2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilinç Geliştirme Yoluyla Sorunlarla Başetme
MAKALE #8470 © Yazan Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN | Yayın Şubat 2012 | 8,265 Okuyucu
Yaşamımızda zaman zaman karmaşa oluşturacak durumlarla karşılaşırız. Kişiler bu durumlar karşısında farklı davranış ve tepki biçimleri geliştirmektedir. Bu davranış biçimlerinden bazılarını şu şekilde belirtebiliriz;

- Karmaşık ve zor bir durum karşısında pes etme davranışı

- Üzücü bir yaşantıyı görmezden gelme ve çözümü erteleme davranışı.
- Zorluklar karşısında çevreyi suçlama davranışı.
- Çözüm yollarını düşünme davranışı
- Zorluk karşısında çözüm için bizzat girişimde bulunma davranışı.

Kişiler, derin sorunlarla karşılaştıklarında karmaşa duygusu yaşamaktadır, Yaşadıkları bu çatışmadan kurtulmak için genellikle yukarıda bahsettiğimiz gibi ya sorunlardan kaçma ya da sorunla başetme yollarını deneme ve çözümün merkezi olma davranışını sergiledikleri görülmektedir. Sorunlar karşısında kaçma ve suçlama davranışı aynen zararlı alışkanlıklarda olduğu gibi (alkol ve madde) geçici bir rahatlama sağlasa da yaşanan sorun çözülmediği için ileriki süreçte daha şiddetli biçimde problemler yaşanmasına neden olabilmektedir.


Peki karşılaşılan zorluklar karşısında pes etmeme ve çözüm becerisini geliştirmek için ne yapabilirim? Uzmanlar bu soruya yanıt aramışlar ve bir takım çözüm yolları geliştirmişlerdir. Uzmanlar, sorunun reailistik ve objektif bir biçimde tanımlanması, sorun ile kaçmadan yüzleşilmesi ve adım adım sorunun çözümü için gerekli çabanın gösterilmesinden sonra sonuca varılması yönünde teknikler geliştirmişlerdir. Gerçekçi kişilerin bilinç düzeyinde değişime açık davranış sergilemesinin yaşanan problem karşısında daha rahat çözüm üretebilme durumunu beslediği görülmektedir. Örneğin; Eşi ile annesi arasında kalan bir kişinin, yaptığı taktiksel hataları gerçekçi bir biçimde değerlendirmesi sonucu ortaya koyacağı çözüm formülleri kişisel değişimden başlayarak karşıdaki bireyde de alışılmış kalıplardan sıyrılma ve çözüme yaklaşm şansı tanıyacaktır.


Olaylar karşısında gösterdiğimiz tepkiler çevresel ve kişisel özelliklerimizden beslenen düşünce şemalarımıza bağlı tutum ve ön yargılarımızla direk ilgilidir. Örneğin kimsenin kızmadığı bir durum karşısında küplere binen bir kişi bilinç düzeyinde o olaya vereceği tepkiyi resmetmiştir. O olay karşısında beyin otomatik olarak öfke ve saldırganlık davranışı ortaya koyabilmektedir. Bu durumu yaşayan kişilerin terapisinde uygulanacak en etkili yöntem kişinin, algı temalarını görmesi ve bu resimler neticesinde olaylara verdiği tepki ile yüzleşmesinin adım adım sağlanmasıdır. Kişinin bunu bir uzman yardımı ile bulması ve kendi düşünsel örüntülerine müdahale etmesi sorunun kesin çözümünü sağlayacaktır. Örneğin herhangi bir fobi ile hayatı çekilmez bir hal alana kişi fobi oluşturan durumlar karşısında geliştirdiği tepkisel durumla ağır adımlarla yüzleşerek, fobilerini ya da sorunlarını kademe kademe bilinç geliştirme yoluyla aşabilir.


Kişinin bireysel bilinç geliştirmesi uzman yardımındaki etkiyi doğrudan etkilemetedir. Bir Uzak doğu dövüş sanatı olan Aikido sporunun temel özelliği karşıdakinin atak yapması anında o kişinin enerjisini de kullanrak yapılan bir savunma sanatıdır. Aslında problemler üzerimize geldiğinde çözümlerini de paket olarak bünyesinde barındırırlar. Bu atak anında dezavantajı avantaja çevirmek problem çözme becerisin gücünü kendimize kazandırmakla sağlanabilir. Problem çözme becerisi gelişen kişilerin sosyal yaşamda daha mutlu bireyler oldukları bilinen bir gerçektir. Yaptığım çoğu profesyonel psikolojik danışma uygulamasında gördüğüm bir gerçek şuydu; Problemin çözümüne duyulan inanç ve iç motivasyon olumlu sonuç alma yönünde ciddi başarıları beraberinde getirmektedir. Kişilerin kendine olan inancının güçlü olması ve özsaygı düzeylerinin yüksek olması sorunun net çözümüne yardımcı olan en belirleyici etkiyi ortaya koymaktadır.


Sonuç olarak; yaşanılan her sorunun bünyesinde çözümünü taşıdığını unutmamak gerekir. Bunu büyüklerimiz; 'Her derdin bir devası vardır' sözü ile net olarak vurgulamıştır. Bireyin gizil gücünün bilinç değişikliğini ortaya koyabilecek kadar etkili olduğu asla unutulmamalıdır. Yeterki bizler dezavantajı avantaja çevirme ve çözümün bir parçası olma yolunda olalım. Biz bilinç geliştirme yönünde güçlü adımlar atalım. Yaşanan sorunun çapı ne olursa olsun bilinç oluşturma yoluyla geliştirilen kalıcı çözümler, fobiler bağımlılıklar, ilişki sorunları gibi birçok konuda bize yol gösterecektir. Çözüm odaklı bireyler şiddetli rüzgar çıktığında duvar örmek yerine yel değirmeni yaparlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bilinç Geliştirme Yoluyla Sorunlarla Başetme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan Turgut ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi43 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN'ın Makaleleri
► Strese Karşı Bilinç Geliştirme Yolları Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Klasik Şartlanma Yoluyla Öğrenme Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Evlilikte Stresle ve Sorunlarla Başa Çıkma Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bilinç Geliştirme Yoluyla Sorunlarla Başetme' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Saplantılı Aşk Sendromu Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:13
Top