzurlu dünyaya girmenizi sağlayamıyorlar. Kısa süreli kendinizi iyi hissetseniz de daha sonra sürekli aynı şeyleri anlattığınızın farkına vardığınızda ciddi anlamda içsel çöküşünüz başlayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ruh Sağlığım ve Terapist Dokunuşu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim GÜLYAŞAR Fotoğraf
Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR'ın Makaleleri
► Terapist Tavsiye Verir mi? Terapist Sizde Neyi Dinler? Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
► Aşkın Sihirli Dokunuşu S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ
► Ruh Sağlığım Yerinde mi? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Bağlanma ve Ruh Sağlığım Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Terapist Bir Annenin Sütten Kesme Deneyimidir! Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ruh Sağlığım ve Terapist Dokunuşu' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayatımı Paylaşıyorum Eylül 2015
► Okul Fobisi Eylül 2015
► Aşk Yarası Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:06
Top