2007'den Bugüne 92,348 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,981 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



"Ben Bugün Depresyondayım!"
YAZI #2739 © Yazan Uzm.Psk.Tuğçe GÜVEN YOĞUN | Yayın Kasım 2015
Bugünlerde ne kadar çok duyar olduk "Depresyondayım" cümlesini.
Hayatta bir olumsuzluk yaşadığımızda ya da kötü bir gün geçirdiğimizde, kendimizi üzgün hissettiğimizde ağzımızdan çıkan ilk cümle "Ben bugün depresyondayım" olmaya başladı.
Hâlbuki üzgün hissetmekle depresyonda olmak orasında çok fark var. Size biraz bunlardan bahsetmek istedim.

Depresyon nedir?
Öncelikle bizim klinik depresyon olarak adlandırdığımız durumun ruhsal bir hastalık olduğunu vurgulamak istiyorum. Bazı hormonlarımızın azalması ile ortaya çıkan, tıbbi olarak karşılığı olan ve tedavi edilmesi gereken bir hastalık.

Neler yaşar depresyon yaşayan bir kişi?
Depresyon; depresif ruh hali, hayata ve tüm etkinliklere karşı yaşanan yoğun bir ilgi kaybı, hiçbir şeyden zevk alamama ve en az iki hafta süren bir dönemi kapsar. Bunun yanı sıra günlük yaşam etkinliklerinde de bozulmalar meydana gelir; iştah azalır, uyku düzeni bozulur, enerji kaybı yaşanır. Kişi kendisini değersiz hissetmeye ve kendini suçlamaya başlar. Umutsuzluk hissi ön plandadır, hayattan beklentiler yok olmaya başlar. Düşünceler bunlar üzerine yoğunlaştığı için dikkati toplama ya da karar verme gibi konularda sıkıntılar yaşar. E tabii ki bütün bunların birleşmesiyle kişi artık günlük yaşamdaki işlevselliğini kaybetmeye başlar. Sosyal ortamlardan hatta ailesinden bile uzaklaşabilir.
Zaman her şeyin ilacı mı?
Maalesef depresyon konusunda zamana bırakmanın pek işe yaradığını söyleyemiyorum. Kendi kendine iyileşme oranları depresyon için yüksek değildir. Tedavi olunmadığında bu belirtiler aylarca hatta yıllarca devam ederek kronik bir hal alabilir. Depresyon yaşayan bir kişiden kendi kendine iyileşmesini beklemek, bir şeker hastasının kendi kendine iyileşmesini beklemeye benzetilebilir.
Üzüntü nedir?
Üzüntüye geri dönersek, üzüntü kişinin karşılaştığı olumsuzluklar karşısında verdiği doğal bir tepkidir. Birinden bir hediye aldığımızda nasıl mutluluk hissi yaşıyorsak üzüntü de bu tepkiyle aynıdır. Üzüntü bir duygu, depresyon ise bir hastalıktır. Bu yüzden "Bugün depresyondayım" demeden önce bunu aklımıza getirip yaşadığımız duygunun bir hastalık olmadığını bilmemiz önemlidir.

Mutlulukla kalın.

Tuğçe Güven
Uzman Klinik Psikolog
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğçe GÜVEN YOĞUN Fotoğraf
Uzm.Psk.Tuğçe GÜVEN YOĞUN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tuğçe GÜVEN YOĞUN'un Yazıları
► Depresyondayım Psk.Zeynep ÖZGÜVEN
► Depresyondayım Bu Hafta! Psk.Ali BIÇAK
► Bugün Okula Gitmesem Olur mu? Psk.Sevda ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,981 uzman makalesi arasında '"Ben Bugün Depresyondayım!"' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:44
Top