2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Girişimlerde Neden Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanları Tercih Edilmeli
MAKALE #9120 © Yazan Op.Dr.Zübeyir ÖRTER | Yayın Haziran 2012 | 4,146 Okuyucu
Günümüz dünyasında hem bilgiye ulaşım kolaylığı,hem de piyasa ekonomisin tesirleri
mesleklere de etki etmiştir. Her meslek yaptıklarına ek olarak neler yapabilir arayışına
girmişlerdir. Bu konuda en fazla saldırıya uğrayan meslek sanırım Estetik Cerrahlar olmuştur.

Her branş kendine yakın bulduğu alana saldırmıştır. Örnek verirsek karın ve meme estetiğini; G Cerrahi, genital organ estetiğini K Doğum veya Üroloji, burun ve kulak estetiğini KBB,minimal invazif işlemleri uzman olmayan hekim yada hekimdışı personellerin iştahlarını kabartmıştır.

Çağımızın parlayan mesleği olan Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi uzmanlığı; 6
yıllık Tıp Fakültesi eğitiminden sonra 6 yıl da uzmanlık eğitimi gerektiren bir meslektir. Bu eğitimin ilk gününden itibaren minimal hasarla cerrahi, estetik cerrahinin bütün incelikleri ve tepeden tırnağa nereye nasıl cerrahi yapılacağı bütün teknik detaylarıyla öğretilmektedir.

Uzmanlık eğitimleri süresince hiçbir Estetik Cerrahi eğitimi almayan branşların bu kadar
zor eğitimi olan branşın sahasına saldırmaları; Estetik Cerrahinin popülaritesinden menfaat sağlama heveslerinden kaynaklanmaktadır. Bir sebebi de Türk Estetik Cerrahların dünyadaki haklı ünlerinden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de Estetik Cerrahlar artık dünyanın her tarafından tanınmakta ve birçok Estetik cerrah uluslar arası kongrelerde, kongre başkanlığı veya konuşmacı olarak ülkeden ülkeye sunumlara gitmektedirler. Dünyanın her tarafından estetik ameliyatlar için Türkiye’ye hasta akını olduğu gibi Türk cerrahlar dünyanın her tarafında ameliyatlar için tercih edilir olmuşlardır.
Hastaların aklını çelmek amacıyla birçok propaganda yapılmaktadır. Örneğin fonksiyonel
burun estetiği gibi mesnetsiz saldırılar yapılabilmektedir. Sanki Estetik Cerrahların yaptığı burunların nefes alma fonksiyonu yokmuş gibi lanse edilebilmektedir. Halbuki Estetik Cerrahlar; yaptığı her cerrahi işlemde önce o organın fonksiyonunu korumayı,fonksiyonu bozulmuş veya kayba uğramışsa tekrar fonksiyon kazandırmak için eğitilmiştir.Zaten Rekonstruktif Cerrahi bu demektir. Estetik Cerrahi başlı başına farklı eğitim gerektiren, kendine özgü kuralları ve yaklaşımları olan bir branştır ve bir bütündür. Örneğin, Estetik Cerrah burun ameliyatı yaparken; burun ameliyatının yanında gerekirse dudak,çene ve yanaklara da aynı zamanda müdahale edebilmektedir. Çünkü kişinin estetik oranlarını bütün olarak gözetir ve bunlar gözetilmediğinde burun yüze kondurulmuş yabancı bir madde gibi görünebilir. Yine karın estetiği yaparken liposuction veya meme estetiğini beraber yapabilmektedir. Onun için estetik ameliyat olmak isteyenlerin mutlaka Estetik Cerraha ameliyat olmaları ve seçtikleri cerrahı iyi araştırmaları gerekmektedir.

ESTETİK CERRAHİ’DE YANLIŞ YÖNLENDİRMELER, GERÇEK DIŞI BEKLENTİLER


Günümüzün en yaygın ve popüler olan estetik girişimleri konusunda ; bilgi kirliliğinin olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Hastalarla yaptığım görüşmelerde birçok bilginin yanlış aktarıldığı veya çarpıtıldığını görüyorum. Bazen bu bilgileri aldıkları kaynakları sorup araştırdığımda insanın bu kadar da olur mu dedirtecek yanlış bil...gilendirmeler olduğunu görüyorum. Bir gün hekim arkadaşımın, bilimle bağdaşmayan ve Estetik Cerrahiyle uzaktan yakından ilişkisi olmayan bir kişinin yağları eritme tekniğim olarak internette reklam yaptığı işlemi sorması karşısında donakalmıştım. Daha önce Plastik Cerrahların tartışma platformunda tartışılan bu işlem nedeniyle yoğun bakımda yatan bir hastadan bahsedilmişti. Ben de merak edip baktığımda böylesine ucube bir girişime bile insanların kandığını görmüştüm.

Birkaç örnekle somutlaştırmak gerekirse: krem veya spreyle meme büyütme veya dikleştirme, dışardan masajla veya çeşitli teknolojik aletlerle yağları eritmek, cilt altına ne olduğu belirsiz sıvılarla yağları eritme, çok derin kırışıkları bile kremlerle tedavi etme, hiç saçı olmayana kremle veya spreyle saç çıkarma, olmadık maskelerle yüz gençleştirme gibi burada saymadığım yüzlerce örnek verilebilir. Bunlardan farklı olarak yağ aldırırsanız başka yerlerde birikir, burun estetiği olursanız nefes alamazsınız, burnunuz düşer, silikon kanser yapar veya patlar gibi özellikle estetik ameliyat olmak isteyenleri engelleyici yanlı ve yanlış bilgiler verilmektedir. Bazen de hastalar örneğin burun ameliyatından sonra bütünüyle değişeceğini, bambaşka biri olacağı beklentisine kapılabiliyor. Ya da hayatındaki bütün olumsuzlukların, kendisinin kusur olarak gördüğü kısmın düzeltilmesiyle son bulacağı beklentisine kapılabiliyor. Gazete veya tv haberlerinde olduğu gibi birden ünlü olacaklarını bütün dertlerinin biteceği beklentisi gelişebiliyor. Bazen çok kilolu bayanlar liposuction yaptırınca manken gibi olacağını zannediyor. Biz liposuction işleminin; bir zayıflatma yöntemi değil de vücudu şekillendirme yöntemi olduğunu söylediğimizde hayal kırıklığına uğrayabiliyorlar.
Asıl önemli yanıltmalar, Estetik Cerrahlar tarafından yapılmayan işlemlerin de bize mal edilmesidir. Örneğin burun ameliyatlarından sonra burnun çökmesi,(bunun nedeni septum yetersizliğidir ve bizim dışımızdaki uzmanların sık yaptıkları bir işlemdir) ekilen saçların yönünün farklı olması , memelerin asimetrik ve şekilsiz görünmesi, göbek deliğinin olmaması gibi farklı branşlar tarafından yapılmış uygunsuz ameliyatlar gerek basın, gerekse kişiler tarafından Estetik Cerrahlar sorumlu gösterilebilmektedir. Medyadan duyduğum bazı haberleri araştırdığımda Estetik Cerrahi Uzmanı diye belirtilen kişinin aslında estetikle uzaktan yakından ilişkisi olmayan hekim veya hekim dışı olduğunu görüyorum. Bu da maalesef basınımızın bir haberin ayrıntılarını araştırma gereği duymadan haberi yayınlamasından kaynaklanmaktadır. Çoğu zaman bu haberlere ya düzeltme yapılmamakta veya yapılan düzeltme karalama kadar etkili olmamaktadır.
Bizim halkımıza önerimiz herhangi bir estetik gereksiniminde, konuyla ilgili bu işin eğitimini almış uzmanları araştırıp işinde iyi olan bir Estetik Cerrahi Uzmanından bizzat yüz yüze bilgi almalarıdır. Eğer kafasındaki soru işaretleri tamamen silinmediyse bir başka uzmana gitmeli ve kendini güvendiği Estetik Cerrahi uzmanına gönül rahatlığıyla teslim etmelidir.

Op.Dr. Zübeyir Örter

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Girişimlerde Neden Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanları Tercih Edilmeli" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Zübeyir ÖRTER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Zübeyir ÖRTER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zübeyir ÖRTER Fotoğraf
Op.Dr.Zübeyir ÖRTER
Kocaeli
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Zübeyir ÖRTER'in Makaleleri
► Estetik, Sanat ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Esra ÇELİK
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Zayıflama ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Estetik Cerrahi Üzerine Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
► Estetik Cerrahi Ameliyat Fiyatları Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Estetik Genital Cerrahi (Vajina Estetiği) Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Estetik Girişimlerde Neden Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanları Tercih Edilmeli' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:17
Top