2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşam Koçluğu, Kişisel Gelişim
MAKALE #4800 © Yazan Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL | Yayın Nisan 2010 | 8,740 Okuyucu
YAŞAM KOÇLUĞU

Yaşam Koçluğu, bireysel yada kurumsal olarak hayatta hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak için alternatif yollar üretmek konusunda yardımcı olan bir yol arkadaşlığı sistemidir. Yaşam Koçluğu çalışması bireysel olarak hayattan keyif almak, yaşam kalitesini artırmak üzerine odaklanır.

Hangi alanlarda çalışılıyor, çalışmalarda neler yapılıyor:
  • ·Amaçlarınız belirleniyor,
  • ·Hedeflere ulaşmak konusunda alternatifler üretiliyor,
  • ·Alternatiflerden hangilerini yapabilecekleriniz belirleniyor,
  • ·Daha çok seçenek oluşturuluyor, ( hayattaki her olay ve durum için )
  • ·İlişkilerinizin geliştirilmesi amaçlanıyor,
  • ·"Hayır" diyebilmeniz öğretiliyor,
  • ·Sınır koyma ve iletişim becerilerinizin geliştirilmesi sağlanıyor,
  • ·Öfke boşaltmak ve stresi azaltmak için yöntemler öğretiliyor,
  • ·İş veya okul hayatında daha etkin olmanız sağlanıyor,
  • ·Daha iyi bir yönetici/müdür/patron olmak/ Öğrenci olmak hedefleniyor,
....gibi birçok konuda çalışılabilir. Ancak tabii en önemlisi kişinin içindeki potansiyeli fark etmesi ve ona ulaşabilmesi için kişinin kendini daha iyi tanıması sağlanıyor.

Bir yaşam koçunun, danışanlarına, hedeflerine ulaşma konusunda yardımcı olması, karşılaşılan problemlerin çözümü konusunda alternatifler üretmesi, yeni davranış biçimleri üretmesi, danışanın öğrenmeyi öğrenmesi ve koçluk ilişkisi bittikten sonra da hayatında kendi kendinin yaşam koçu olması konusunda destek vermesi beklenir.

Psikolog/Psikolojik Danışmanlık Eğitimi almış kişiler tarafından bireysel yaşam koçluğu uygulamalarına katılmanızı öneriyorum.

Hangi durumlarda yaşam koçluğu çalışmalarına katılmalısınız??

Hayal ettiğiniz, istediğiniz gibi bir yaşamı mı sürdürmektesiniz? Yoksa, siz de bir çokları gibi, bir başkasının tasarladığı ya da size uygun görülen bir yaşamı mı yaşıyorsunuz?

Hedefleriniz, yavaş yavaş hayallerinize mi karışıyor? Hedeflerinizi biliyorsunuz, ama onlara ulaşmak için gerekli strateji, inanç, cesaret, motivasyon, yapı, ve en önemlisi destek yaşamınızda eksik. Bu tanım size uyuyor mu?

Çalıştınız, başardınız, hedefinize ulaştınız... Şimdi ne var? "Bu"muymus! Ulaşmaya çalıştığınız yer, sizin (toplumun, ailenizin, eğitiminizin, işyerinizin değil, sizin) başarı tanımınıza uyuyor mu? Gerçekten sizin başarı tanımınız ne? Siz başarınızı neyle ölçersiniz?

Tepede yalnız olmak kolay değil! Siz ise gerçekten olmak istediğiniz yerdesiniz. Ancak belki de ilerlerken fikirlerinizi paylaşabileceğiniz, veya yaratım sürecinde size destek olacak, beraberce belli bir konuyu kıyasıya tartışabileceğiniz ve yeni açılımlar arayacağınız bir "ortak" arıyorsunuz.

Eğer:
  • bu ay, bu yıl veya bu yaşam süresinde başarmayı gerçekten istediğiniz bir şey varsa,
  • bir üst seviyeye çıkmak için istekli ve kararlıysanız,
  • şu anda sizi bloke eden, enerjinizi çalan ve yaşamınızdan aldığınız keyfi sınırlayan şeylerden kurtulmak istiyorsanız,
  • mükemmel bir yaşama sahip olma şansınız olduğuna birazcık bile inanıyorsanız,
istediğiniz yaşamı yaratmanızda yaşam koçu size yardımcı olabilir.

Danışanların hayatlarının tüm alanlarıyla ilgili koçluk yürütülebilir. İlk planda böyle bir çalışmaya katıldığınızda beklentileriniz neler olmalı?


Kişisel değerlerini ve bu değerler üzerine inşa edebileceği hayat vizyonunu oluşturmak,
Gerçekten ne istediğini keşfetmek ve kendi başarı hayaline yol almak,
Hayattan istediklerini almak konusunda sahip olduğu bireysel nimetlerin farkına varmak ve bunları günlük hayatında deneyimleyerek başarıya ulaşmak,
İlişkilerinin kalitesini artırmak ve üretken ilişkiler kurmak,
Konsantrasyon, etkili dinleme, yorumlarının ve tutumlarının farkına varma gibi kritik becerileri geliştirmek,
İç motivasyonu yaşamak,
Tatmin hissiyle yaşayarak ilerlemek,
Sahip olduğu ya da istediği iş alanında maksimum başarıya yol almak.

Çok sevdiğim bir sözle bitiriyorum "Sahip olabileceğiniz en büyük macera hayallerinizin hayatını yaşamaktır." Oprah Winfrey


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşam Koçluğu, Kişisel Gelişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Filiz OKUŞ TEZEL Fotoğraf
Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in Yazıları
► Yaşam Koçluğu Psk.Dnş.Ercan TEKİN
► Kişisel Gelişim Psk.Aylin AYDEMİR
► Çocukta Kişisel Gelişim Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Kişisel Gelişim Adımları Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
► Öğrenci Koçluğu Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaşam Koçluğu, Kişisel Gelişim' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Öfke Kontrolü Eğitimi Programı ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:23
Top