2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şimdi Siz Disleksisiniz...
MAKALE #9737 © Yazan Psk.Gülay HORLU | Yayın Ekim 2012 | 5,617 Okuyucu
Şimdi siz Disleksisiniz…

Nasıl mı? Empatik düşünerek. Lütfen bunları yapın. Çocuğunuzu daha iyi anlayacaksınız.


*Elinize bir kağıt-kalem alın ve adınız ve soyadınızdaki harflerin hepsini küçük harflerle ve harflerin yönünü ters olarak yazın.( örn: ‘b’ yerine ‘d’ gibi )

Şimdi okuyun.

Ne kadar zorlandınız ve anlamlandırmakta güçlük çektiğiniz bir yazı gördünüz değil mi?

Çünkü siz bunu yaparken algılama alanlarınızın tam tersine hareket etmeye çalıştınız.

Çünkü siz ‘b’ harfini ‘b’ şeklinde algılıyorsunuz, ‘d’ şeklinde değil.

İşte Disleksi olan bir çocuk da ‘b’ harfini ‘d’ şeklinde algılıyor. Beyni onu ters görüyor. Onun okurken veya yazarken zorlanmasındaki neden bu.


*Hiç bilmediğiniz dilde bir kitap, dergi ya da gazete alın. Onu okumaya çalışın.

Okuyabildiniz mi?

Okuyamazsınız çünkü oradaki yazılanlar sizin için hiçbir şey ifade etmiyor.

İşte disleksi olan bir çocuk için de gördüğü harfler, heceler, kelimeler, cümleler bir şey ifade etmiyor ve o yüzden okuyamıyor olabilir.


Biraz önce siz de zorlandınız, yavaşladınız, okuyamadınız ve anlamadınız.


O yüzden şimdi, çocuğunuzu DİKKATSİZLİKLE suçlamak, bilerek yaptığını düşünmek, kızmak, bağırmak yerine, çocuğunuzun, onun elinde olmayan nedenlerle bunları yaptığını düşünün. Onu anlamaya çalışın ve ona el uzatın.


Şimdi artık problemin yani Disleksinin ne olduğunu tam olarak anlamaya hazır(sın)ız…


Bu yazıda sadece disleksinin tanımı, disleksi ile ilgili bilinmesi gerekenler ve nedenleri üzerine açıklamalar bulacaksınız. Siz de çok uzun bir yazıdan sıkılmayın diye… Tıpkı disleksili bir çocuk gibi…


Disleksi, Özel Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) ’nün bir çeşidi olmasına rağmen, yaygın olarak Özel Öğrenme Güçlüğü yerine kullanılır. Çünkü Özel Öğrenme Güçlüğü yaşayan bireylerin çoğunda okuma bozukluğu ( Disleksi) görülüyor.


Öncelikle Bilmemiz Gereken;



Özel Öğrenme Güçlüğü ( ÖÖG ), her zeka seviyesinde görülebilir. Fakat zihinsel bir problem olarak algılanmamalıdır.



ÖÖG’li bireylerin dikkat süreleri kısadır ve özellikle başarısızlık hissi yaşadıklarında ilgilendikleri konudan çabuk koparlar.



Bedenlerini doğru bir şekilde hareket ettirmekte zorlanırlar. Sakar ve dalgın olabilirler.



"İstediği her şeyi yapabiliyor ama derse gelince sıkılıyor." Bu ailelerden ve öğretmenlerden sık sık duyduğumuz bir yorumdur. Hayır disleksi olan kişi aslında sıkılmıyor. Disleksili bir beyin dikkat gerektiren faaliyetlerde, normal bir beyinden daha fazla alanı çalıştırır. Bu yüzden, normal bireylerden daha çabuk yorulurlar. Yani onlar YORULUYOR, sıkılmıyor.


Klasik Tanım;


Özel Öğrenme Güçlüğü, algılama, dinleme, düşünme, okuma, yazma, matematik veya motor becerilerden biri veya birkaçında yaşanılan problemleri ve zorlanmaları kapsar. Disleksi (okumadaki güçlük), diskalkuli (matematikle ilgili yaşanılan güçlük), disgrafi (yazmada yaşanılan güçlük) ÖÖG’nin alt gruplarıdır.


Nedenleri


Tam olarak nedeni bilinmemektedir. Beyinde hatalı bir işleyiş söz konusudur. Algı alanları da her bireyde farklı şekillerde hatalıdır. Örneğin, kişinin görsel algısında problem varsa b-d harfleri görsel olarak karışır, işitsel algısında problem varsa b-m harflerini ses benzerliği açısından karışır.

Kalıtsal nedenlerden de bahsediyoruz. Yapılan çalışmalarda, disleksili bir çocuğun aile öyküsünde genel olarak dislektik özelliklere rastlanılmıştır.

İkizlerde her iki çocukta da ÖÖG olma ihtimali yüksektir (tek yumurta ikizlerinde daha yüksek).

Kardeşlerde benzer sorunların olma olasılığı yüksektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şimdi Siz Disleksisiniz..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülay HORLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülay HORLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülay HORLU Fotoğraf
Psk.Gülay HORLU
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülay HORLU'nun Makaleleri
► Biz Şimdi Neyiz? Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Şimdi Reklamlar Psk.Mehmet DUMAN
► Şimdi Okullu Olduk Psk.Ezgi DENİZEL GÜVEN
► Şimdi ve Burada Hissetmek ve Depresyon Psk.Ayşenur BAYRAKTAR
► Mutluluk İçin: Hemen,şimdi.. Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Şimdi Siz Disleksisiniz...' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:40
Top