2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlık Politikaları: Psikologlara Kibirli Köstek, İmam Efendilere Manevi Destek
MAKALE #9035 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Mayıs 2012 | 4,879 Okuyucu
SAĞLIK POLİTİKALARI: PSİKOLOGLARA KİBİRLİ KÖSTEK, İMAM EFENDİLERE MANEVİ DESTEK

Psikolojik Analiz:

İnsanoğlu, omzunda çoğu vebal türünden ağır günahları, tüm bunlara rağmen zayıflasa da tamamen sönmemiş, yani az buçuk da olsa ayakta duran bir imanı varsa zamanla içinde kendisini sıkıştıran ruhi kıskaçtan samimi değil, hamasi nitelikli hayır adımları atmaya çalışarak kurtulmak ister.

Örnek:

Özellikle yaptıkları işin günah olduğunu bilen, her gün bu günahı işlediklerini düşünen hayat kadınları genellikle aşırı duyarlı ve merhametli olurlar. Oysa ilgili çalışma koşulları bu kişileri daha bencil ve acımasız yapmaya uygundur. Öyle olunması gerektiği halde böyle oluşun altındaki psikolojik dinamik, derinlerdeki günah korkusunun ve suçluluk duygusunun telafi edilmesine dönük bir savunma çabasıdır. “Belki yaratıcı bizi bu herkese göre daha fazla güçlü olan yönümüz hatırına bağışlar” temennisidir. Yani, “Başkalarının şu yönleri bizden iyi ise bizim de bu yönlerimiz onlardan iyi” diyebilme arayışı!

TESPİT

SAMİMİYETİN DEĞİL, SAVUNMA MEKANİZMASININ ÜRÜNÜ ADIMLAR

Esasında konumuz hayat kadınları değil. Bugünlerde hastanelerde manevi destek birimleri kurulacakmış, konumuz bu. Bunu yıllar önce ilk kez ben dile getirmiştim, hatta bu düşüncem bir proje teklifi olarak ulusal basının bir kısmında falan da çıkmıştı. “Camilerin yanına birer oda kurulsun. Buralarda imam efendiler ihtiyaç duyan halka manevi destek hizmetinde bulunsun. Çoğu ruhi sıkıntı günah, suçluluk türünden maneviyat eksenli” demiştim. Anlaşılan şimdi bunun farklı bir adımı atılıyor.

SORU

PEKİ PSİKOLOJİK DESTEK ADIMI NEREDE

Sıra manevi desteğe gelmiş ise önceki bilimsel adımların çoktan atılmış olması gerekir. Evet, bu adımlar samimi ise, içinde başka sayikler olmayan, tamamen halkın sağlığını önemsemenin getirdiği projeler ise böyle olması icap eder.

Peki öyle mi?

HAYIR AYRIDIR HAMASET AYRIDIR. İKİSİNİ AYIRAN SAMİMİYETTİR

Yıllardır yırtınmışımdır. Sadece ben mi! Metin Münir’den tutun Ahmet Rasim hocaya varıncaya dek pek çok duyarlı kişi. Hadi bilimin kanserde bile psikolojik destek önemli deyişini işitmiyoruz, adam, “kanseri moralle yendim” diye bas bas bağırır ekranlarda. Ancak bu ülkede bunu bir işaret fişeği olarak okuyup da, “Demek ki tüm hastalara psikolojik destek önemli” diyen çıkmamıştır bugüne dek. Şimdilerde gündemde olan “manevi destek” meselesine hasta adına duyarlı olmak yıllardır bu konuda da duyarlı olmayı gerektirmez miydi!

Geçenlerde vefat ederken bir mektup bırakan, orada bir hekim olarak feryat eden, “Bu süreçte beni sadece psikoloğum ayakta tuttu” diyen hekimi hatırlıyorum.

Ardından da şu sorunun cevabını düşünüp kahroluyorum: Bu hizmetler bugüne kadar zamanında ve hakkıyla verilseydi kaç kanser hastası kurtulabilirdi acaba?

Tek kahrolması, esas kahrolması gereken ben miyim?

Yoksa şimdilerde tüm bunların ve benzerlerinin (ihmalinin) getirdiği vebali ağırlık mı telafi edilmeye çalışılıyor! Bu pekala vicdanen mümkün olabilir. Çünkü insanoğlu iyilik adına yaptıklarını hatırlar daha çok, kötülüklerini ise çabucak unutur da ruhen kendisini kısa sürede kuş gibi hafifletiverir.

Savunma mekanizmalarımız da bu yönde çalıştığından bunu başarmak çok zor değildir.Hele de eğitimli, zeki, okumuş kişiler için bu hiç sorun değildir! Ancak, “O güne değin yapmam gerektiği halde yapmadıklarım, yapmamam gerektiği halde ise yaptıklarım dolayısı ile verdiğim her türlü zararı bir çırpıda telafi ederim” düşüncesi rahmani katta çok geçerli olmasa gerektir. Buna, “Ömrü boyunca günah işlemiş, bir kuyudan ayakkabısıyla köpeğe su verince cennete gitmiş” masallarına inananların dışında kimse itibar etmez.

VELHASIL BU ÜLKEDE YILLARCA

Kaç aile zamanında ve doğru psikolojik destek alamadığı için boş yere, aslında çözümü olan sorunlar yüzünden boşandı?

Kaç çocuk ebeveynleri doğru ve yerinde bir rehberlik hizmeti göremediği için sağlıksız bir kişilik yapısı ve örüntüsü içinde büyüdü de sokakta, orada, burada karşımıza sorunlu bireyler olarak çıktı?

Bir seanslık mesleki danışmanlıkla çözülecek sorunları olan kaç psikiyatri müşterisi gündelik sorunları için bile aylarca ilaç kullanmaya mahkum edildi?

Böylece kaç kişinin böbrek ve karaciğer fonsksiyonları başta olmak üzere tüm sistemlerinin zarar görmesine göz yumuldu?

Kaç hasta sadece ilaçla yaklaşılmasını dayatan koşullar yüzünden, “İyileşemiyorum, demek ki hiç iyileşemeyeceğim” düşüncesinin zehirli pençesine düşürülerek sağlamken sahiden hasta edildi?

Devlet boş yere kaç kutu ilaca yıllarca tüyü bitmemiş yetimin hakkını ödedi?

Bunları yıllardır kimler, kaç kişi, niçin, nasıl oldu da uzaktan izledi sadece?



Daha psikolojik desteğin olmadığı bir ülkede manevi destek aşamasına geçmek inandırıcı geliyor mu size?

Tüm bunlar ve çok daha fazlası için yıllardır yırtınan bizlere kulağını kapayanlar şimdilerde hasta yatak uçlarına birkaç imam efendi göndermekle bu vicdani, dini, insani ve ahlaki ihmal ve atalet mesuliyetlerinden arınabilirler mi?

Bir çırpıda kurtulmak bu kadar kolay ise niçin milyonlarca kişi ta çocukluklarından ölene dek son derece doğru ve sorumlu bir hayat sürmek için çırpınıyorlar?!

Birileri çıkıp söylesin:

Eğer mümkünse bu kadar kolay kurtulmak, bu onların da hakkı değil mi!

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlık Politikaları: Psikologlara Kibirli Köstek, İmam Efendilere Manevi Destek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Bilgisayar Oyunları: Destek Mi, Köstek mi? Psk.Mustafa Varol YORULMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlık Politikaları: Psikologlara Kibirli Köstek, İmam Efendilere Manevi Destek' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:08
Top