2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi , Panik Atak ve Tedavisi - Çocuk ve Ergenlerde Anksiyete Bozuklukları
MAKALE #5716 © Yazan Pdg.Aykut AKOVA | Yayın Ekim 2010 | 8,585 Okuyucu
SOSYAL FOBİ: Sosyal ve performans durumlarından ,utanma,rezil olma korkusu,ön planda olmak üzere korku ve kaçınmayı kapsamaktadır.Bozukluk çok sık olarak görülür.Tipik olarak genç yaşta başlar ve sıklıkla kronikleşir.
Sosyal fobisi olan kişiler,en sık olarak topluluk önünde konuşma veya sahnede performans sergileme gibi özel durumlarda korkulara odaklanılan ,yaygın olmayan bir tip içersinde tanımlanabilirler.

SOSYAL fobisi olan kişiler genel olarak ,utanganç,eleştirilmekten korkan ve kendini belli etmeyen bir yapıda olabilirler.Sosyal ortamlarla sınırlı olmak üzere , bazen panik ataklar bulunabilir.Bunun yanı sıra depresyonda görülebilir.

Özellikle batılı ülkelerde yapılan çalışmalarda sosyal fobide alkol kullanımı normal toplum bireylerine oranla 2,5 kat daha yüksek bulunmuştur. Bu da alkolün superegoyu baskılaması daha rahat davranmayı sağlaması ile açıklanabilir ki bu durumda zamanla alkol bağımlılığı riskini artırmaktadır. Alkolikler arasında yapılan bir çalışmada sosyal fobi görülme sıklığının normale oranla 9 kat fazla olduğu tespit edilmiştir.
Performans tipi: Sınıfta sesli okuma müzik/spor toplulukta konuşma tahtaya yazma sorulara cevap verme test alma v.b durumlarda kendini gösterir.
Etkileşimsel tip: Sohbete (özellikle de karşı cinsle) katılma yetişkinlerle konuşma parti vb.okul etkinliklerine iştirak başkalarının önünde yeme-içme-yazma yardım isteme/tarih sorma v.b durumlarda kendini gösterir

Ayrıca yaygınlaşmış tipi vardır.

Kroniktir Depresyon ve alkolizmle birliktelik fazladır.

Başka kaygı bozuklukları ile birliktelik % 36.

Sosyal kaçınma stratejileri:
- Kendiyle konuşanı işitmezden gelme
- Gözünü kaçırma
- Hastalanma
- Zıtlaşmacılık
- Sosyal etkinliklere katılmayı reddetme
- Okul reddi

TEDAVİ:Bilişsel ve davranışcı terapiler:Sosyal beceri çalışmaları , gevşeme çalışmaları,
maruz bırakma, sosyal beceri eğitimi,ilaç tedavisi şeklinde sıralanabilir.

PANİK ATAK:Tekrarlayıcı endişe,sıkıntı, ve davranış değişiklikleriyle gelişen bir durumdur.
PANİK ATAK ,sırasında şu belirtiler görülür:
1 - Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama
2 - Terleme
3 - Titreme ya da sarsılma
4 - Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma
5 - Soluğun kesilmesi
6 - Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı duyma
7 - Bulantı ya da karın ağrısı
8 - Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma
9 - Derealizasyon ya da Depersonalizasyon (Dış dünya yada kendisi gerçekliğini kaybetmiş gibi hissetme).
10- Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu
11- Ölüm korkusu

ÇOCUK VE ERGENLERDE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI :( korku ve kaygı)
Çocuklarda, hafif korkulardan dayanılmaz sıkıntıya kadar değişen geniş bir aralıkta
belirtiler göÇocukta korkuya neden olan sebepleri bulmak, korkunun yerleşmesini engeller. Aksi halde, çocukta korku devam eder ve tamamen yerleşir. Bebeklik döneminde korku engellenmezse, uyumsuzluk, zekâ geriliği, aşırı sinir ya da içe kapanıklık gibi rahatsızlıklar gözlemlenir.
Anaokulu döneminde korkularda tekrar bir artma görülür. Özellikle altı yaşında; hayalet, cadı ve hortlak, yangın ve hırsız korkusu yeniden artmış şekilde görülür. Karyolanın altında birisi veya bir şey var diye odalarında yalnız yatmaktan korkarlar. Filmlerin etkisinde kalırlar. Bu yaşlardan sonra ise korkularda genel anlamda bir yatışma görülür ama eski korkuların zaman zaman depreşmesi veya yeni korkuların ortaya çıkması da olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Fobi , Panik Atak ve Tedavisi - Çocuk ve Ergenlerde Anksiyete Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Aykut AKOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Aykut AKOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut AKOVA Fotoğraf
Pdg.Aykut AKOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Aykut AKOVA'nın Yazıları
► Anksiyete Bozuklukları: Sosyal Fobi Üzerine Psk.Batuhan Mehmet BİLEN
► Çocuk ve Ergenlerde Sosyal Fobi Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Ergenlerde Sosyal Anksiyete Psk.Günce TOROSLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi , Panik Atak ve Tedavisi - Çocuk ve Ergenlerde Anksiyete Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Umut Un Kahramanı Merhaba Ağustos 2013
◊ Eşcinsellik Nedir? Temmuz 2013
◊ Evlilikte Cinsel Sorunlar Temmuz 2013
◊ Cinsel Sorunlar ve Terapi Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:29
Top