2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaza Girerken Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri
MAKALE #845 © Yazan Dyt.Ercan KAPLAN | Yayın Mart 2008 | 8,487 Okuyucu
EYVAH YAZ GELİYOR


Bahar aylarına geldiğimiz şu günlerde güneş güzel yüzünü bir gösterip bir kayboluyorken, gizliden birde mesaj veriyor YAZ GELİYOR. Kıyafetler incelecek, koca koca kabanlar ve ceketler kalkacak, tüm kusurlar ortaya çıkacak. Yani şapka düşüp, kel görünecek. İşte bu nedenle çoğumuzu bir korku sardı “eyvah yaz geliyor”!..
Bu korku ile çeşitli arayışlar içerisine gireceğiz; çeşitli diyetler, akupunktur, ilaçlar, bitkiler, spor salonları, aç geçen geceler ve gündüzler vb hepsi hepsi birkaç kilo verebilmek uğruna aylarca süren eziyetler. Bu arayışlar ve çabalar belki kısa vadede derdinize derman bile olabilir, peki bunları her yıl hem de gün geçtikçe daha da zorlaşan şekilde uygulayabilecek misiniz?
Kilo vermek çok zor değildir. Asıl zor olan verilen kiloları tekrar almamaktır. Bu nedenle hangi yöntem ile kilo verirseniz verin eğer kilo almanıza sebep olan yanlış yaşam tarzınızı ve alışkanlıklarınızı düzeltmezseniz unutmayın tekrar aynı kiloya hatta daha fazlasına geri dönersiniz. Bu da hem psikolojik, hem sosyolojik hem de fizyolojik sağlığınızın bozulmasına neden olur.
Öyle ise kilo vermeden önce almamayı öğrenmemiz lazım. Zaten göreceksiniz ki bunu öğrenirken kilolarınız kendiliğinden düşüyor. Peki, nedir bize kilo aldıran yanlış alışkanlıklarımız? Bunlardan nasıl kurtulabiliriz?
Bize kilo aldıran en önemli unsurlardan biri düzensiz uyku ve yemek saatleridir. Günde bir kez (6 – 8 saatten fazla olmamalı) uyuyun. Sabah kalktıktan sonra kahvaltınızı geciktirmeden ilk 1 saat içinde yapın. Bu metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Kahvaltıdan 3 saat sonra küçük bir ara öğün alın ve ara öğünden 2 saat sonra da öğle yemeğinizi yemeye çalışın.öğle yemeğinden sonra 4 saat hiç bir şey yemeyin. 4 saatin bitiminde yine küçük bir ara öğün alıp 2 saat sonrada akşam yemeğinizi yiyin. En son yatmadan 1 – 2 saat önce küçük bir ara öğün daha alıp gününüzü sonlandırın. Böylelikle “azar – azar sık – sık yemek” denilen alışkanlığı düzenlemiş ve metabolizmanızın daha düzenli çalışmasını sağlamış olursunuz.
Kilo almamıza sebep olan ikinci kötü alışkanlığımız ise yemeklerimizi hızla ve çiğnemeden yememizdir. Yemeklerinizi yavaş – yavaş ve iyi çiğneyerek (her lokmayı en az 15 kez) yiyin. Küçük lokmalar alın. Acele etmeyin.
Su içme veya içmeme alışkanlığımızda bizim kilo almamıza sebep olur. Günde 12 – 15 bardak su içmeliyiz. Özellikle her öğünden önce 1 – 2 bardak su içip öğünle birlikte ve öğünden sonraki ilk yarım saatte sıvı tüketmemeye çalışın.
Aşırı tuzlu veya baharatlı besinler iştahınızın açılmasına dolayısı ile ihtiyacınızdan daha fazla yemek yemenize ve kilo almanıza sebep olacağından az tuzlu az baharatlı yemekler pişirip, sofrada tekrar tuz – baharat vb eklemeyin.
Büyük ve çukur tabaklarda yemek olduğundan daha az görüneceğinden psikolojik olarak doyamazsınız. Böylelikle yine ihtiyacınızdan fazlasını yemiş olursunuz. Tüm yemeklerinizi küçük ve düz tabaklarda yiyin. Böylelikle “karnınızdan önce gözünüz doymuş” olur.
Yemek esnasında başka şeylerle (televizyon, gazete, sohbet vb.) meşgul olmak hem ölçüyü kaçırmanıza hem de çiğnemeyi unutmanıza sebep olacağından yemek yerken başka şeylerle meşgul olmayın.
Yemeğinizi sofraya getirirken, bir tabldot restoranda yemek alır gibi; o öğün yiyeceğiniz tüm besinleri bir tepsinin üzerine koyup öyle oturun sofraya. Ve kendinize şunu söyleyin “benim hakkım bu tepsi, tepsidekileri bitirip sofradan kalkacağım, doysam da doymasam da”. Böylelikle ölçülü alıp ölçülü yemeyi yani içgüdülerinizle (iştah) değil aklınızla yemeyi öğrenmiş olursunuz.
Diyetin üç aşamada yapılacağını unutmayı;
Ø Alışverişte diyet (almayın)
Ø Mutfakta diyet (pişirmeyin)
Ø Sofrada diyet (yemeyin)
Bazı beslenme alışkanlıklarınızı değiştirip ömür boyu sürdürebilmek için asıl yapmamız gereken şey nefsimizi terbiye etmeyi öğrenmektir. Nefis terbiyesi bir çocuk terbiyesi kadar zordur. Bir çocuğu terbiye ederken, ağladı diye tavizler vermeye kalkarsanız sonrasında size ağlayarak her istediğini yaptırır. Zayıflamaya çalışırken nefsinize hiç taviz vermeyin, istediğiniz kiloya indikten sonra ise sadece belli dönemlerde ( haftada veya on günde bir gibi) küçük kaçamaklar yapabilirsiniz ama abartmayın.
Son olarak günlük yaşam tarzınızın içine mutlaka sporu ekleyin her gün en az yarım saat yapabiliyor iseniz bir saat tempolu yürüyüş yapın. Yürüyüşün en verimli olduğu zaman dilimi akşam yemeğinden 1 – 1,5 saat sonrasıdır.


YENİLMEMESİ GEREKEN (YASAK) BESİNLER


L Şeker ve şekerli tüm gıdalar
L Hamur işleri, börek, pasta, kek, kurabiye vb.
L Kızartmalar, kavurmalar
L Kuruyemişler
L Alkollü içecekler ve meşrubatlar
L Sakatatlar ve yağlı gıdalar (kaymak, krema mayonez vb.)
L Sucuk, salam, sosis, pastırma vb.
L Konserve ve salamura gıdalar
L Hayvansal ve katı yağlar (tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı )
L İçeriği bilinmeyen tüm hazır gıdalar

Bütün bu anlattıklarım sağlıklı beslenerek zayıflamanın ve sağlıklı kilomuzu korumanın genel kurallarıydı. Fakat her insanın diyetinin kendine özel olduğunu ve bu diyetinde bir diyetisyen ve hekim kontrolünde yapılması gerektiğini unutmayın. Bu nedenle sizlere özellikle bir diyet yazmaktan yani 1 kibrit kutusu kadar peynir, 3 tane zeytin ve iki adet ızgara köfte tavsiye etmekten kaçındım. Umarım kilo probleminin sadece bir estetik problem değil aynı zamanda bir sağlık problemi olduğunu kabul eder ve bu konuda mutlaka biz profesyonellerden yardım alarak zayıflama yolunu seçersiniz. Çünkü unutulmamalıdır ki zayıflama sektörü dünyanın en çok para dönen sektörlerinden biridir ve bu sektörde insanlara hasta değil müşteri gözü ile bakan tüccarlar gün geçtikçe artmakta. Onların amacı sizi zayıflatıp sağlığınıza kavuşturmak değil sadece kısa süreli zayıflatıp aynı kiloları tekrar aldırarak sizden her yıl para kazanmaktır.
Fazla kilolarınızdan kurtulup tekrar geri almadığınız, mutlu, sağlıklı ve güzel günler dileğiyle…


Diyetisyen Ercan KAPLAN


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaza Girerken Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ercan KAPLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ercan KAPLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Ercan KAPLAN
Kocaeli
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ercan KAPLAN'ın Makaleleri
► Yaza Formda Girin Dyt.Meryem BORAN
► Yaza Formda Girme Yolları Dyt.Ekin ALTIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaza Girerken Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Mart 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:15
Top