2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aldatma Sonrası Evlilik Terapisinde Çiftlerle Yapılan Çalışmalar
MAKALE #4735 © Yazan Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL | Yayın Mart 2010 | 13,853 Okuyucu
TERAPİDE UZUN DÖNEM NELERİ HEDEFLİYORUZ?

1- Eşlerin; diğerinin uygun duygusal, cinsel ve sosyal sınırlarında anlaşmaları sağlamak,
2- Aldatılan eşin, ilişkideki güveni yeniden sağlamaya başlaması ve affediciliği sağlama hakkında gönüllülük gösterebilmesini sağlamak,
3- Aldatan eşin böyle bir olayı eşine yaşattığı için özür dilemesini ve incinmiş eşin ilişkideki güveni yeniden sağlamaya başlaması için problem ile ilgili bilmek istediği bütün bilgileri vermesini sağlamak,
4- Eşler arasında; problem ile ilgili bireysel hassaslığı savunma olmaksızın terapi ortamında tartışmaları sağlamak,
5- Eşlerin; ilişkilerindeki tehditlerin belirlenmasini ve fark etmelerini sağlamak,
6- Eşlerin; birbirlerinin duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamak,
7- Eşlerin; ilişkiyi düzeltmek için sorumluluğu paylaşmalarını ve birbirleri ile ilgili empati kurmalarını (birbirlerini anlamalarını) sağlamak,
8- Eğer ilişki kurtarılamamışsa, kişilerin ayrılık için anlaşmaları (ancak bu kararla yapılan çalışma neyin bağlılığı yok ettiğini ve aldatmaya neden olduğunu gösteren güvenilir analizler yapıldıktan sonra gerçekleştirilir.)

TERAPİDE KISA DÖNEM NELERİ HEDEFLİYORUZ?

1- Hangi tip çalışmanın yapılacağına karar veriliyor;
a-İlişkiyi sürdürme
b-Kararsızlık
c-Ayrılık
2- Şunları yaparak güvenlik teminatı sağlanıyor;
a- Kişisel güvenlik hakkında tehditlerin olmamasında anlaşılması.
b- Diğerinin güvenliği hakkında tehdit olmayacağında anlaşılması.
c- Eğer herhangi bir eş, tartışmanın kontrol dışına çıktığına inanırsa, evde güç konuları tartışmanın kesilmesi
3- Aldatma sonrası incinen eşte psikolojik rahatsızlıklar oluşup oluşmadığı tespit ediliyor. ( Post Travmatik Stres Bozukluğu ve Major Depresif Bozukluk semptomları gözden geçiriliyor). İncinmiş eşin hangi semptomları yaşadığı tanımlanıyor.
4- Aldatan eşin açık bir şekilde aldattığını itiraf etmesi isteniyor.
5- Sadakatsiz eşin aldatmaya karar vermesinde bütün sorumluluğu üzerine aldığını ifade etmesi ve verdiği acılar için eşinden, ailesinden ve arkadaşlarından özür dilemesi isteniyor.
6- İncinen eşin sadakatsiz eşin özrünü açık bir şekilde kabul ettiğini ifade etmesi ve bağışlama sürecine başlamak için istekli olduğunu belirtmesi isteniyor.
7- Sadakatsiz eşin “Dur ve Paylaş” tekniğini uygulaması yapılıyor. ( Sevgili ile bütün kişisel görüşmelerin ve/veya cinsel temasın kesilmesi ve gelecekte eşe sorulmadan bağlantı kurmayacağını açıkça paylaşması.)
8- İlişkinin ihtiyaçlarının ve güçlü taraflarının ve bireysel ihtiyaçlar tespit ediliyor.
9- İlişkinin ilk zamanları boyunca paylaşılan pozitif yaşantılar konuşuluyor. (flört dönemi, ilk evlilik yılları)
10- İlişkiyi zenginleştirebilecek kendisi ve eşindeki davranışsal değişiklikler tanımlanıyor. Listenin önceliğinde gerekli olan güvenin ve bağlılığın arttırılmasıdır.
11- Tartışmalardaki öfke patlamalarının olmaması sağlanıyor.
12- Eşler arasında sağlıklı iletişim becerilerin artması sağlanıyor.
13- İncinen eşin; sorun hakkında bilmek istediği gerçekleri tanımlaması isteniyor. Tartışmak için evde soruşturma yerine bu soruları terapi sürecine getirmesi isteniyor.
14- İncinen eş yaşanan olay ile ilgili yıkıcı düşüncelerle yaşayacağından bu düşüncelerini ve kaygılarını kontrol etmesi öğretiliyor.
15- İncinen eş tarafından aldatan eşin davranışlarının güvenirliliğinin kasten test edilmesi isteniyor ve aldatan eşin güvenin tekrar oluşabilmesi için bu kontrolün gerekli olduğuna katılması ve incinen eş tarafından kontrol edilmeyi kabul etmesi sağlanıyor.
16- Yaşanan olayın içeriğinin terapide tartışılması sağlanıyor.
17- İlişkinin paylaşılmasına ve birlikte yürütülmesine yardımcı olacak düşünce ve değerlerin konuşulması sağlanıyor.

TERAPÖTİK MÜDAHALELER NELER?

1- Etkili bir davranış yolunun bulunması ve şu konularda anlaşılması gerekiyor.
a- Problem sonuçlanacak ve ilişki kurtarılacak,
b- Belirsizlik (Amaç ilişkinin geleceğini ve meseleyi belirlemek)
c- Ayrılma (eşler ayrılmak istediğini belirtecekler ve ilişkinin kontrolden çıkmaya başladığını belirtecekler)
2- Eşlerle tarafsız anlaşma konusunda arabuluculuk yapılması, terapistin her ikisiyle de gizlilikte olmadığını söylemesi ve terapistin görevinin çiftin ortaklaşa huzurunu sağlamak olduğunun açıklanması,
3- Eşlerle terapiye katılım konusunda anlaşılması,
4- Terapilerin ilk bir ayında eşlerin evlerinde ilişkinin geleceğiyle veya meseleyle ilgili derin tartışmalara girmeyeceklerine dair anlaşmaları istenir,
5- Eğer eşlerin birbirlerini veya başkalarını yaralamak gibi düşünceleri veya niyetleri varsa her eşin bireysel olarak terapiye alınarak intihara ve karşı tarafa fiziksel olarak zarar verme eğilimleri belirlenir,
6- Diğer eş tarafından, incinen eşe yönelik travmaların normal olanlarının ve hangilerinin semptomatik olabileceğinin değerlendirilmesi.(Post travmatik stres bozukluğu ve major depresif bozukluk semptomları.)
7- Eşlere bu gibi birçok ilişkinin kurtulduğunun örneklerinin verilerek umut verilmesi ve yeni yaklaşımların eskilerin yerini alabileceğinin gösterilmesi(tek eşlilik için söz verme, güven, dürüstlük, sorumluluk, duygusal güvenlik).
8- Evlilik terapisinin genel akışı konusunda eşlerin eğitilmesi. Bu süreç genellikle kapalılıktan ve kolayca incinebilmekten kaynaklanan duygusal setleri içermektedir.
9- Sadakatsiz eşin meseleyi çözme konusunda sorumluluk alma ve aileye, eşe ve arkadaşlara yaşatılan acılardan dolayı özür dileme konularında cesaretlendirilmesi.
10- İncinen eşin, eşinin özrünü kabul edeceğini dile getirmesi ve acı ve öfke karşısında dahi affedici olmaya başlaması gerektiği konularında cesaretlendirilmesi.
11- Görüşmeler ve yapılan çalışmalarla ilişkinin mevcut ihtiyaç ve dayanıklılığı belirlenir.
12- İlişkinin geçmişi için aldatma olayına sebep olabilecek nedenlerin tespit edilmesi, sorular şunlar olabilir; “Nasıl tanıştınız?” “Sizi nasıl etkilemişti?” “Karakterinde ya da vasıflarında hoşlandığınız neydi?” “Evlenmeye nasıl karar verdiniz?” “Evlendikten sonra evliliğe uyumunuz nasıldı?” “Evlilik öncesi ve evlilik boyunca mesele başlamadan önceki inişler ve çıkışlar nedir?” gibi.
13- Önemseme davranışlarını ve negatif ilgiyi engelleyen davranışları arttırmak için çalışmalar yapılır. (örneğin; her gün için eşinin ve kendisinin yaptığı bir pozitif davranışın kaydedilmesi istenir.)
14- Her eşin daha fazla sevgi, saygı ve adanmışlığı hissetmesi için ne gibi değişiklikler olması gerektiğini listelemeleri. İstekler kısa ve negatif davranışta azalma, pozitif davranışta artma şeklinde olmalı.
15- Eşlerden ilişkiyi geliştirmek için, kendinde ve eşinde olması gereken değişiklikleri listelemeleri istenir.
16- Eşlerden kendisinin ve eşinin ilişki için faydalı olan davranışları listelemeleri istenir. Liste önemsizden önemliye doğru harcanan çaba, güven ve doyum duygularını içerecek şekilde olmalıdır. (Ortak yapılan davranışlar, en az güven ve sorumluluk gerektirenden başlatıp devam edilir.
17- Eşlere mola-ara verme (time-out) tekniğinin altı öğesinin öğretilmesi
(Kendini görüntüleme-self-monitoring) -acı ve öfkeyi görmek için
(İşaretleme-Signaling)- Diğer eşin sözünün bittiğini belirtmek için
(Kabul etme-Acknowledging)- Diğer eşin ya da kendi ihtiyaçları için
(Ayrı yaşamak-Separating)-
(Sakin kalma- cooling down)- Duyguların kontrolü için
(Geri dönüş-returning)- Birleşmeyi kontrol altında tutmak için
18. Terapi sürecinde eşlere pratik yaptırılır ve ev ödevlerinin verilir.
19- Eğer sevgili onlarla temasa geçerse ne yapılacağı ile ilgili tartışılır, prova edilmesi ve terapide rol yapma tekniğinin kullanılması istenir.
20- Mevcut konuşmalar sırasında kısa ve doğal biçimde terapistin gözetiminde müdahale etmeden meseleden bahsedilmesi. Ben durumlarını ve empatik dinlemeyi; yapıcı olarak suçlama ve savunma yapmadan iletişim kurma öğretilir.
21- İncinen eşin yapıcı şekilde düşünmesini sağlamak için kaygı yönetim teknikleri öğretilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aldatma Sonrası Evlilik Terapisinde Çiftlerle Yapılan Çalışmalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Filiz OKUŞ TEZEL Fotoğraf
Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in Yazıları
► Evlilik ile İlgili Yapılan Araştırmalar Psk.Esra TAŞDEMİR SEYİTOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aldatma Sonrası Evlilik Terapisinde Çiftlerle Yapılan Çalışmalar' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Öfke Kontrolü Eğitimi Programı ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:22
Top