2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Başarısında Anne-Babanın Rolü
MAKALE #6143 © Yazan Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ | Yayın Aralık 2010 | 10,960 Okuyucu
SINAV BAŞARISINDA ANNE-BABANIN ROLÜ

Anne baba olmak dünyanın en zor mesleklerinden biridir, bu mesleğin ne bir eğitimi, ne bir geliri ne de emekliliği vardır. Anne-babaların çocuklarının gelişim dönemlerine göre zorlandıkları zamanlar vardır. Bu dönemlerden beklide en önemlisi çocuklarının eğitim dönemidir. Eğitim denilince ülkemizde ilk akla gelen şey sınavlardır. Diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de çeşitli adlarla anılan (SBS,YGS-LYS, DGS, KPSS, ALES, KPDS…) sınavlar vardır. Ülkemizde sınavlara yüklenen anlamda son derece fazladır. Sınava hazırlanan ve sınava giren bir öğrenci olmasına rağmen, sınava hazırlık sürecini tüm aile fertleri de yaşamakta, maddi ve manevi olarak da etkilenmektedirler. Öğrenciyle birlikte etkilenen anne-baba, davranışlarıyla ve tutumlarıyla aynı zamanda öğrenciyi de etkilemektedir. Her anne-baba sınava hazırlanan çocuğuna destek olmak ister. Önemli olan bu desteğin doğru ve başarıyı artıracak şekilde olamsıdır. Anne-babaların hangi sınava girerse girsin çocuğuna bunun bir son olmadığını hissettirmesi gerekir. Çocuklarına bu dönemde yanlarında olduklarını hissettirerek, onlararı koşulsuz sevdiklerini göstermek son derece önemldir. Başarılı öğrencilerle yapılan görüşmelerde “ailelerinin onlara destek olduklarını , ailelerinin başarılarında önemli bir paya sahip olduklarını, zorlandıkları dönemlerde ailelerinin motive edici sözleriyle yeniden enerji bulduklarını” söylediklerini görüyoruz.

Anne –babalar çocuğunun başarılı olmasını ister ve bunun için de maddi-manevi tüm güçlerini seferber ederler. Fedakârlıklarla dolu bir gayrettir bu. Tüm yaşantısını sınava endeksleyen anne-baba artık bir çok şeyden fedakarlık etmeye başlar. Misafir kabul etmez, misafirliklere gitmez,arkadaşlarıyla görüşmez, televizyon seyretmez... v.b Sınava hazırlanan çocuğu olan her anne-baba çocuğu için az yada çok bu davranışları sergiler. Bilerek hatalı davranmazlar,hep çocuklarının başarılı olmasını isteyen iyi niyetleri hakimdir..Çocuklarının geleceği konusunda endişe duymak da en doğal anne-baba duygusudur. Anne-babaların sınavlara yönelik tutumu ve sınava yükledikleri değer öğrencinin sınavlardaki başarısında son derece önemlidir. Ebeveynlerden biri veya her ikisinin de sınava karşı , öğrenciye karşı tutumu öğrencinin de negatif duygular geliştirmesine yol açmaktadır. Aslında her anne-baba çocuğunun başarısı için çalışır.

Sınava hazırlık bir takım oyunudur ve anne-baba bu takımın bir parçasıdır. Sınavlarda başarılı olmak öğrencinin sadece sınava hazırlanmasına, ders çalışmasına bağlı olmadığı gibi sınavlara hazırlamak sadece ders çalıştırmakta değildir. Moral ve motivasyon desteğinin de aile tarafından verilmesi gerekmektedir. Sınava hazırlık dönemi öğrencilerin anne-babalarına en fazla ihtiyaç duyduğu dönemdir. Bu dönemde fazla mükemmeliyetçi bir tutum sergilenmemesi uygun olur. Sınavlarda başarılı olmanın yanında başarısız olmanın da sonuçlar arasında yer aldığı unutulmamalıdır. Çocukların ruh sağlığı hiçbir sınavdaki başarıya değiştirmez.

Anne-babanın sınava hazırlık sürecinde çocuğuna destek olması önemlidir. Bu desteği sağlayabilmek içinde onu gerçekten anladığını ve yanında olduğunu göstermesi gerekir. Başarı için aile içi iletişim ve olumlu diyalog önemlidir. Aile içerisinde kurulan bu olumlu ilişki çocuğun motivasyonunu artıracaktır.

Anne-baba bazen sınava hazırlanmayı çocuğun sorumluluğundan alıp kendi sorumlulukları arasına katar. Unutulmamalıdır ki sınava hazırlanma sorumluluğu sadece öğrenciye aittir. Ailenin yapması gereken sadece uygun şartları sağlamak ve onu sınav konusunda bilinçlendirmektir. Çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için uygun koşulları sağlamak anne-babanın görevidir. Anne-baba ne kadar destek olsa da sınava hazırlanmak öğrencinin görevidir.

Her bireyin yeteneği ve kapasitesi farklıdır. Anne-babalar çocukları arasındaki farkı daha iyi gözlemleyebilirler.Her çocuğun bütün alanlarda başarılı olmasıda beklenemez. Anne-babalar öncelikle çocuklarını iyi tanımalılar ve onun kapasitesinin farkına varmalıdır. Öğrenciler arkadaşları, kardeşleri,akraba çocukları v.s ile kıyaslanmak istememektedirler. Aslında sadece öğrenciler değil kimse kıyaslanmaktan hoşlanmaz. Anne-babaların çocuklarını hırslandırmak, motive etmek amacıyla başkaları ile kıyaslamasının veya başkalarını örnek göstermesinin öğrenci için hiçbir motive edici özelliği yoktur. Çocukları olumsuz bir şekilde etiketlemek, hem başarısını düşürecek hem de aşağılanma, yetersizlik duygusunu artıracaktır.

Anne-baba sınavın kazanılması gereken bir savaş ve hayatın tek amacı olmadığını düşündürmesi, çocuklarına sınavların üniversiteyi kazanmak için geçilmesi gereken bir basamak olduğunu hissettirirmesi çocuğun daha güvenli bir şekilde sınava hazırlanmasını sağlayacaktır.

Kaygı bulaşıcı bir durumdur, hızla yayılır. kaygı yeterli düzeyde olduğu müddetçe gereklidir.kaygının gerekliliği Japonya’da yaşanılan bir balıkçılık öyküsünde anlatılmaktır. Japon balıkçılar uzun ve günlerce süren avlamalara çıkarlar. Bu nedenle yakaladıkları balıkların daha taze kalmalarını sağlamak için gemilerin içinde, tuttukları balıklar için havuzlar yapmışlardır.Tuttukları balıkları bu havuzlara atmaktadırlar.Yine böyle bir av sonucunda limana yaklaştıklarında çok ilginç bir olayla karşılaşırlar. Balıkların hala ilk günkü gibi kıpır kıpır ve hareketli olduklarını görürler. Durumu anlayan birkaç balıkçı bu durum karşısında şaşırır. Şaşırdıkları durumun nedeni denizlerin en yırtıcı balıklarından Piranhanın diğer balıklarla birlikte ağa takılıp havuza girmesidir. Piranhanın havuzda oluşu daha önce hareketsiz ve kendi kaderlerini bekleyen balıkların ilk günkü gibi hareketli ve canlı olmalarını sağlamıştır. Piranha balığının varlığı diğer balıklarda varolma gerekçesi olmuştur. sınava hazırlanmak içinde az miktarda kaygıya ihtiyacımız var. Olumsuz, yüksek kaygı yıkıcıdır ve bu kaygı bulaşıcıdır. Aile bireylerinden herhangi birinin kaygısı arttığında diğerleri de bundan etkilenecektir. Anne-baba ne kadar kaygılı ise öğrencide en az o kadar kaygılıdır ya da öğrenci kaygılı olunca anne-baba kaygılanacaktır. Anne-babanın sınava hazırlık sürecinde mantıklı düşünmesi, kaygısını kontroll altına alması gerekir.


SINAV ÖĞRENCİSİNİN ANNE-BABASI NELERİ YAPAR NELERİ YAPMAZ?
  • Çocuklarının motivasyonunu hep yüksek tutar.
  • Sınavın sadece bilgi düzeyini ölçtüğünü bilir ve öğrencisine bunu hissettirir
  • Çocuklarında güven duygusunu artırır.
  • Sorumluluk duygusu kazandırmaya çalışır, sınava hazırlanmak çocuğunun sorumluluğundadır.
  • Çocuklarının çalışması için uygun fiziksel ortamı sağlar
  • Okulda ve dershanedeki öğretmenleriyle öğrencisi ile ilgili bilgiler alır.
  • Aile içi huzuru ve sevgi ortamını hazırlar, gerekli psikolojik ortamı yaratır.
  • Ders çalışmanın dışında dinlenmesini sağlar, sosyal aktivitelere katılmasını sağlayarak stres atmasını sağlar.
  • Onun kapasitesinden fazlasını istemez. Öğrencisini tanır neleri yapıp yapamayacağı ile ilgili fikir sahibi olur
  • Öğrencisi ile nitelikli zaman geçirir.
  • öğrencisini Yaşıtlarıyla ve başkalarıyla kıyaslamaz.
  • Her zaman yanında olduğunu hissettirir ve bunun sınav sonucuna bağlı olmadığını belirtir. koşulsuz sevgisini gösterir.
  • Bazı derslerde birlikte çalışır
  • Onu ders ve sınavlar konusunda paniğe sevk etmez, deneme sınavı sonuçlarına göre yargılamaz
  • Onu arkadaşlarıyla rekabete sürüklemez
  • Ona her zaman cesaret verir destekler
  • Çocuğuyla olabilecek problemleri erteler, hemen çözmek yerine zamana bırakarak sağlıklı çözümler bulur
  • Çelişkili mesajlar vermez, olumsuz ve kaygı artırıcı mesajlardan kaçınır
  • Ev ortamında huzurlu bir hava oluşturur
  • Hayatta amaçlar belirlemesini sağlar. Sınavı kazanamazsa planını öğrenir
  • Sevgisini şartsız gösterir
ADNAN DEMİRCİ
REHBERLİK UZMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Başarısında Anne-Babanın Rolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Adnan DEMİRCİ Fotoğraf
Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ
Samsun
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ'nin Makaleleri
► Okul Korkusu ve Anne-Babanın Rolü Psk.Şeyda BOYBEYİ
► Okul Başarısında Ailenin Rolü Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Çocuğun Hayatında Babanın Rolü Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Başarısında Anne-Babanın Rolü' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:13
Top