2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alt Islatma (Enüresiz)
MAKALE #5573 © Yazan Psk.Seda BOYACIOĞLU | Yayın Eylül 2010 | 6,117 Okuyucu
Alt Islatma (Enüresiz)

Alt ıslatma basit bir anlatımla idrarını tutma kabiliyetini kaybetme ya da hiç kazanamamış olma demektir. Bu durum 5 yaşında kadar olan çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Sıklıkla görülmesinin temel sebebi çocuğun idrar kesesi üzerinde kontrol sağlamasının zaman alması ya da çeşitli fizyolojik nedenler olarak gösterilebilirken psikolojik etmenler veya ebeveyn tutumları da konu üzerinde etkili birer faktördür.

İki çeşit alt ıslatma vardır:

1) Birincil alt ıslatma
2) İkincil alt ıslatma

Birincil alt ıslatmada çocuk tuvalet eğitimini 5-6 yaşlarında olmasına rağmen tam anlamı ile tamamlayamamıştır.

İkincil alt ıslatmada ise çocuk tuvalet eğitimi almış ve en az 6 ay kadar bir süreyi gündüz ya da gece altını ıslatmadan tamamlamıştır. İkincil alt ıslatama genel olarak yaşanan stresli bir olay sonucunda ortaya çıkar. Mesela; ebeveynlerin boşanması ya da okula uyum sağlayamama ikincil alt ıslatmanın ortaya çıkmasını tetikleyici nedenlerdendir. Bu tip alt ıslatmalarda –çoğunlukla- strese yol açan faktör ortadan kaldırıldığında sorun da kendiliğinden ortadan kalkar. İkincil alt ıslatmalarda ailelerin uzman yardımı alması sonuca daha çabuk ulaşmalarına yardımcı olur.

Aileler İçin Önleyici Tavsiyeler:
  • Birincil alt ıslatma ikincil alt ıslatmaya göre çok daha sıklıkla görülür. Bu durumda tuvalet eğitiminin uygun zamanda ve uygun şekilde verilmesi önleyici olabilir. Çocuğun tuvalet eğitimine uygun olduğunu; bezin varlığından rahatsız olmasından, tuvaletinin geldiğini hareketleri ile ya da sözel olarak ifade edebilmesinden ve basit öz bakım ihtiyaçlarını karşılıyor olmasından anlayabiliriz. Tuvalet eğitimi için uygun -ortalama- zaman 2-3 yaştır.
  • Tuvalet alışkanlığı kazanma da aynı çocuğun yürümesi ve konuşması gibi zamanla gelişim gösteren bir özelliktir. Ayrıca bu konuda çocuklar arasında farklılıklar da olabilir. Nasıl yürüme ve konuşma yaşı (ayı) çocuktan çocuğa değişiklik gösterebiliyorsa çocuğun tuvalet eğitimini tamamlaması da aynı şekilde çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilen bir süreçtir. Bu durumda çocuğu diğer çocuklarla kıyaslamak sadece önerilen bir durum değildir.
  • Tuvalet eğitimini verirken çocuktan önce gündüz kuru kalmasını beklemeliyiz, Çünkü çocuklar idrarlarını öncelikle gündüzleri tutmayı öğrenirler, geceleri kuru kalmalarını beklemek ise bir sonraki aşamadır.
  • Çocuğun alt ıslatmasının psikolojik olup olmadığını anlamak için öncelikle fizyolojik faktörleri elememiz gerekmektedir. Örneğin, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek ile ilgili hastalıklar ya da diyabet (şeker hastalığı) çocuğun altını ıslatmasına neden olabilirken; genetik faktörler de dikkate alınmalıdır. Çünkü altını ıslatan çocukların bir kısmının annesinde, babasında ya da kardeşlerinde de aynı probleme rastlanmaktadır.
Çocuğunuz Altını Islatıyorsa?
  • Öncelikle alt ıslatma çocuğun kontrolü elinde tutamadığı bir durumdur. Yani çocuk bunu kasıtlı olarak yapmaz. Bu durumda, alt ıslatmayı gelişimsel süreçle ilgili bir durum olarak değerlendirmemiz daha doğru olacaktır.
  • Her çocukta zaman zaman alt ıslatma görülebilir. Örneğin çocuğun çok yorulduğu ya da yatmadan bir kaç saat önce çok sıvı aldığı gecelerde alt ıslatma görülebilir. Bu durumda ebeveynlerden paniğe kapılmamaları ama çocuğun alt ıslatma sıklığına da dikkat etmeleri önerilir.
  • Gece sıvı alımını azaltmak ve mümkünse kesmek gece alt ıslatmalarını ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
  • Altını ıslattığı için çocuğa kızmak, “Hala nasıl altına yaparsın?” ya da “Bebek gibi altına yapıyorsun.” gibi cümlelerle onu utandırmak ve alt ıslatmak onun tercihiymiş gibi davranmak kısırdöngüye sebep olabilir. Bu konuda ona anlayışlı davranmalı ve bu durumu atlatmak konusunda ona destek olduğunuzu sezdirmelisiniz. Ayrıca başkalarının yanında onun altını ıslattığını söylemek soruna çözüm bulmaktan ziyade hem anne-babanın hem de çocuğun bu konudaki uğraşlarını sekteye uğratabilir.
  • Gece alt ıslatmalarını engellemek için gece belli aralıklarla çocuğun yanına gidip onu uykudan kaldırmak uygun olacaktır. Ancak bunu yaparken çocuğun bilinçli olması önemli bir etkendir. Örneğin tuvaletini yapmadan önce yüzünü yıkamak/yıkatmak ani tuvalete bilinçli bir şekilde gitmesini sağlamak, onun daha sonraki gecelerde kendi kendine uyanıp tuvalete gitmesine yardımcı olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alt Islatma (Enüresiz)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Seda BOYACIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Seda BOYACIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Seda BOYACIOĞLU'nun Makaleleri
► Alt Islatma Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Dnş.Mehmet ORAL
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Hülya TOPAL
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Alt Islatma Problemi Meral HASANDAYIOĞLU
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Merve SARAÇOĞLU
► Çocuklarda Alt Islatma Sorunu Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
► Çocuklarda Alt Islatma (Enürezis) Psk.Zehra BİNİCİ
► Çocukta Alt Islatma Davranışı Psk.İlknur PEDER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Alt Islatma (Enüresiz)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Yemek Seçme Mayıs 2019
► Depresyon Eylül 2011
► Kardeş Kıskançlığı Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:44
Top