2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çevrimiçi/Online Terapi
YAZI #6489 © Yazan Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK | Yayın Mayıs 2020
Çevrimiçi/online terapi, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan bireyler ile psikolojik danışman/psikolog arasındaki ilişkinin ve tedavi sürecinin internet ortamında gerçekleştirilmesidir.

Günümüzde online terapi oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Google aramalarına bakıldığında online terapi kelimesi ayda ortalama 165.000 kez aranmaktadır. İnternetten yapılan psikolojik danışma Amerikan Psikoloji Derneğinin ve Türk Psikologlar Derneğinin oluşturduğu etik kurallara göre yürütülmektedir.

Geçmişte uzaktan psikolojik yardım daha çok uzmanla mektuplaşma, sesli ve görüntülü egzersiz CD’leri izleme, makale, broşür ve kitap okuma şeklinde yürütülürken günümüzde internet üzerinden yazılı, görsel ve işitsel olarak yapılmaktadır. Daha çok profesyonel uygulamalarda kullanılan online terapiler anlık yazışma, internet üzerinden telefonla danışmanlık ve video konferans ile gerçek zamanlı danışmanlık şeklinde gerçekleştirilmektedir.

Online yazışmada danışan ve danışman tercih edilen bir yazışma/mesajlaşma uygulamasında eş zamanlı olarak yazışırlar. İnternet üzerinden telefonla görüşmede ise taraflar bir mikrofon ve hoparlör kullanarak internet üzerinden eş zamanlı bir şekilde sesli olarak konuşurlar. Video konferans uygulamasında ise taraflar internet üzerinden tercih edilen bir uygulama aracılığıyla hem sesli hem de görüntülü olarak konuşurlar. Tüm bu türlerde görüşme süresi ve ne zaman görüşüleceği önceden belirlenir. Ayrıca her 3 tür de bilimsel olarak etkililiği kanıtlanmış ve iyileşmeye yardımcı yöntemlerdir.

Online terapinin en büyük avantajı danışanların yaşamış oldukları sorunların çözülmesine yönelik ruh sağlığı hizmetlerine evlerinden çıkmadan, istedikleri yerden, tamamen kendi seçimleri olan, dünyanın herhangi bir yerindeki uzmandan psikolojik danışma hizmeti alabilmeleridir. Ayrıca Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu dönemde (salgın hastalık gibi evden çıkmayı zorlaştıran durumlarda) bireylerin ihtiyacı olan psikolojik desteğe ulaşmalarında önemli bir alternatiftir.

Bununla birlikte dışarı çıkma korkusu olanlar, sosyal anksiyete, çekingenlik vb. yaşayanlar bireyler için online terapi birinci seçenektir. Çünkü bu kişiler için dışarı çıkmak kaygı oluşturan bir durumdur ve araştırmalar göstermiştir ki bu problemleri yaşayan kişiler büyük oranda online terapiye başvurmaktadır.
Günümüzde online terapiye başvurma sıklığı gittikçe artmaktadır. Danışan ve terapist arasında kurulan ilişkinin niteliği aynı mekanda olunmasa da etkinliğinden bir şey kaybetmemektedir. Yapılan birçok bilimsel çalışmada online terapiler hakkında elde edilen olumlu bulguların da etkisiyle uygulamaya karşı olan önyargılı düşünceler ve reddedici tutumlar günümüzde büyük ölçüde azalmıştır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melek SARIÇİÇEK Fotoğraf
Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'in Makaleleri
► Terapinin Çevrimiçi Hali:Online Terapi Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Online Terapi Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çevrimiçi/Online Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:37
Top