2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Televizyonda Görseniz Psikoloğu ve Psikiyatristi Nasıl Anlarsınız
MAKALE #7819 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Kasım 2011 | 4,978 Okuyucu
PSİKOLOGLARIN ARKASINDAKİ HİNTERLAND DAHA GENİŞTİR

Psikoloğun mesleki bilgi havuzunun arkasında, insanı ve ona dair her şeyi (sağlığı, hastalığı, tutumları, duyguları vs) anlama çabasının altında genellikle fizyoloji, felsefe, sosyoloji, tarih, mantık, antropoloji, din gibi son derece geniş bir kuramsal bilgi hinterlandı yatar. Psikolog, sadece biyolojik bir organizma değil; aynı zamanda kültürel bir varlık olan insanı bu ve benzeri kanallardan edinilmiş çok yönlü bir bilgi havuzu içinde yıkayarak değerlendirir.

PSİKİYATRİSTLER SINIRLI BİLGİYLE, ÇÜNKÜ ÇÖZÜM ODAKLI BİR ANLAYIŞLA EĞİTİLMİŞLERDİR

İnsanı mekanik bir organizma olarak gören, kökeni çok yönlü olan ruhsal sorunları büyük ölçüde dokularla yahut organla ilgili bozulmaya / anomaliye indirgeyen, böylece bir çok sürecin izini taşıyan ve aslında hepsinin toplamı demek olan insanı sığ bir biçimde "sağlık ve hastalık, belirtiler ve hastalık" olarak ele alan daha ziyade psikiyatridir.

PSİKİYATRİSTLER ALAYLIDIR

Psikiyatristlerin uzmanlık eğitimi daha çok (pratisyenliği saymazsak tabi) "alaylı" diye tarif edilen eğitim biçimine uygundur. Hastanelerde bol bol hasta görerek, "Şu - şu belirtileri olanların hastalığı şudur, tedavileri de budur" şeklinde vaka odaklı, sınırlı ve kategorik bir eğitim alırlar.

Teorik eğitimler daha çok hasta ve hastalık bazlı kitapları okuma, en çok da hocalarla süpervizyon yapma (vaka tartışmaları) şeklindedir. Bu eğitim, biyopsikososyal bir canlı olan hastayı bir bütün olarak anlamada eksiktir; bu durum psikiyatri tarihinde her zaman için eleştiri konusu da olmuştur. Ancak bu vaka bazlı eğitim hastalıkları tanımada, tedaviyi düzenlemede faydası yadsınamaz bir eğitim modelidir.

PSİKOLOGLAR İSE MEKTEPLİDİR

Psikologların eğitimi ise daha çok "mektepli" tanımına uyar. "Şu bulgu şu anlama gelir" odaklı bir eğitimden daha çok, "Neden o anlama gelir, o anlama gelmediğini söyleyen kişiler ve kuramlar hangileridir, o anlama değil de bu anlama gelirse ne olur" türü kuramsal ve çok yönlü bir teorik eğitim alırlar. Psikiyatristler genellikle pratik çözüme; psikologlar detaylı araştırmaya, çok yönlü öğrenmeye, haliyle üretmeye daha yatkın okurlar.

PSİKİYATRİST ÇOK HASTA, AZ NORMAL VAKA GÖRÜR

Psikiyatristler psikologları eğitim süreci içersinde fazla vaka / hasta görmemekle eleştirirler. Bu tespitlerinde ziyadesiyle haklılardır. Psikologlar fazla vaka değil; aslında hiç hasta görmeden mezun olurlar.

Ancak psikiyatristler de uzmanlık eğitimleri süresi boyunca -3. basamak bir sağlık kurumunda uzmanlık yaptıklarından- çok az normal insan görürler. Bunlardan sadece birisi eksiklik değildir; aslında her iki eksiklik de insanı ve sorunları bütüncül bir biçimde ele almayı zorlaştıran hususlardır.

Biri hasta - hastalık, diğeri insanı bir bütün olarak anlama ağırlıklı eğitimlerin yol açtığı farklı eksiklikler iki meslek mensubunun sorunlara bakışını da belirlemiştir. Çok hasta, az normal insan gören psikiyatristler mesleki işlev görürken sorunları hastalık, kişileri de hasta görmeye; az hasta gören ama çok normal insan psikolojisi okuyan psikologlar da çoğu durumu normal durumlar olarak değerlendirmeye daha eğilimli olurlar.

FARKLI EĞİTİM SÜRECİNDEN GEÇMENİN UYGULAMADAKİ YANSIMALARI

Bu durumun mesleki uygulamalar esnasındaki pratik yansıması genellikle şu şekildedir:

Bir psikiyatrist baktığı 100 kişinin en az 90’ına hastalık tanısı koyabilir. Aynı vakalarla çalışan bir psikolog bu 100 kişinin en az 90’ınını normal sayar, en fazla 10’unu hastalık kabul edebilir.

PSİKİYATRİST NET KONUŞUR, PSİKOLOG ETRAFLICA DÜŞÜNÜR

Bir psikologla psikiyatristi televizyon ekranında konuşurken fark ettiğinizde birbirinden ayırmak aslında son derece kolaydır.

“Bu kişilerde narsistik ögeler baskındır. Genellikle…, aslında…, bunların bir bölümü…, çoğu bu durumu…, bir kısmı da…” gibi net ifadeler kullanan muhtemelen psikiyatrist;

“Kişiyi görmek gerekiyor..., bu konuda yapılan çalışmalar bize…, net bir şey demek güç…, bu hususta farklı görüşler…” şeklinde konuşan, bazen de sizi “somut bir şey duyamadım” diyerek isyan ettiren kişiler genellikle psikologdur. En çok da psikoloji eğitimli bir akademisyendir bu kişi.

Çünkü psikiyatristler alanda çalışırken, “Belirti, teşhis, tanı kategorisi, bulgular, tedavi yolları” odaklı bir eğitim aldıkları için kişileri daha net kategorize ederler, mesela "şu şundan dolayıdır, bu şu anlama gelir" gibi net ifadeler kullanmaya daha yatkın olurlar.

Psikologlar ise aldıkları “ağır kuramsal eğitimin doğası gereği” daha ihtiyatlı olmaya, her bir vakayı biricik kabul ederek sıfırdan ve etraflıca araştırmaya, doğası subjektif olan, bir sonucu pek çok faktörün belirlediği böylesi bir alanda daha ihtiyatlı olmaya eğilimlidirler.

Daha net bir anlatımla psikiyatristler sonuca dönük çalışırlar; tamamen pratik ve net bilgilerle konuşurlar; kısa sürede bir kalıba sokmaya, kategorileştirmeye son derece yatkın olurlar.

Psikologlar ise her meseleye etraflıca bakar, sadece bulgulardan yola çıkmaz; felsefeden, sosyolojiden, fizyolojiden, kültürden de yararlanmaya gayret ederler. O yüzden psikologların yaklaşımı bilimselliğe, dolayısı ile de gerçeğe daha yakındır ancak insanlar daha net şeyler söyledikleri için psikiyatristlerin yaklaşımını daha fazla beğenirler.

Psikolog
İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Televizyonda Görseniz Psikoloğu ve Psikiyatristi Nasıl Anlarsınız" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Televizyonda Görseniz Psikoloğu ve Psikiyatristi Nasıl Anlarsınız' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:35
Top