2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hasta Doktor İletişiminde Sorunlar
MAKALE #5628 © Yazan Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK | Yayın Ekim 2010 | 10,838 Okuyucu
Hasta Doktor İletişiminde Sorunlar

Genel olarak bir süreçten bahsedecek olursak; iletişim denildiğinde bireylerin bilgi, düşünce ve duygularını karşılıklı olarak aktardığı süreç ifade edilmektedir.Eğer kişiler iletişim sürecini yeterli ve doğru bir şekilde tamamlayamaz ise bir takım sorunların çıkması kaçınılmazdır.

İnsanlar arasındaki iletişim bir an dahi kesintiye uğramadan devam etmekte olup yaşanılan her durum bu süreci olumlu ya da olumsuz yönde etkilemeye sebep olabilmektedir. Şöyle açıklayacak olursak Özel nedenlerimizden ya da herhangi bir sebepten dolayı psikolojimizin negatif yönde etkilendiği esnada iletişim içerisinde olduğumuz kişilere bu olumsuz durumumuzu yansıtma ihtimalimiz oldukça yüksektir. Bazen anlatmayı istediğimiz şeyleri karşımızdaki kişilere farklı bir şekilde ifade ederiz, yanlış anlaşılabilir ya da anlaşılamama durumu da ortaya çıkabilir.

Sağlıkla ilgili durumlarda ise iletişimin önemi daha da artmakta olup, doğrudan sağlığımızı ilgilendiren, bizim için hayati önem taşıyan konuları ifade ederken tam olarak ne anlatmak istediğimizi karşımızdakinin anlayacağı şekilde belirtmek kendimiz için oldukça önemlidir.

Doktorların iletişim kurarken yaşadıkları sorunların en başında hastaya sağlanan konsültasyon hizmetlerinin fazla teknik terim içermesinden kaynaklanması hasta adına tam olarak anlaşılamamaya neden olabilmektedir. Ayrıca Doktorlarımızın önemle üzerinde durması gereken bir diğer husus ise; hastayı psikolojik olarak iletişime hazırlamada ki yetersizlikler olarak belirtebiliriz.Doktordan önce ön hizmetler biriminde bir sekreter ya da hemşirenin hastayı karşılamasının hasta üzerinde etki bırakması sonraki aşamalar için bir altyapı konumunda olmakla beraber, hastayı örneğin asık suratla karşılamak, hastanın kendini yeteri derecede açmamasına neden olabilmektedir, ayrıca doktorların ya da sekreterya bölümünde çalışan personelin içinde bulunduğu olumsuz psikolojik durumu karşısındaki hastaya yansıtması olumsuz bir başlangıca doğru yol alınmasına sebebiyet vermektedir.

Hasta tarafından yaşanan iletişim sorunları ise herhangi bir rahatsızlığından dolayı doktora gittiğinde sıkıntısını tam olarak anlatamama, doktorun yapmış olduğu muayene yöntem ve teknikleri beğenmeme ve sorgulamak isteme,hastalığını yanlış bir şekilde ifade etmek ve bu durumda doktorun yanlış ya da eksik tedavi uygulamasına neden olmakta ve bu durumda hastanın faydadan ziyade zarar görmesine, hastanın vermiş olduğu bilgilerden yine hastanın kendisinin doğru bir tedaviden mahrum kalmasına sebep olmaktadır.

Net bir teşhis ve tedavi uygulamak amacı ile doktorların istemiş olduğu bir takım test, tahlil ve diğer tedavi amaçlı uygulamaları hastaların gereksiz ayrıntılar olarak görmesi yine hastaların doğrudan etkilenmesinde neden olmaktadır.Hastaların kendilerini tam olarak ifade edememesinin içerisinde sadece sözel anlatım olarak iletişimi daraltmak yerine genel anlamda iletişimde etkisi olan beden dili, hasta psikolojisi ve duygu durumun önemi oldukça yüksektir.

Hasta Doktor iletişiminde ki sorunların etkileri sadece hastaları etkilememekte aynı zamanda bu durumdan doktorlarda direkt olarak etkilenmektedir. Hasta kendi sağlığı adına etkilenirken doktorlar ise kendi başarıları ve mesleki yeterlilikleri konusunda etkilenebilmektedirler. İletişimde yaşanılan her olumsuz durum bir şekilde kendini göstermekte ve sorun sadece iletişim problemi olmanın ötesinde de devam etmektedir. Önemli olan sorunu başlatan ve çözümü engelleyen iletişim sürecine dikkat ederek daha sonra olası meydana gelebilecek sorunların önlenebilmesi ve başarılı bir teşhis tedavi sürecinin oluşmasına alt yapı sağlamaktadır.

Hasta başlangıçta yaşanılan iletişim probleminden dolayı tam başarı getiren bir tedaviden yoksun kalabilmekte ve bu durum aynı zamanda ruhsal sağlığını etkileyebilecek boyutlara kadar ulaşmaktadır.

Hasta doktor iletişiminde ki sorunların etkilerinin çözümü aşamasında neler yapılabileceğine değinecek olursak ; hastaların farklı kültür ve eğitim seviyesinde olmaları bu iletişim probleminin her ne kadar temelini oluştursa da önemli olan sadece şikayetimizi sözel ifadelerle anlatmak yerine her ne şekilde olursa olsun, beden dili ve psikolojik durumumuz ne kadar güçlü olursa kendimizi o kadar net bir şekilde ifade edebilme şansına sahip olabiliriz.

Doktor ve tedavi sürecinde etkin bir rol oynayan diğer sağlık personelleri meslek olarak insanlık için en önemli görevi yaptıkları hiç şüphesiz ortada olmasına rağmen bu süreçte bazı zamanlar küçük de olsa iletişim anlamında pürüzler yaşamaktadırlar, meslek olarak psikolojileri her an bir baskı altında çalışan tüm sağlık personelleri ne kadar psikolojik rahatlık düzeyleri yüksek olursa motivasyon anlamında daha fazla mesleki doyum sağlama ve prestij bakımından hastaların nezdinde en önemli kişi konumuna taşımaktadır.

İcra edilen meslek hayati önem taşımaktan ziyade hayatın kendisini taşımak kadar zor olması hasebiyle, zaman zaman psikolojik durumlarında hassaslaşmalar, bir baskının oluşmasına ve bazen en küçük bir tepki karşısında biriken tüm bu yoğun çalışma performansı sergilemeleri bahsedilen iletişim pürüzlerini etkilemeye sebep olmaktadırlar.Hastaya her ne şekilde olursa olsun değer atfeden insan sağlığı için kendi sağlıklarını bile zaman zaman feda etmekten kaçınmayan bu denli önemli bir çalışmanın pürüzsüz işlemesi ve kendi ruhsal sağlıkları anlamında doyuma ulaşmaları hasta ile kurulan iletişimin bir raport (bağ) anlamı taşıdığının farkında olarak çalışmak doktorlarımız adına bu iletişim sorunlarının çözümünde en önemli etken olarak görülmektedir. Hastaların değişken yapısına karşı doktorlarımızın standart olarak yüksek kişilik ve mesleki kaliteye sahip olmaları bu iletişim sorununda da yine çözüm anlamında en büyük fedakarlıkların onlar tarafından ortaya konulmasının önemini belirtmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hasta Doktor İletişiminde Sorunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK'un Makaleleri
► Zor Hasta ile Psikoterapi Dr.İbrahim SARI
► Hasta Eden Yapı Psk.Remzi KARAKAYA
► Hasta ve Yaşlılarla Yaşam Psk.Nihal ARAPTARLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hasta Doktor İletişiminde Sorunlar' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikolojim Nasıl Düzelecek? ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2012
► Stres ve Çözümü Ocak 2012
► Psikolojik Yakınmalar Ekim 2010
► Yalnızlık Psikolojisi Eylül 2010
► Depresyon Tedavisi Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:32
Top