2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon (Çökkünlük)
MAKALE #8198 © Yazan Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ | Yayın Ocak 2012 | 7,957 Okuyucu
DEPRESYON (ÇÖKKÜNLÜK)

Depresyon çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta ortaya çıkabilen, erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülen, bazı durumlarda yaşamı tehdit eden ancak tedavi edilebilen bir hastalıktır. Depresyon hayatın pek çok yanını olumsuz yönde etkiler.

Depresyon intihar riski yüksek bir hastalıktır!

Depresyon “geçici üzüntü hali” değildir, kişideki şiddetli üzüntü ve umutsuzluk hali en az iki haftadır devam etmektedir.


DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?


Çökkün duygudurum

İlgi istek azalması ya da hiçbir şeyden zevk alamama
Sürekli yorgunluk hissi, bitkinlik duygusu
Uyku bozukluğu
Dikkatini toplamada güçlük ve kararsızlık
İştah bozukluğu (iştah azalması ve kilo kaybı ya da iştahta aşırı artış)
Ölüm ve intihar düşünceleri
Değersizlik ve suçluluk düşünceleri
Hareket ve konuşmalarda yavaşlama

Diğer belirtiler

Kolay kızma ve tahammülsüzlük

Vücudun belli bölgelerinde ağrılar, sırt ağrısı, baş ağrısı, mide ağrısı…
cinsel işlev bozuklukları, cinsel isteğin azalması

Yukarıda sayılan belirtilerden en az beş tanesinin gün boyunca iki haftadır kişide bulunması depresyon tanısı koymak için yeterlidir.


Depresyon kişinin hayatında önemli büyük değişiklikler yaşandığı zamanlarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Örneğin, eşinden ayrılma, işinden ayrılmaz, bir yakının kaybı, yeni bir yere taşınma, doğum, (doğum sonrası depresyon), hastalıklar…vb


Depresyonun temel özelliği üzgün, karamsar ruh hali, boşluk hissi, yorgunluk, bitkinlik veya tükenmişlik duygusu, uyku düzensizlikleridir. Depresyondaki kişiler yaşamlarından zevk alamazlar, çok basit kararları vermekte dahi zorlanırlar.


Depresyondaki kişilerde yoğun suçluluk duyguları görülmektedir, kişi sürekli kendini suçlama eğilimindedir.


Bazı depresyondaki kişilerde umutsuzluk ve karamsarlık duyguları çok yoğun olarak yaşanıyor olabilir, bu durumda intihar riski olabilir. İntihar düşüncesi olan kişilerin konuşmalarında ölüme, kendini öldürmeye, yaşamın anlamsızlığı ile ilgili konuşma içerikleri bulunmaktadır. Bu acil durum gerektirir ve kişinin acilen tedavi edilmesi gerektiğine işaret etmektedir. 40 yaşına kadar olan insanlarda depresyon kaynaklı intihar sonucu ölüm kaza ile ölümden sonra en sık görülen ikinci ölüm nedenidir.


Depresyondaki kişilerde uyku bozuklukları, uykuya dalmakta güçlük, uykusunda sık sık uyanma derin uykuya dalamama, sabahın çok erken saatlerinde uyanma ve yeniden uykuya dalamama, gece derin uykuya dalamadığı için çok geç saatlere kadar yataktan kalkamama şeklinde görülebilir. Bu durumda kişi gerekli uyku ihtiyacını karşılayamamakta, güne yorgun ve bitkin olarak başlamasına neden olmaktadır.


Depresyon psikolojik kökenli bir hastalıktır ancak bütün vücut yapısı üzerinde de etkileri olan bir hastalıktır. Uzun süreli depresyon kalp hastalıklarının, mide rahatsızlıklarının (ülser), diyabet, inme gibi pek çok fiziksel hastalıklara neden olabilir. Depresyon sırasında beyin metabolizması bozulur, stres hormon sistemi aşırı aktive olur, aşırı stres hormon salgısı hem sinir hücreleri iletimini hem de vücudumuzdaki diğer organların çalışmasını olumsuz yönde etkiler. Bu noktada bozulan dengelerin yeniden düzenlenmesi için ilaçla tedavi ve psikoterapi yoluyla tedavi gereklidir.


ÖNERİLER


Depresyon tedavisi olan bir hastalıktır. İhtiyaç duyduğunuzda bu konuda bir uzmandan yardım istemekten çekinmeyin.

Yaşamın olumsuz yönleri kadar olumlu yönleri de olduğunu unutmayın
Duygu ve düşüncelerinizi kendinizi yakın hissettiğiniz, güvenilir bulduğunuz insanlarla paylaşın, değilse duygu ve düşüncelerinizi yazıya dökün, günlük tutun.
Sizi mutlu eden aktivitelerde bulunmaya çalışın, kendinize uğraşı alanları yaratın
Düzenli spor yapmaya çalışın
Eğer doktor önerisi ile ilaç kullanıyorsanız, ilaçlarınızı düzenli alın

Unutmayın ki, iyileşme ve değişim zaman ister. Bu nedenle sabırlı olun!


Psikolog Saadet Elevi


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon (Çökkünlük)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Saadet ELEVLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ'nin Makaleleri
► Bir İnsanlık Hali: Depresyon (Çökkünlük) Psk.Dnş.Mehmet SUNAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyon (Çökkünlük)' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Coronafobi Mart 2020
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Somatizasyon Bozukluğu Kasım 2015
► Yeme Bozukluğu Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:58
Top