2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fizyoterapist Gözetiminde Pilates
MAKALE #8949 © Yazan Fzt.Sema DANIŞIK | Yayın Mayıs 2012 | 5,646 Okuyucu
Joseph Pİlates’in “kontroloji” adını verdiği metodu, zihin ve beden bütünlüğü öngören denge, nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir. Eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kasları güçlendiren, esneten ve özellikle derindeki karın kaslarının kuvvetlendirilmesi esasına dayanan bir sistemdir.

Joseph Pİlates, egzersizlerini şöyle tanımlamıştır: “Sadece üç derste farkı hissedecek, on derste farkı görecek ve 20 derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız”.
Pilates egzersizlerinin amacı; karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktır.

Pilatese göre vücut merkezi, derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir.
Bu da dengesiz adale yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilates’te kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmaları zorlaşır. Dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.
Pilates egzersizleri her yaştan insanın rahatlıkla uygulayabileceği bir egzersiz sistemdir. Ayrıca Pilates egzersizleri engelli bireyler için adapte edilebilir böylece fiziksel ve zihinsel rahatlama, uyum ve vücut farkındalığı sağlanabilir.
Dansçılar ve sanatçılar tarafından özellikle tercih edilmektedir çünkü kas gelişimini sağlarken kasları kalınlaştırmadan sıkı bir görüntü sağlamaktadır.
Ayrıca Pilates duruş bozukluklarının tedavisinde, esneklik kazanmada ve denge gelişiminde, fizyoterapistler tarafından rehabilitasyonda modifiye edilerek etkili bir şekilde kullanılabilmektedir.
Fizyoterapist gözetiminde yapılan pilatesin faydaları:
- Kronik ağrılarınızdan kurtulun.
- Zayıf olan kaslarınızı kuvvetlendirip, kısa olan kaslarınızı esneterek duruş bozukluklarınızı düzeltin.
- Vücut imajınızı düzeltip sıkılaşın.
- Metabolizmanızı hızlandırıp daha kolay kilo verin.
- Omurgada varolan eğriliklerinizi düzeltip daha iyi görünün.
o Lordoz ( Bel çukurlaşması)
o Kifoz (Kamburluk)
o Skolyoz (omurgada birden fazla varolan eğrilkler)
- Fiziksel formdalığı sağlayarak vücudunuzu ideale yaklaştırın.
- Zihinsel ve ruhsal dinçliği sağlayın.
Tüm bunlar için haftada 3 gün, size uygun bir saati ayırmanız yeterlidir…

ALETLİ PİLATES (REFORMER):

Günümüz insanının çok az hareket ettiğini ve bu durumun pekçok hastalığa davetiye çıkardığını biliyoruz. Modern insanlar bu yaşama tarzını değiştirmek istiyorlar ancak pek çok etken buna engel olmaktadır.
- Maddi olanaklar
- Zamanın kısıtlı olması
- Yüklenilen sorumlulukların fazla olması
- Kişinin nereye başvuracağını bilememesi gibi

Kişiler var olan fiziksel sıkıntılarını göz ardı etmekteler. Ta ki artık ağrılar iyice artana ve fiziksel kapasiteleri iyice azalana kadar… O zaman da çok geç olabiliyor.
-Gün içinde sürekli oturarak çalışıyorsanız ( bankacı, muhasebeci, sekreter….)
-Sabit pozisyonlarda çok fazla kalıyorsanız ( tezgahtar, şoför…)
-Sürekli vücudunuzun hantallaştığının ve giderek daha çabuk yorulduğunuzun farkındaysanız
-Fiziksel aktiviteniz yok denecek kadar azsa
- Dayanıklılığınız giderek azalıyorsa
-Ve bunun bu şekilde devam ederse sağlığınızı daha da fazla tehdit edeceğinin farkındaysanız
Aletli pilates (reformer) ile çok etkin kas gücü ve sıkılaşma elde etmek mümkündür.
Günümüz insanlarını tehdit eden ağrılar ve hantallaşmaktan kurtulmanın en iyi yolu pilatestir. Ancak pilates yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey pilates eğitmeninizin gerçekten kaliteli bir eğitime sahip olmasıdır. Daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak isterken yapılan yanlış egzersizlerle ciddi yaralanmalara neden olabilirsiniz. Bu sebeple pilatesi ehil ellerde yapmanızı tavsiye ederim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fizyoterapist Gözetiminde Pilates" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Sema DANIŞIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Sema DANIŞIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Sema DANIŞIK
Samsun
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Sema DANIŞIK'ın Yazıları
► Klinik Pilates Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU
► Pilates ve Sağlık Fzt.Erkan ALP
► Pilates ile Gelen Güzellik Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Hamilelere Özel Pilates Fzt.Sema DANIŞIK
► Neden Modifiye Pilates? Fzt.Zeynep BAHADIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Fizyoterapist Gözetiminde Pilates' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelere Özel Pilates Mayıs 2012
◊ Neden Fıtık Oluruz? Temmuz 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:22
Top