2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonbahar Depresyonu (Mevsimsel Depresyon)
MAKALE #5500 © Yazan Psk.Yeşim CANLI | Yayın Eylül 2010 | 4,895 Okuyucu
SONBAHAR DEPRESYONU(MEVSİMSEL DEPRESYON)

Mevsimler değişir,insanlar değişir..

Biliyorum yağan yağmurla, sararmış yapraklarla azalan güneş ışınları ile hepimizin başı dertte… Yaz bitti havalar soğumaya başladı. Artık günler daha kısa olacak hava daha çabuk kararacak, güneşi daha az göreceğiz.
Yazın bitmesiyle beraber insanların hayatlarında mevsimsel değişikliklerin yanı sıra ruhsal değişikliklerde olabilir. İnsan ruhu bir çok şeyden etkilendiği gibi mevsimlerin değişmesinden de etkilenebilir ve birden kişi kendini bir ruhsal çöküntü içerisinde bulabilir.

Bu ruhsal çöküntülerden bir tanesi yaz mevsiminin değişmesiyle oluşan sonbahar depresyonudur.

Sonbahar depresyonun sebebi tam olarak bilenmemekle beraber güneş ışınlarını daha az görmemiz sonucunda oluştuğu düşünülmektedir. Vücudumuzda salgısı olan melatonin hormonu bulutlu ve karanlık günlerde gözün retina tabakasına daha az ışık girmesi sebebiyle daha fazla salgılanıp bizi uykulu ve bitkin yapar.

Sizde perdeleri kapatıp sadece uyumak istiyorsanız, yataktan çıkmak oldukça zor oluyorsa ve en önemlisi kendinizi mutsuz hissediyorsanız Sonbahar( mevsimsel) Depresyonu yaşıyor olabilirsiniz.

Sonbahar Depresyonunun en belirgin özellikleri şunlardır;

-Kendinizi mutsuz, ümitsiz,isteksiz ve boş hissetme
-Uyku düzeninde bozukluk
-Konsantre bozukluğu
-Enerjinizde azalma; aşırı yorgunluk
-Kendini değersiz hissetme ve suçluluk duygusu
-İştah değişikliği; kilo alma veya verme
-Sinirlilik ve karamsarlık
-Ölüm düşüncesi

Tabiî ki bu şikayetleriniz bir uzman tarafından değerlendirilmelidir. Ancak şikayetlerin en az 5-6 sını 2-3 haftadır bir süreç halinde yaşıyorsanız bu sonbahar depresyonuna işaret edebilir. Güneş ışınlarının bize oynadığı bu ufak oyunda ortaya çıkabilen sonbahar depresyonu dünyada 15 yıllık bir geçmişe sahiptir. Sonbahar depresyonun hedefi erkeklerden daha çok kadınlardır. Çünkü depresyonun görülme sıklılığı erkeklere göre kadınlarda 4 kat daha fazladır ve daha önce depresyon geçirmiş kişiler de tekrar edebilir. Böyle durumlarda yada kendinizi bu konuda çaresiz hissettiğinizde mutlaka bir uzmandan destek alın.

Bunun yanı sıra sonbahar depresyonunun belirtilerini hafifletmek için;
-GÜN IŞIĞINI YAKALAYIN!!

Yataktan kalkmak ne kadar zor olursa olsun sabah uyandığınızda kendinizi yataktan çıkartmaya çalışın.Uyanır uyanmaz perdeleri açın ve akşam olana kadar açık kalmasını sağlayın.Gündüz yürüyüşlerine çıkın...

-YİYECEKLERİNİZE DİKKAT EDİN!!

Beyninize daha az oksijen sağlayacak olan yağlı yiyeceklerden kaçının, iştahınız artmasına aldanıp sağlıksız beslenmeyin ve bol bol su için.

-SOSYAL ETKİNLİKLERDE BULUNUN!!!

Kendinize yaptığınızda mutlu olacağınız bir hobi edinin. Arkadaşlarınızla görüşün sosyal yaşantınızı yeniden planlayın.

-DÜŞÜNCE YAPINIZI GÖZDEN GEÇİRİN!!!

Kendinizi çökkün ,yorgun yada boş hissettiğinizde eskiden elde ettiğiniz başarıları düşünün yada mutlu olacağınız eylemlerde bulunun. Düşünce yapınız sizin hayat yolunuzu tayin etmeye yarar. Olaylar karşısında oluşan düşünce şeklinizi karamsarlıktan uzak tutmaya çalışın.

Hayat bir çeşit kendi keşfetme serüvenidir. Sonbahar depresyonu yada her ne yaşıyorsanız bunu aşmak için gerekli kudret sizi siz yapan değerleriniz ve özünüzde saklıdır.
Unutmayın hepimiz bu dünyaya sevmek, sevilmek, mutlu olmak için geldik, hayatın renklerini görmek için çok uzaklara değil yalnızca KENDİNİZE BAKIN…

Sevgiyle ve Işıkla…

Yeşim
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Depresif Sonbahar - Sonbahar Depresyonu Psk.Dnş.Samet ÖNDER
► Sonbahar Depresyonu Psk.Merve ÖZEN
► Sonbahar Depresyonu Psk.Eda GÖKDUMAN
► Her Gün Sonbahar (Depresyon) Psk.Hasan DURAN
► Mevsimsel Depresyon Psk.Elif İŞCAN KOCAMIŞ
► Mevsimsel Depresyon Psk.Lale TUNCEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sonbahar Depresyonu (Mevsimsel Depresyon)' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:49
Top