2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Beslenme
MAKALE #9599 © Yazan Dyt.Dilan DALGIÇ | Yayın Eylül 2012 | 3,732 Okuyucu
RAMAZAN AYINDA BESLENME

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte vücudumuzda yaklaşık 16 saat süren açlık, metabolizmanın az enerji harcamasına , vücut hareketlerin yavaşlamasına ve bazal metabolizma hızının düşmesine neden olmaktadır.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı birdenbire değişiverir.En az üç öğün olan günlük beslenmemiz iki öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı börek tüketimimiz artar.Buna karşılık sebze, meyve, beyaz et tüketimimiz de azalır.Oysa unutmamak gerekir ki, günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları değişmez.

İftar ve sahur sofralarında yapılan yanlışlardan birisi çabuk, yeterince çiğnemeden, çok fazla yemekle mideyi doldurmaktır.Sindirim önce ağızdan çiğnemeyle başlar.Beyin doyma emrini15-20 dakikada verir , çabuk yemek yenildiğinde doyma emrini henüz beyin almadığı için aç hissedilir ve gereğinden fazla yemek yenilebilir.Ayrıca ağızda yeterince çiğnenmeyen yiyecekler, sindirim sistemini zorlayacağı için zamanla birçok hastalığa ve probleme neden olabilir.

Ramazan ayı süresince en çok düşülen hatalardan biride , meyve tüketimini azaltmaktır.Günde en az1-2 porsiyon meyve yemeyi ihmal etmemek gerekiyor.
Yaz aylarında sıcaklarla beraber vücuttaki su kayıpları da artmaktadır.Birey iftarın açılmasından sahurun sonuna kadar olan zaman diliminde mutlaka yeterli sıvı alımına özen gösterilmelidir.

İftar Menüsü Nasıl Olmalıdır?

Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir.Kızartmalar , hamur tatlıları, çok tuzlu, çok şekerli ve çok yağlı hazır besinler (fas-food), salam, sucuk, sosis, kavurma vb…..doymuş yağ içeriği yüksek besinler, sakatatlar (beyin,karaciğer vb…), yoğun baharatlı yiyecekler iftar sofralarında kaçınılması gereken besinlerdir.Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.Özellikle çay, kahve kola ve acılı yemekler, çiğ soğan-sarımsak gibi gıdalar mide hastalarına olumsuz etkide bulunabilir.

İftar Menüsü Nasıl Olmalıdır?

Protein içeriği fazla olan gıdalar midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler.Bu nedenle özellikle sahurda yoğun tuz içeren, beyaz un ve şeker içeren gıdalar tercih edilmemelidir.Sahur öğünü atlanırsa yaklaşık 16 saat olan açlık süresi ortalama 18-20 saate çıkar ve kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine buna bağlı rahatsızlıklara (halsizlik, baş ağrısı, hipoglisemi ve verimsizlik)neden olur.Sahur yemekleri azar azar, iyice çiğneyerek yenilmelidir.Çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyeceklere mutlaka sahurda yer verilmelidir.Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yemek yedikten hemen sonra yatmak son derece zararlıdır.Gece ağır yemek yenildiğinde metabolizma hızı düşer ve yiyeceklerin yağa dönüşme riski artar.

Kimler Oruç Tutmamalıdır?

Hamile veya emziren anneler, gelişme çağındaki çocuklar, uzun seyahat yapacak olanlar, hipoglisemi ve şeker hastalığı gibi uzun süre aç kalması istenmeyen hastalar hipertansiyon ve ağır kalp böbrek hastaları, mide ve sindirim problemlerini şiddetli yaşayanlar , karaciğer yetmezliği olanlar, psikolojik durumu bozuk olanlar , akli dengesi yerinde olmayanlar için oruç tutmak sakınca yaratabilir.

Ramazan ayı boyunca iftar ve sahur dahil en az 4 öğün beslenmeliyiz.İşte sizler için ufak bir menü örneği;
İftar
Su, hurma, ceviz, çorba, salata, tam tahıl ekmeği
15-20 dakika sonrana öğün;
Etli sebze yemeği veya ızgara et yemeği
Zeytinyağlı sebze yemeği
Yoğurt-ayran
Tam tahıl ekmeği
Yaklaşık 1-1,5 saat sonra ara öğün;
Meyve veya sütlü tatlı
Sahur
Protein içeren bir kahvaltı (yumurta, süt, yoğurt, peynir) tam tahıl ekmeği, çorba, meyve, ayran
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Ayında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Dilan DALGIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Dilan DALGIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Dilan DALGIÇ'ın Makaleleri
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Suyun Önemi Aralık 2012
► Mucize İçecek Kefir Ekim 2012
► Kolestrol ve Sağlık Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:40
Top