2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pedagog Kimdir? Tanımı ve Uzmanlık Alanları
MAKALE #4777 © Yazan S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ | Yayın Nisan 2010 | 10,449 Okuyucu
PEDAGOG KİMDİR? TANIMI VE UZMANLIK ALANLARI

Pedagog Kimdir?

Pedagog; 0-18 yaş arası çocuğunuzun, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal gelişiminde size yardımcı olmayı amaçlayan çocuk psikolojisi ve eğitimi uzmanıdır. Pedagoglar, öncelikli olarak çocuğunuzun ruh sağlığını korumaya yönelik çalışırlar. Sağlıklı bir biçimde zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal gelişim gösteren çocuklar dolaylı olarak sağlıklı birer kimliğe sahip olurlar ve bu da mutluluğu ve başarıyı beraberinde getirir.

Ebeveyn olarak, çocuklarımızı en doğru ve en sağlıklı şekillerde yetiştirmeyi amaç edinmiş olsak da, kimi zaman farkında olmadan yapılan iyi niyetli hatalar veya çocuğumuzun bugünü ve geleceği ile ilgili olarak alınmış yanlış kararlar, beklentilerimizin aksine ileriye dönük olarak çok büyük problemlere sebep olabilmektedir. Bu ve benzeri durumlarla karşı karşıya kalındığı zamanlarda ebeveynler, doğru kararlar alabilmek için bir uzman yardımına ihtiyaç duyabilmekte ve Pedagog yardımı ile çözümü aslında çok da zor olmayabilen problemler, çözümsüz hale gelmeden önlenebilmektedir.

Pedagog Hangi Konularda Bizlere Yardım Eder?

Çocuğumuzun anne rahmine düşmesi ile başlayıp, doğumu, bebekliği, çocukluğu, ergenliği ve yetişkinliği boyunca devam eden bir süreç olan ebeveynlik, tahmin edilenin aksine ne kendiliğinden öğrenilen ne de çok zor edinilebilecek bir sanattır. Doğru zamanda doğru kararlar, çocuklarımızın biyo psiko sosyal ihtiyaçları doğrultusunda gösterilen özen ve koşulsuz sevgi ile bu süreç en az sorunla atlatılabilinir ve hem psikolojik, hem fizyolojik hem de sosyal ve duygusal açıdan sağlıklı birer evlat yetiştirme yolunda emin adımlar atılabilir.

Bu süreçte bize danışmanlık edecek ve farklı uzmanlıklarıyla sorunlarınızın çözümünde bizlere yardımcı olacak kişiler ise Pedagog' lardır. Pedagoglar genel olarak çocuklarımızın ruh sağlığı, psiko-sosyal gelişimi, fizyolojik gelişiminin takibi, duygusal gelişimi gibi konularda bizlere rehberlik eden Çocuk Psikolojisi Uzmanlarıdırlar.

Pedagog Yardımına Ne Zaman Başvurmalıyız?

Çocuklarımızı Pedagoga götürmek için mutlakaki bir sorun yaşanmasını beklememeliyiz. Problemlerin ortaya çıkmasından önce alacağımız önleyici rehberlik hizmeti, çocuklarımızla daha kaliteli bir ilişki kurmamıza, onların istek ve ihtiyaçlarını doğru anlama ve onlar için en sağlıklı kararı verme konusunda bize yardımcı olacaktır. Bugün Avrupa'da her ailenin bir aile hekimi ve bir de Psikolojik Danışmanı varken, ülkemizde Piskolojik yardım almak konusunda malesef ki, büyük bir problemimiz olmadığı sürece istekli olmamaktayız. Fakat ebeveyn olarak, çocuklarımız için en iyi olanı istediğimiz su götürmez bir gerçek iken, onların biyo psiko sosyal gelişimleri ile ilgili olarak, uzman takibi ve yardımının ne denli önemli olduğunu unutmamalıyız.

"Ağaç yaş iken eğilir" atasözünden de anlaşılacağı üzre, çocuklarımızın kişilikleri ve hayata karşı duruşları bebeklik dönemlerinde belirlenmekte ve bu süreçteki en önemli rol de ebeveyn olarak bizlere düşmektedir. Yine bu atasözü bize şu mesajıda vermektedir, problemlere müdehale etmek yerine, o problemlerin ortaya çıkmasını engellemek mutlaka ki daha sağlıklı ve geçerli bir yöntem olacaktır. Bundan dolayıdır ki, sorunlarla başedemediğimiz zamanlarda son çare olarak değil de, sorunlar ortaya çıkmadan veya ilk farkedildiği dönemde bir uzmandan yani Pedagog'dan yardım almak konusunda istekli olmak hem bize hem de çocuğumuza yüksek yarar sağlayacaktır.

Çocuğunuz İçin Pedagog Seçerken Çok Dikkatli Olmalısınız!
Uzman Olmayan Kişilerden Uzak Durun!

20 yılı aşkın bir süre önce YÖK tarafından kapatılmış olan Pedagoji Bölümleri, yerlerini Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümüne bırakmışlardır. Bugün bu işi Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuş ve lisans üstü eğitimler alarak alanda uzmanlaşmış Pedagoglar yapmaktadır. Bu nedenden ötürü en değerli varklıklarımız olan çocuklarımızı alanında yetkin ve tecrübeli, Pedagoji ile birebir örtüşen eğitimler almış uzmanlara göstermeliyiz. Alanında uzman olmayan ve birkaç saatlik kurslarla kendilerini "Pedagog", "Aile Terapisti", "Psikoterapist", "Uzman Psikolog", "Çocuk Gelişim Uzmanı" olarak tanıtan ve gerçek anlamda işinin uzmanı olan bizlere ve meslektaşlarımıza duyulan güveni azaltan kişilerden uzak durmalıyız. Bunu yaparken öncelikli olarak dikkat etmemiz gereken şey; kendisini birçok konuda eğitim almış kabul eden ve türlü sertifikaları olduğunu ifade eden kişilere, bu eğitimleri ne zaman, nerede, hangi kurumlardan ne kadar sürelik bir eğitim sonrasında aldıklarını sormalı ve yetkin görmediğimiz uzmanlardan uzak durmalıyız. Geleceğimizin belirleyicisi çocuklarımızı, uzman olmayan kişilerin ellerine bırakmamalı ve yardım almak isteyen danışanlarına sadece gelir kaynağı gözü ile bakan şahıslardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız.

Sağlıklı Günler, Sağlıklı Nesiller..


Serap Melek ÇAVUŞ KILIÇ

Pedagog- Aile Terapisti- Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pedagog Kimdir? Tanımı ve Uzmanlık Alanları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Pedagog Kimdir? Tanımı ve Uzmanlık Alanları' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:08
Top