2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlikte Depresyon
MAKALE #5410 © Yazan Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ | Yayın Eylül 2010 | 7,565 Okuyucu
Depresyon; karamsarlık, kendine güvensizlik, çaresizlik, kendini değersiz bulma, sosyal yaşamdan kaçma, saklanma, mutsuzluk, çaresizlik, iştahsızlık ya da aşırı yeme, hayattan zevk almama, umutsuzluk gibi duygular hissettiren ve aşırı durumlarda ölüm veya intihara kadar gidebilen ruhsal çökkünlük halidir.

Depresyon, insanın günlük hayatına yönelik negatif tutumunu etkileyip güçlendiren ve neredeyse sürekli varolan bir hoşnutsuzluk duygusu yaratır.

Ergenlerde ise, depresyon en sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir.

Ergenlik dönemindeki gençlerimiz hem yetişkin hem de çocuk özelliklerini aynı anda taşırlar. Bu dönemde çok sık rastladığımız asilik, isyankarlık, söz dinlememe, aile ile çatışma (davranış bozuklukları), akademik başarıda ki düşme aslında yardım ihtiyacı içinde olan gençlerimizin bir anlamda kendilerini ve bulundukları zor durumu ifade etme biçimleridir.

Ergenlik dönemi depresyonu hem yetişkin dönemi depresyonunun başlangıcı olabilir. Aynı zamanda ergenin intihar girişimi ile yakından ilgili olması sebebiyle özellikle ilgilenilmesi gereken bir durumdur.

Ülkemizde yapılan bilimsel araştırmalarda, lise öğrencilerindeki depresyon oranı %20 gibi çarpıcı bir oran ortaya koymaktadır. Ayrıca ergenlik öncesinde kız ve erkek çocukları arasında depresyon açısından bir fark gözlemezken, ergenlikle birlikte kız çocuklarında depresyon erkeklerden daha fazla gözlemlenmektedir.

Türkiye de çok sık rastladığımız aile tutumu da ‘’Ergenliğe girdi’’ ya da ‘’Ergenlik döneminde hepimiz aynıydık, geçer’’ şeklindedir. Bu zor dönem de yardım almayı reddetme çocuğun aileden tamamen uzaklaşması ve akademik başarıda ki düşmeyle sonuçlanmaktadır. Akademik anlamda özgüvenini kaybeden genç okuldan tamamen uzaklaşmaktadır.

Ergenlik döneminde aile ve arkadaşlar gençlerin hayatındaki iki önemli etkendir. Yeterli ve doğru tutumlarla örüntülü bir aile desteği göremeyen genç hayatının önceliğine arkadaşlarını almaktadır. Böyle bir dönemde yanlış arkadaş gruplarının içinde olma; davranış bozuklukları, sigara, içki, madde kullanımı gibi kötü sonuçlara yol açmaktadır.


Çocukluklarında aşağıdaki travmatik şeyleri yaşamış;
  • Çocuğun tüm gayretlerine rağmen ebeveynlerle güvenilir, tatmin edici ilişkiler kuramadığı aile ortamları.
  • Çocuğun ailesi tarafından sürekli, ne kadar beceriksiz ya da yetersiz olduğunun söylendiği aile ortamları.
  • Çocuğun, önemli bir kaybı yaşadığı (boşanma, vefat v.b.) aile ortamları.
Gençlerin ergenlik depresyonunu bir uzman yardımı olmadan atlatmaları mümkün değildir.

Ergenlik depresyonunda diğer önemli bir noktada, bireyi depresyona sokan şeyin sorunlar olmadığı, ailenin ve bireyin bu sorunlara yaklaşım biçimi olduğudur. Sorun çözme becerisi gelişmemiş ailelerde büyüyen bireylerden ergenlik döneminde karşılaştığı sorunları çözmesini beklemek yerinde bir beklenti değildir.

Ergenlik depresyonunda ailelerin akıllarında tutmaları gereken en önemli şey, bir hastalıkla değil, yaşamının bu döneminde depresyona girmiş bir insanla karşı karşıya olduklarıdır. Böyle bir bakış açısı, ergenlik dönemine ait duygulanımları, düşünce ve davranış biçimlerini anlamamızı kolaylaştıracaktır.

‘’Hepimiz gençken aynıydık’’, ‘’Bir-iki yıl sonra bunların hepsi geçecek’’ gibi gerçek dışı rahatlatma ve tavsiyelerden uzak durarak, doğru bir uzmandan aile danışmanlığı ve çocuğunuz için bireysel terapi almalısınız.

Çocuğumuza ve yaşadığı ergenlik depresyonuna doğru bir yaklaşım, depresyonu zamanla ortadan kalkacak geçici bir durum ya da olay haline getirir.

Yanlış yaklaşım ise, çocuğumuzun mutsuz, özgüvensiz, depresif bir birey olarak yetişkinler dünyasına, baştan yenik girmesine sebep olabilir.


İsmail Sönmez
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlikte Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi118 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in Makaleleri
► Ergenlikte Depresyon Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Ergenlikte Depresyon Nedenleri Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Ergenlikte Aşk Psk.Gülşah PINAROĞLU
► Ergenlikte Arkadaşlık Psk.Elif GÜNERİ
► Ergenlikte Cinsellik Psk.Nazan PARLAK
► Ergenlikte Öfke Meral HASANDAYIOĞLU
► Ergenlikte Mazoşizm Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Eyvah Çocuğum Ergenlikte! Psk.Günce TOROSLU
► Ergenlikte Ayrışma-Bireyleşme Psk.Gülderen KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlikte Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 3,4,5 Yaş Özellikleri Nisan 2014
► Pazar Günü Babaları Mart 2014
► İnternet ve Sosyal Medya Şubat 2014
► Hamilelik Psikolojisi Eylül 2010
► Bugünü Mutlu Yaşamak Eylül 2009
► Össde Başarı Ağustos 2009
► Yaşam ve Yalnızlık Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:49
Top