2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Beslenme ve Hamilelere Zararlı Yiyecekler
MAKALE #8464 © Yazan Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ | Yayın Şubat 2012 | 4,843 Okuyucu
HAMİLELER İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Hamilelik süresince bebeğin sağlıklı büyüyebilmesini sağlamak ve annenin tüm gereksinimlerini karşılamak, sağlıklı bir beslenme düzenini gerektirir.

Sağlıklı kilosunda hamileliğe başlayan bir anne adayının, toplam 9-12 kg ağırlık kazanması beklenir. Aşırı kilo alımı, bebeğin daha sağlıklı ve kilolu olmasını sağlamayacağı gibi doğumu da riskli hale getirebilir.

Bu nedenle hamilelerin 4 yiyecek grubundan da yeterli ve dengeli biçimde alarak, öğün atlamadan, yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durarak gereksiz kilo almamaya dikkat etmesi gerekir.

Hamilelikte Kalsiyum, Demir, Protein, C vitamini, Folik asit ve posadan zengin yiyeceklere olan ihtiyaç arttığından diyette daha fazla yer verilmelidir.
Bu hassas dönemde besin hazırlama, pişirme ve saklama kurallarına uyarak sağlıklı besinler yemeye özen gösterilmeli ve yasak yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Hamilelikte su ihtiyacı artmaktadır. Kabızlığın, hemoroid oluşumunun ve idrar yolu enfeksiyonu gelişmesinin önlenmesi için de günlük 2,5 litre su içilmelidir.

Hamilelikte hangi besin öğelerine ihtiyaç artar?


Demir, Kalsiyum, Protein, Folik asit, C vitamini.


Demir
kırmızı kan hücrelerinin yapısına girer ve oksijen taşınmasında görevlidir.Demir eksikliğinde, halsizlik, yorgunluk hissi, çarpıntı, isteksizlik, baş dönmesi, iştahsızlık, solukluk, üşüme gibi belirtiler ortaya çıkan anemi görülür.Demirden zengin besinler:Et, Tavuk, Balık, Yumurta, Karaciğer, Dalak, Böbrek vb, Ceviz, Badem, Kabak çekirdeği vb, Kuru üzüm, Kuru kayısı, Kuru erik vb, Kuru fasulye, nohut, mercimek, Pekmez, Tahin, Susam, Yeşil yapraklı sebzelerdir (C vitamini, demir emilimini arttırır.)Çay içmek, fazla miktarda posalı yiyecekler yemek, aspirin kullanmak ve barsak parazitleri vücutta demir emilimini azaltır.

Hamilelikte kemik ve dişlerin yapı taşı olan kalsiyum ihtiyacı iki kat artar. Kalsiyum yetersizliğinde; özellikle ileri yaşlarda kemikte yumuşama ve kolay kırılma, şekil bozuklukları görülür. Diş çürükleri sıklığı artar. Kalsiyumdan zengin besinler:Süt, yoğurt, peynir, susam, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, yumurtadır. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmek için 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 2 kibrit kutusu kadar peynir yenmelidir.

Yeni oluşan dokuların, yapıtaşı olarak proteine daha fazla ihtiyaç vardır. Proteinden zengin besinler, et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagillerdir.


Folik asit,
hücre çoğalması ve kan hücrelerinin yapımı için gereklidir.Hamileliğin ilk üç ayında folik asit eksikliği çocukta nöral tüp defektleri, spina bifida gibi beyin ve sinir sistemini ilgilendiren ciddi doğumsal hastalıklara sebep olur.Büyüme geriliği, üreme güçlüğü ve kansızlık da görülebilir.Folik asitten zengin besinler:Karaciğer ve diğer organ etleri, Kuru baklagiller, Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Tahıl taneleri, Yağlı tohumlar, Yumurta, Süt ürünleri, Mayalanmış yiyecekler, Portakal suyu.

C vitamini, vücudumuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve demirin barsaklardan emilimini kolaylaştırır. C vitamininden zengin besinler: Greyfurt, Portakal, Limon, Domates, Kırmızı ve Yeşil biber, Çilek, Karnabahar, Lahana, Brüksel lahanası başta olmak üzere bütün taze sebze ve meyveler.

Lifli (posalı) gıdalar,
gebelikte sık görülen kabızlığın ve tokluk oluşturduğu için aşırı yemenin önlenmesinde çok yararlıdır. Sebze ve meyveler lif açısından zengindir.Posadan zengin besinler:Kepekli ekmek, Kuru baklagiller, Bezelye, Pırasa, Bamya gibi sebzeler, Kuru yemişler, Kuru meyveler, Tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, Portakal, v.b

Hamilelikte sakıncalı yiyecekler nelerdir?

ÐAlkol, Çay, Kahve, Kola (kafeinli içecekler), Sigara (nikotin)
ÐFazla tuz ve turşu, salamura zeytin gibi tuzlu yiyecekler
ÐYağlı yiyecekler ve kızartmalar
ÐTatlı ve şekerlemeler
ÐKetçap, oralet, hazır çorba gibi boya ve katkı maddesi içeren hazır yiyecekler
ÐÇiğ köfte ve çiğ et, pastörize edilmemiş çiğ süt, çiğ yumurta
ÐMidye gibi kabuklu deniz ürünleri
ÐSağlıksız koşulda saklanmış, bozuk ve küflü yiyecekler tüketilmemelidir.

Hamilelik ve Emziklilik Durumunda Normal Beslenmeye Yapılması Gereken Ekler

Besin grupları

Kadın

Gebelikte Ek

Emziklilikte Ek

Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil
2 porsiyon
1 porsiyon
1-2 porsiyon
Süt ve süt ürünleri: süt, yoğurt, peynir
1 su bardağı veya 2 peynir
1 porsiyon
1 porsiyon
Tahıllar: ekmek, pirinç, bulgur, makarna, şehriye, börek, tarhana
3-6 dilim ekmek
1 dilim ekmek
1 dilim ekmek daha fazla veya 1 porsiyon pilav
Taze sebze, meyve
3-4 porsiyon
1-2 porsiyon
2 porsiyon

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Beslenme ve Hamilelere Zararlı Yiyecekler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halide Elif ÖZKELEŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in Makaleleri
► Hamilelikte Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Hamilelikte Beslenme Dyt.Buket ADANÇ
► Hamilelikte Beslenme Dyt.Başak KEFELİ
► Hamilelikte Beslenme Dyt.Canan DOĞAN
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Hamilelikte Vejeteryan Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Buket ADANÇ
► Hamilelikte Beslenme ve Kilo Alma Standartları ÇOK OKUNUYOR Dyt.Aslı İÇİNGÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Beslenme ve Hamilelere Zararlı Yiyecekler' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:54
Top