2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vücudun Strese Verdiği Tepki - Somatizasyon
MAKALE #4344 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Ocak 2010 | 12,152 Okuyucu
Psikosomatik, psikolojik kökenli olan fiziksel hastalıklara verilen genel addır. Yunancada ruh anlamına gelen "psyche" ile beden anlamına gelen "soma" kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.
Somatizasyon, psikolojik nedenlerle oluşan bedensel bir hastalıktan kaynaklanmayan ancabedensel belirtilerin ortaya çıktığı hastalıklardır. Yani vücutta ortaya çıkan hastalık belirtileri fiziksel bir problemden kaynaklanmaz, psikolojik problemlerden kaynaklanır.

Neden?

En önemli etkenlerden birisinin ilk çocukluk yıllarında bastırılan içsel çatışmalar olduğu bilinmektedir. Anne-baba ya da topluma karşı bastırılan bu çatışmalar erken çocukluk döneminde bilinçdışıdır yani farkında olunmaz. Çocuk kendini savunamaz, ifade edemez. İçekapanık çocuklarda görülme sıklığı daha yüksektir çünkü içe kapanık çocukların stresle baş etmeleri daha düşüktür dolayısı ile savunma mekanizmalarını iyi kullanamazlar. Dolayısı ile ileriki yıllarda somatizasyon geliştirme oranları diğer kişilere göre daha yüksek olacaktır.
Ergenlik dönemi itibari ile kişinin günlük yaşamında insanlarla olan ilişkilerinde, iş ilişkilerinde yaşanılan stresli deneyimlerle birlikte kişinin kendini ifade edemediği ilk dönemlerdeki bastırmalar tekrar ortaya çıkar. Çocukluk döneminde bir şekilde bastırılan bu sıkıntılar yetişkinlik döneminde geri plana itilemez ve kişi çözüm arayışı içine girer. Sıkıntıların arttığı ya da çözülmediği durumlarda kişinin vücudu sıkıntılara tepki verir. Bu beynin vücuda gönderdiği bir çeşit tepkidir. Problemler çözülemez, psikolojik bütünlüğün tehdit altında olduğu düşünülür ve beyin kendine bir çeşit koruma kalkanı geliştirir.

Somatizasyon ortaya çıkar. Ancak tüm bunlar bilinçli olarak gerçekleşmez. Zira biliçdışımızdan kaynaklansa da bu da vücut ve beynin bir çeşit iletişimidir.
Her travmatik durum ya da her sıkıntı konvsersiyon yaratmaz. Fiziksel bir problemin somatizasyon olup olmadığını anlamak için problemin ortaya çıktığı duruma, süresine ve gidişatına bakılmalıdır. Somatizasyon problemlerinde tetikleyici olması şarttır. Yani bir problemi ya da sıkıntıyı takiben ya da her defasında o sıkıntı öncesinde durum ortaya çıkar.
Matematik sınavı öncesi kısmi felçlik yaşayan bir öğrenci ya da uzun süredir babasıyla iletişimi olmayan bir çocuğun babasıyla görüşmeden önce körlük yaşaması somatik problemlere verilebilecek örneklerdir.

En sık karşılaşılan psikosomatik problemler:
Baş ağrısı
Karın ağrısı
Tansiyon
Sürekli yorgunluk, bitkinlik
Ağrılar
Denge sorunları
Görme bozuklukları
Sırt ağrısı
Kas ağrıları
Çeşitli cilt hastalıkları -egzama, zona
Saç dökülmesi

Türleri:

Konversiyon (İçe döndürme):
En sık çocukluk döneminde görülür. Ortaya çıkan belirtiler nörolojik bozukluklarla ve veya fiziksel sorunlarla benzer niteliktedir. Duyma-görme kaybı, yürüyememe.

Vücudu algılamada bozukluk: Bedenlerinin bir bölümünde bir sorun, bir eksiklik olduğu düşünülür ve bu düşünceleri onların sosyal, duygusal gelişimlerini önemli ölçüde etkiler. Ergenlik döneminde ve gençlik döneminde daha yoğun olarak görülür.

Hipokondri: Bu kişiler sürekli hasta olduklarını veya olacaklarını düşünürler ve bedenlerinden gelen belirtileri son derece yanlış yorumlayarak bazı hastalıklara yakalandıklarına inanırlar. Bu da kişinin hem psikolojik yaşantısını hem de sosyal yaşantısını etkiler.

Tedavi:

İlk olarak kişinin fiziksel muayenesi gerçekleştirilmeli ve problemin tamamen psikolojik olduğu ortaya konulmalıdır.

Sonrasında eğer problemin tamamen psikolojik kökenli olduğu tespit edilirse, problemin neden olduğu tetikleyiciler ortaya çıkarılmalıdır. Kişi bunu kendi kendini gözlemleyerek ya da yakınlarından yardım alarak da bulabilir. Hangi ortamlar, hangi kişiler ya da hangi durumlar onu rahatsız hissettiriyor, kendini ifade etmekte zorlandığı ya da kaçındığı durumlar neler?

Bunların doğru tespit edilmesi ile birlikte çözüm arayışı başlamalıdır. Kişinin psikolojik yapılanması, strese nasıl karşı koyduğu ve savunma mekanizmalarını ne ölçüde kullanabildiği problemin çözümü için belirleyici olacaktır. Kişiyi ne besliyor, nasıl ve kiminleyken mutlu oluyor, sorunlarını daha önce nasıl çözmüş gibi soruların cevapları da problemin çözümü için önemlidir.
Çocuklar için süreç daha farklıdır. Çocuk yaşamış olduğu duruma aşırı tepki verebilir ya da tepkisiz kalabilir. Aileler sakin olmalıdır, çocuk için stres yaratabilecek durumlar belirlenmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. (Okul-öğretmen fobisi, hayvan korkuları) Bazı durumlarda çocukların kendilerini kapatmalarından dolayı ailelerin çocuğa ulaşması zor olacağından mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.

Bununla birlikte psikoterapi ile çocuğun, gencin ya da yetişkinin savunma mekanizmaları sayesinde strese dayanıklılığı arttırılır, kendini, çevresini ve hayatı algılayışı olumlu bir yöne çevrilir. Kişinin hem kendi motivasyonu hem de alacağı yardım sayesinde öncelikle psikolojik problemler çözülecek bu sayede de psikolojik problemlerin ortaya çıkardığı bedensel şikayetler sonlanacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vücudun Strese Verdiği Tepki - Somatizasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► Otistik Çocuklarda Duyulara Verdiği Tepkiler Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
► Somatizasyon Bozukluğu Psk.Saadet ELEVLİ
► Somatizasyon Bozukluğu Psk.Esra ALTUNSOY ADIGÜZEL
► Somatizasyon Bozukluğu ve Emdr Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Strese Dayanıklılık Ölçeği Psk.Halil TÜRKMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Vücudun Strese Verdiği Tepki - Somatizasyon' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:12
Top