2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke Kontrolü: Öfke İçin Kullanılacak İpuçları ve Eşlere Tavsiyeler
MAKALE #8094 © Yazan Dr.Fahriye YAZICIOĞLU | Yayın Ocak 2012 | 14,878 Okuyucu
ÖFKE İÇİN KULLANILACAK İPUCLARI

İki kişi konuşurken biri öfkelenmeye başlarsa tartışmadan vazgeçen akıllı kişidir.(PLUTARCH)

Öfke için bir kişi yeter ama kavga için iki kişi gerekir. Eşlerden biri öfkelendiğinde diğerinin sakinliğini koruması evliliklerde mutluluk ve huzuru getirir.
İletişim becerilerine sıkı sık sarılmak, öfkeyi güvenli ve etkin bir biçimde ifade etmek için oldukça yararlı olur. Bunun için;

*duygularınızı dile getirin *bilgi edinmek için dinleyin
*zehirli bir dille konuşmayın *kaygılarınızı anlatın
*eşinizin duygu ve düşünceleri hakkında konuşmayın *eşinize soru sorun
*öfke havanızı kontrol altında tutun *kullandığınız sözcüklere dikkat edin
*iki taraflı dinleme alışkanlığı edinin *sınır ihlali yapmayın
*ara verin

ÖFKELİYSENİZ VE DEĞİŞMEK İSTİYORSANIZ NE YAPMALISINIZ? ÖFKEDEN NASIL VAZGEÇEBİLİRSİNİZ?

1-olumsuz sonuçları anlamaya çalışın
2-kesin bir karar verin
3-öfkelendiğinizin farkında olun. Değişmek için en önemli nokta farkında olmaktır.
4-öfkelendiğinizde hangi durumdaydınız?(aç, yorgun, hasta vb.)tespit edin
5-karşınızdaki kişinin ne yapması gerektiğine karar vermeye çalışmayın
6-çözüm arayın
Eşler zaman zaman karşıdaki kişinin hoşuna gitmeyen şeyler yapabilir. Bu durumda öfke patlamasının değil, karşılıklı konuşma zamanının geldiğini gösterir.

EŞİNİZ ÖFKELENDİĞİNDE;

Söylediklerini öğrenmek için onu dinleyin. Yaptığınız hatanın ne olduğunu değil, onun sinirlenmesinin nedenini öğrenmek için dinleyin. Bu amaçla dinlemek sakin kalmayı, eşinizin öfkesinin kaynağını anlamayı, bakış açısını değiştirmemeyi sağlar.
Eğer sadece eşinizin sizin hakkınızda söylediklerine kulak verirseniz esas sorunu göz ardı eder ve siz de öfkelenirsiniz. Bunun için sözlü öfke saldırısına uğradığınız da ‘’eşimin duyduğu kaygı nedir?, ben ona nasıl yardımcı olabilirim?’’ diye dinlemelisiniz. Bu ise büyük ölçüde kendine güveni ve duygusal olarak sağlam bir yapıyı gerektirir.
Ne hata yaptım? diye dinlememelisiniz. Bu soru elbette ki çok yararlıdır ama sorunu dinleyip, anladıktan sonra düşünmek daha uygun olur. Hata sözcüğünü kullanmamaya özen göstermek gerekir. Ortada ahlaki bir sorun varsa(hırsızlık, şiddet, aldatma vb.)o zaman bir hatadan bahsedilebilir. Oysa evlilikte öfkeye neden olan şeyler farklıdır. Örneğin yanlışlıklar, aksilikler, yanlış iletişim, yanlış yorum, yanlış değerlendirme, yanlış algılama, şanssızlık, misilleme vb)

ÖFKEYE HEDEF OLUYORSANIZ;

öfke dolu yorumları yapıcı bir diyaloga çevirmek için
a-fikir birliğine varın. Yani eşinizin dile getirdiği düşüncelerinin mantıklı ve doğru olanlarına kulak verin. İnsanların değer verdikleri bir şey tehdit altında ya da erişilmez olduğunda öfkelendiklerini aklınızdan çıkarmayın.
b-özür dileyin
c-kendi görüşünüzü dile getirin.
Olayla ilgili görüşlerinizi dile getirirken AMA lardan kaçınıp VE leri kullanmaya ve ‘’ben ve sen ….dığın zaman şeklinde cümleler kullanarak sınır ihlali yapmamaya özen gösterin.

Eşinizin kullandığı zehirli kelimelere panzehir bulmak için cümlenize yüksek sesle EVET diyerek başlayın. Bu size zaman kazandırır ve tekrar işbirliği kurulmasını sağlar. Bu eşinizin öfkesini belki yatıştırmaz ama sizin öfkelenmenizi engeller ve kafanızı meşgul eder.

Siz zaten eşinizin öfkesini yatıştırmakla sorumlu değilsiniz. Bu sorumluluk herkesin kendisine aittir. Sizin sorumluluğunuz nasıl dinleyeceğinizdir. Eğer eşiniz size öfkelendiğinde, siz de kendinizi savunmaya başlar ya da karşı saldırıya geçerseniz bu tehlikeli tepkilerin sorumlusu siz olursunuz.

Eşinizin öfkesi size yöneldiğinde yapmanız gereken onun size öfkeyle vermeye çalıştığı mesajı anlamaya çalışmaktır. Onun öfkesinin sizin de öfkelenmenize yol açmasına izin vermemelisiniz.

Eşinizin hakkınızdaki düşünceleri doğru değilse, bu görüşlerin bir yansıtma olma olasılığı çok yüksektir. Yani kendi sorunlarını yansıtıyor olabilir ya da kendi isteklerinin üstü kapalı bir göstergesi olabilir.

Eşiniz olumsuz duygularını size yansıtıyorsa ortada başka bir sorun olabilir. Yani bunalımlı bir ruh hali içinde depresyon, kaygı, suçluluk, utanç duygusu, işten veya aile bireylerinden kaynaklanan sorunlar sürekli bir olumsuzluğa neden olabilir.
Şiddet ya da fiziksel bir saldırı olasılığı olan ortamlardan uzak durun ve mutlaka güvenliğinizi sağlayın. Öfkeli insanın sakinleşmesini beklemek en güvenli yoldur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfke Kontrolü: Öfke İçin Kullanılacak İpuçları ve Eşlere Tavsiyeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fahriye YAZICIOĞLU Fotoğraf
Dr.Fahriye YAZICIOĞLU
Antalya
Doktor "Tıp Doktoru"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'nun Makaleleri
► Öfke ve Öfke Yönetimi Dr.Burhan BURHANOĞLU
► Öfke ve Erkekler Dr.Sevilay ZORLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Öfke Kontrolü: Öfke İçin Kullanılacak İpuçları ve Eşlere Tavsiyeler' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► En İyi Diyet Hangisi? Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:17
Top