2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuz Kreşe/Anaokuluna mı Başlıyor?
YAZI #3137 © Yazan Psk.Dnş.Zeliha YANAR GÜNGÖR | Yayın Kasım 2016
ÇOCUĞUNUZUN OKULA UYUMUNU KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN NELER YAPMALISINIZ?
Okula güvenin! Okulun ilk günlerinde hem siz hem de çocuğunuz yeni bir ortama girmenin, yeni bir süreci deneyimlemenin kaygısını yaşarsınız. Ebeveyn olarak göstereceğiniz kararlılık ve kuruma duyduğunuz güven çocuğun okula kolay uyum sağlamasının yanında kaygılarınızı azaltacaktır. Bunu başarabilmek için ise ilk olarak sizin okula güven duymanız önemlidir. Lütfen önce kendi kafanızdaki soruların cevaplarını netleştirin.
Okulu tanımlayın! Okulun anne ve babaların işe gitmesi gibi, haftasonu tatil olunan ve hafta içi her gün gidilmesi gereken eğlence, oyun oynama, arkadaş edinme ve öğrenmenin yeri olduğu anlatılmalı; ancak okula ve size olan güvenini sarsmamak için yanlış bilgi verilmemelidir.
Belirsizliği birlikte ortadan kaldırın! Çocuğunuzla okulu hakkında sohbet edin. Okulu hakkında çocuğa açıklama yapmak belirsizliği ortadan kaldırarak uyumu kolaylaştırır. Çocuğun okulu sevmesi ve istekli gidip gelmesi için aile ilk gün çocukla birlikte okula gitmeli, çocuğa okulun her köşesi (sınıfları, etkinlik salonlarını, uyku odasını, yemekhaneyi, lavaboları, parkı vb.) tanıtılmalıdır. Okulda ilk gün kısa süreli birlikte vakit geçirilmelidir. İkinci günden itibaren çocuğunuzun sınıf ve arkadaşlarına alışabilmesi için ona şans tanımalı ve yavaş yavaş sınıfta vakit geçirmesini teşvik etmeli, okula gelirken açık bir ifadeyle " sınıfta vakit geçireceğini, bu esnada kendisini lobide, bekleme salonunda bekliyor olacağınızı" anlatın. Geri kalan günler için ise öğretmeniyle birlikte çocuğun ihtiyacına göre mesafenizi belirleyerek bu süreci sorunsuz atlatabilirsiniz.
Açıklamalarınızda net olun! Okulun ebeveynlerin değil çocukların bulunduğu bir yer olduğu söylenip anne ve babaların işe gittiği açıklanmalı, okulun gerekliliğine olan inancınızı çocuğunuzun anlayabileceği bir dille anlatmalısınız.
Okula geliş okuldan dönüş saatlerini somut olarak anlatın! Çocukla okula geliş, okuldan dönüş saatleri ile ilgili konuşulmalı, sadece belli bir zaman dilimi içinde kreş/anaokulunda kalacağı söylenmeli, okuldan dönüş süresi onun anlayacağı terimlerle anlatılıp "öğle yemeğini yedikten sonra, uyandıktan sonra, atıştırma saatinden sonra vb".
Okul ortamı ve öğretmeni ile ilgili güven verici konuşmalar yapın! Okul ve öğretmeni ile ilgili olumlu izlenim ve gözlemlerinizi çocuğun bulunduğu ortamda -örneğin; eşinizle sohbet esnasında paylaşmak- çocuğunuzun okula güven duymasına katkı sağlayacaktır. Ebeveynler çocuğa okulun çocukları mutlu eden bir yer olduğunu, okulda yeni arkadaşlar tanıyacağını, güvende olacağını, isteklerini öğretmeni ile çekinmeden paylaşabileceğini söyleyerek çocuğun öğretmenine ve bulunduğu ortama karşı güven duyması sağlanmalıdır.
-Eğer mümkünse- bağımlılık geliştirmediği bir ebeveyni/yakını tarafından okula bırakılmalı! Çocuklar okula uyum sürecinde izin verici tutum sergileyen veya sızlanmaları sonucunda yönetebildiği ebeveyniyle vedalaşma sürecinde sıkıntı yaratabilir. Ebeveyne sarılıp kopmak istemez, bağırarak ağlar, kendisini bırakıp gitmemesi için yalvarır ve süreci içinden çıkılmaz bir yola sokabilir. Bu esnada anne ya da baba çocuğa bir travma yaşatıyor olduğu yönünde bir fikre kapılıp, suçluluk hissederler. Çocuk okula birlikte geldiği ebeveyni yanında çok fazla ağlıyor, onun gitmesine izin vermiyorsa; bağımlı olmadığı bir kişi tarafından okula getirilmeli ve okula düzenli devam etmesi konusunda kararlı olunmalıdır. Yakınmaya devam etse bile sakin ve kararlı davranılmalıdır.
Sorgular tarzda sürekli soru sormayın! İlk günlerde fazla soru sormak, ne yaptığı, ne yediği ile ilgilenmek çocuğun uyumunu bozabilir. Sadece ”Günün nasıl geçti?” diyerek kendisinin anlatması beklenilmeli. Eğer anlatmıyorsa “bugün benim günüm …. geçti…. yaptım” diyerek model olunup onun anlatması için yol açabiliriz. Kafanızdaki soru işaretlerini öğretmeniyle yapacağınız paylaşımlarla ortadan kaldırmak sizi rahatlatacak ve dolayısıyla bu da çocuğunuza olumlu yansıyacaktır.
Sadece bir kez ve zamanı kısa tutarak vedalaşın! Özellikle ilk günlerde (okula yeni başlayanlar uyum sürecini tamamladıktan sonra) çocuk kapıdan teslim edilip kapıdan teslim alınmalı, vedalaşma mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Vedalaşmada çocuk ağlamaya başlasa bile ayrılma konusunda kararlı davranılmalı. çocuk ağlarken ikna edilmeye çalışılmamalıdır. " Sarılıp, öpüp 'hoşçakal' deyin ve onun anlayacağı terimler çerçevesinde 'uyku saatinden sonra geleceğim vb.' ifade edin. Sonra lütfen geri adım atmadan gidin."
Köken aile de tutarlı davranmalı! Okula gidiş köken aile bireyleri tarafından da desteklenmeli ve aile bireyleri uyum içinde olmalıdır. Çocuğun okulu reddetmesi durumunda, büyükanneler/büyükbabalar gibi aileden birinin çocuğun üzüldüğü ve kendilerinin sıcak kollarında daha güvende olacağı yönünde söylemlerde bulunması süreci olumsuz etkileyecek ve uzatacaktır.
Uyum sorunlarının artış azalışları konusunda hazırlıklı olun! Uyum sorunları tek bir eğride devam etmez ve hafta içerisinde yaşadığınız değişikliklerden de etkilenebilmekle birlikte, hafta sonuna doğru azalan bir eğride ilerlerken; hafta başında artan bir uyumsuzluk sorunuyla karşı karşıya gelebilirsiniz. Bu nedenle bu duruma hazırlıklı olmalı ve aynı tutarlılıkla devam etmelisiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeliha YANAR GÜNGÖR Fotoğraf
Psk.Dnş.Zeliha YANAR GÜNGÖR
Adana
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Zeliha YANAR GÜNGÖR'ün Makaleleri
► Çocuğum Anaokuluna Başlıyor! Psk.Yasemen YARALI
► Çocuğum Anaokuluna Başlıyor Psk.Eda GÖKDUMAN
► Çocuğumu Ne Zaman Kreşe Başlatmalıyım? Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Çocuğum Okula Başlıyor… Psk.Dnş.Zeliha EREN
► Çocuğum Okula Başlıyor Psk.Pınar AKDEMİR GANDUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuz Kreşe/Anaokuluna mı Başlıyor?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:02
Top