2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mevcut Psikiyatrinin Hasta ve Hastalık Üretme Teknikleri
MAKALE #9669 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ekim 2012 | 4,841 Okuyucu
MEVCUT PSİKİYATRİNİN HASTA VE HASTALIK ÜRETME TEKNİKLERİ

Psikiyatri akademisyenleri etiketleme ve kategorize etme teknikleriyle “hastalık”; sahadaki uygulamacıları da benzer yöntemlerle “hasta” üretir.

"Felsefi etiketleme tekniği"

Önce toplasanız yirmiyi geçmeyen, aslında her birisi tipik ruhsal haller olan sıkıntı, karamsarlık, uykusuzluk, isteksizlik gibi durumları şiddetine ve süresine bakarak semptom / belirti diye adlandırır. Böylece her tabii ruhsal hal semptom yani hastalık belirtisi haline gelivermiş olur.

Oysa bir şeyin şiddeti artınca niteliği değişmez. Sevginin azı sevgidir de çoğu başka bir şey değildir. Korkunun da öyle, kaygının da öyle, diğerlerinin de! Yani grip hafifken griptir de şiddetli olunca kanser olmuş olmaz. Yine bir duygunun pek çok şeye bağlı olarak gelişen şiddeti görece olarak biraz fazlaca olunca haliyle geri dönüş süresi uzar. Aslında burada da eşyanın tabiatına bir aykırılık yani psikopatolojik bir durum yoktur. (Tabi bizlere göre. Onlara göre vardır.)

"Keyfi kategorize etme tekniği"

Sonra bunları kendi içinde gruplayarak kategorize eder. Mesela, “Şu üçü şu ikisiyle birleşirse A hastalığınız; bu dört belirti bu üçüyle aynı anda görülürse de C hastalığınız var” der. Bu kriterler zaman içinde sürekli değişir. Çünkü bu sınıflama bilimsel gelişmelerin değil; tamamen felsefi nitelikli kanaatlerin ürünüdür. Hangi felsefi kanaatlerin? Kapitalizmin dizi dibinde, onun aşıladığı çıkar duygusu gölgesinde oluşmuş Batı ve ABD felsefesinin!

Bu şekilde aynı belirti havuzundan onlarca kombinezon oluşturur; her birisine ayrı bir hastalık adı (kulpu) takar.

"Telkin ve propaganda tekniği"

Sonra bunlar; “Şunlar varsa şu hastalığıdır; bunlar olunca da bu hastalığınız vardır. Mutlaka hekime…” diyerek kitlelere sürekli propaganda edilir.

"Beyinleri doğal ruh halleri üzerine kilitleme, böylece hastalık ve sağlık algılarını bozarak hasta etme"

Koca bir sektör için mevcut kafi değildir, üretmek de, piyasayı büyütmek de gerekir. Bu sebeple kişiler, “Bende şu var, aaaa bak bu da varmış, yoksa ben X hastası mıyım neyim…” diye düşünmeye, hastalık olasılığını düşüne düşüne de kendilerini daha da kötü hissetmeye / algılamaya başlarlar.

Merdiven çıkınca da kalbi çarpan kişiler bunun normal olduğunu bilirler, haliyle hiç etkilenmezler; ancak aynı kitle panik atak denilen durumdaki kalp çarpıntısı için acillere koşar hale getirilir (demek ki belirtiyi yaşamak önemli değil; o belirtiyi nasıl algıladığımız önemli. Ancak o; şu - şu belirti yaşanıyorsa hastasınız der).

"Tedavisi var reklamları"

Sonra, “Bu hastalık olan durumların tedavisi var. Son dönemde tedavide ciddi aşamalar kaydedildi” reklamlarına geçilir.

Oysa tedavide yeni gelişmeler denilse bile her sorunun serotonin düşüklüğüyle izahı hiç değişmez. Yine duygu, düşünce ve davranış bazlı, hatta tamamen sosyal nitelikli sorunlara bile antidepresanla yaklaşılması gerçeği de… Ayrıca, “İlacını değiştiriyoruz” denilerek kişilere en fazla aynı tür ilacın sadece farklı ticari isimler altında sunulması garabeti de… “Yeni gelişmeler…” denilerek halka esasında, “Biz de tıbbın diğer branşları gibiyiz. Bize de itibar edin, bize de çok gelin, çekinmeyin” mesajı verilir aslında.

"Halkı korkutma yöntemi"

Halk usul usul da olsa, “Gittik, ilaç da kullandık ama…” demeye, mızrak çuvala sığmamaya başlayınca korkutma aşamasına geçilir. “İntihar riski var” falan denilir. Oysa bu ilaçların -intihar da dahil- yan etki sonuçları hiç ilaç kullanmayanların çektikleri sıkıntıların toplamından az değildir.

"Uzun süre şart ya da özür muamelesi çekme tekniği"

Önce hastalık, sonra hasta icat eden, kişileri hasta olduklarına inandırarak hastane yollarına düşüren mevcut psikiyatri tedavideki son derece düşük etkinliğini, “En az altı ay, hatta üç – beş yıl. Yani uzun süre kullanılması gerekiyor” diyerek sürdürme, böylece önceleri hastalık dediklerine artık kalıcı özür muamelesi çekme safhasına geçer.

"Suçlama ve tehdit tekniği"

İçeriden kimse konuşmayarak,

Dışarıdan konuşanları ise, “Sen ne anlarsın, hekim misin ki…” diye susturarak, benim gibi hem içinde hem de dışında gibi olanları da düşman yahut şöhret düşkünü zevat ilan ederek bu statükoyu sürdürmeye çalışır.

"Sonuç"

Ne yapılırsa yapılsın güneş balçıkla sıvanmaz.

Mızrak gün gelir artık çuvala sığmaz olur!

O gün mesleki itibar da kariyer de öyle bir sarsılır ki insanlar o alandan akın akın kaçarlar. Hem de daha hiç dönmemek üzere!

Gecenin hükmü güneş doğana kadardır! Kanımca o gün ufukta göründü, o gün adım adım yaklaşıyor. Tabi ki mevcut psikiyatri kendisine çeki düzen vermez, “Yanlışın neresinden dönülürse kardır” demez ise!

Çeki düzen verebilir mi peki?

Açıkçası ben buna ne mesleki varlık sebepleri ne de narsizm boyutundaki meslek algıları müsait diye düşünüyorum. Onların, “Bu haliyle olmayacaksa hiç olmasın daha iyi” şeklinde yaklaşacaklarını, bir biçimde topluca dibe vuruşu seçeceklerini tahmin ediyorum!

İnşallah yanılıyorumdur!

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mevcut Psikiyatrinin Hasta ve Hastalık Üretme Teknikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Psikiyatrinin Gerçek Yüzü Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mevcut Psikiyatrinin Hasta ve Hastalık Üretme Teknikleri' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:08
Top