2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Baba Eğitimi ve Kazandırdıkları
MAKALE #6006 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Kasım 2010 | 12,826 Okuyucu
Anne Baba Eğitimi Nedir? Neler Kazandırır?

Aile eğitimi anne babaların çocuklarını sağlıklı bir şekilde yetiştirmelerini sağlamak amacıyla geliştirilmiş etkinliklerin tümüdür.Anne babalar çocuğun yeni şeyler öğrenmesini sağlayan bilişsel psiko-motor, dil, sosyal ve duygusal özelliklerinin gelişmesiaçısından çocukların ilk eğitimcileridirler.

Çocuk doğduğu andan itibaren öğrenmeye başlar ve bu döneminçoğunluğunu ailede geçirir. Bu nedenle anne babalar çocukların büyüme vegelişiminde çok önemli bir role sahiptirler. Anne babalar çocuğun zihinsel, duygusal,sosyal, psikomotor, dil gelişimlerini destekleyen en önemli kişilerdir. Ailenin içinde bulunduğu sosyal kültürel ve ekonomikkoşullar, doğum öncesinden başlayarak çocuğun gelişimini etkilemektedir.

Aileniniçinde bulunduğu kültürel, sosyal ve ekonomik koşullar birbirlerini etkilediği gibiçocuk yetiştirme değer ve tutumlarını dolayısı ile de çocuğa sağlanan eğitim sağlıkbeslenme koşullarını etkilemektedir.Evrensel görüşe göre, sosyo ekonomik düzeyi düşük ailelerin çocuklarıuygun olmayan ebeveyn tutumları ve olumlu eğitim yaşantılarının eksikliği nedeniile bilişsel, dil ve sosyal gelişim yönünden yaşıtlarını geriden izlemekte, ilerikiyaşamlarında sosyal ve akademik başarı gösterememektedirler.

Everensel görüş altsosyo ekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarının gelişim geriliği riski ile doğduğunusavunmaktadır. Ancak riskli doğan çocuklar beş yaşından önce erken çocuklukeğitimi alırlarsa ya da ebeveynleri çocuk yetiştirme konusunda eğitilirse, okul uyumuve akademik başarı için gerekli becerileri geliştirebilmektedirler. Günümüzde çocuğun ailesini de içine almayan bir eğitim programı ile istenenamaca ulaşmanın çok zor olduğu bilinmektedir. Bu nedenle son yıllarda aileeğitimine verilen önem gittikçe artmaktadır. Annebabaları çocuğun eğitimine dahil etmenin, pek çok erken çocukluk eğitimprogramının önemli bir öğesi olduğuna ve çocukların okul başarısını artırdığınainanılmaktadır.
Ailenin katılımının etkisine ilişkin farklı görüşler bulunmaktadır.Eğer aile katılımı etkileşimsel görüşler taşırsa, bunun yararlı olacağı önesürülmektedir.Bu durumda çocuğun gelişimi ve eğitiminde bu derece belirleyici etkileriolan aile bireylerinin çocuk gelişimi ve eğitimi konularında bilgilendirilmeleri veöğrendiklerini davranışa dönüştürebilmeleri için belli bir program çerçevesindeeğitilmeleri gerekmektedir.

Bu amaçlarla hazırlanan anne baba eğitim programları var olan hizmetlerindaha etkili kullanımına yol açacak teşvik ve bilgiyi sağlar. Ancak anne baba eğitimprogramlarının asıl amacı; anne babaların özgüvenini güçlendirmek ve küçükçocuklarının fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimini teşvik için kendi yeteneklerinigeliştirecek şekilde onları bilgi ve becerilerle donatmaktır.


Eğitimler Ailelere Neler Kazandırır?
Aile eğitim programlarının bazı avantajları vardır. Bunlar:
• Çocuğa bakan kişileri desteklemek ve eğitmek, çocuğun yanında
çocuğa bakan kişilere de yarar sağlayabilir.
• Bu programlar yoluyla ebeveynlerin çocuğun eğitimi ve gelişimi
konusundaki sorumluluğu artar.
• Anne babalar evde var olan imkânlarla çocuğun zihinsel, duygusal,
sosyal, psikomotor ve dil gelişimlerini destekleyebilirler.
• Anne babalara güç vermek, gelişmelerin uzun dönemde sürmesine
yardım eder.
• Bu tür programlar bütünleyici bir yaklaşımı teşvik ederler. Sağlık
beslenme ve psiko-sosyal gelişim alanlarından farklı unsurları bir araya getirerek
anne babaları etkili ve verimli hale getirir.
• Özellikle bir merkez kurma ile karşılaştırıldığında anne baba eğitimi
daha ucuz şekilde yaygınlaştırılabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Baba Eğitimi ve Kazandırdıkları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Zor Mizaçlı Çocuklar ve Anne Baba Eğitimi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anne Baba Eğitimi ve Kazandırdıkları' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:00
Top