2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sesletim Sesbilgisel Bozukluklar
MAKALE #2545 © Yazan Kemal COLAY | Yayın Mart 2009 | 7,600 Okuyucu
Konuşma terapistlerinin çocuklarda sıklıkla rastladığı sorunlardan biri sesletim/sesbilgisel sorunlardır. Bir konuşma terapistinin değerlendirmesi sonucu kendisini hiç tanımayan bir kişi tarafından 2 yaş çocuğunun konuşma anlaşılırlığı %50, 3 yaş çocuğunun %75-80 ve 4 yaş çocuğunun %100 olması beklenir. Eğer bu yüzdelerin haricinde bir anlaşılırlık sorunu ortaya çıkarsa çocuklarda sesletim ve/veya sesbilgisel sorunların varlığından söz edilebilir. Genel olarak 24 aylık çocukların (n,m,p,b,t,d,k,g,y,l) seslerini sık kullanılan sözcükler içinde sesletebildikleri gözlenir. 36 aylık çocukların ses dağarcıklarına sürtünmeli dediğimiz (f,v,c,ç,s,ş) gibi sesleri de eklediğini görüyoruz. Daha özele inecek olursak
1.5 yaşındaki bir çocuğun /b/, /d/, /k/, /t/, /m/ sesleri ile başlayan tek heceli sözcükleri söyleyebilmesi gerekmektedir. 2 yaşındaki bir çocuğun bu seslere ek olarak /g/ ve y seslerini,2.5 yaşındaki çocukların c, l seslerini, 3 yaş ve üzerindeki çocukların /s/,ş,j,/f/, /v/,ç,/h/ seslerini sözcük başlarında kullanabilmeleri gerekmektedir.
/r/ sesi Türk çocuklarında en son ortaya çıkan sestir. Bu ses genellikle 3.5-4 yaş civarında sözcük başlarında kullanılmaya başlar fakat yerleşmemesi durumları sık görüldüğünden 6-7 yaşına kadar kendiliğinden ortaya çıkması beklenebilir.
Çocuklar sesbilgisel aşamaları belirli işlemlerle geçerler. Bu işlemlerin belirli aylarda görülmesi normal, uzun sürmesi ve yaş büyüdükçe normal konuşma anlaşılırlığının yakalanmaması bir sesletim/sesbilgisel sorun olarak karşımıza çıkar.
Çocukların normal gelişim sırasında yaptıkları bazı hataları inceleyecek olursak; telefon→tefon, kedi →tedi, şapka→şapda, kuş→tuş, fare→pare, cami→dami, bıçak→bışak, top→dop gibi sesbilgisel işlemlerin 4 yaş gibi sonlanması gerekmektedir
türk→tük, flüt→füt, araba→aaba, ayak→alak, balık→bayık, arı→ayı gibi işlemlerin ise 5-6 yaş civarında son bulması gerekmektedir.
Yukarıdaki hataların belirtilen yaşlardan sonra da devam ediyor olması normalden sapma olarak görülür ve sesletim/sesbilgisel sorun açısından bir dil ve konuşma terapistinden yardım alınması önerilir.
Normal gelişen çocuklar 20 ay civarında 50 sözcüğü rahatlıkla anlaşılır biçimde söyler. 300’e yakın sözcüğü de anlayabilir.
36 aylık bir çocuğun 600 sözcüklük dağarcığının, çocuğu tanımayan birisinin çocuğun söylediği 10 sözcükten 8 ini anlaması gerekmektedir. Eğer çocuğunuzda bu yaşta sözcük dağarcığı 200 sözcükten az , konuşmasında % 50 den az anlaşılırlık ve kısa cümleler kuramama sorunu var ise bir dil ve konuşma terapistinden yardım almanız gerekebilir.
Konu hakkında ayrıntılı bilgi için ‘Dil ve Kavram Gelişimi’ (Prof.Dr.Seyhun Topbaş) kitabı incelenebilir.

Merhaba benim tam 4 yaşında kas hastası bir oğlum var. Bazen anne , baba ,teyze gibi sesleri çıkartmaya çalışıyor fakat daha fazlası için nasıl egzersizler yaptırabilirim.

CEVAP:

kas hastalığı ilerleyici bir durum.çoğunlukla solunum kasaları etkilendiği için konuşmada zorluk yaşarlar. fakat değişik tipte kas hastalılarında yüz kslarında da tutulum olabilir.tabi dil gelişimi de etkilenmekte. sorunun ne kadar konuşma ne kadar dil sorunu olduğunu belirledikten sonra uygun terapi çalışılabilir.dernek üyesi uzman arkadaşlarımızdan yardım almanızı öneririm


babam 2004 yılında ciddi bir kafa travması geçirdi. bunun sonucunda afazi gelişti. ege üniversitesinde kısa bir dönem konuşma terapisi aldık ama pek memnun kalmadık. kendisi 53 yaşında. merkezinizde kendisine yönelik yapabileceğiniz birşeyler var mı? yardımcı olabilirseniz sevinirim....

CEVAP:
Merhabalar,
Ege üniversitesinde bu işin eğitimini almış dil ve konuşma terapisti bulunmamaktadır. Sıkıntı yaşamanızın nedeni bu olabilir.Babanızda kafa trawması olduğu için afazinin yanında ek kognitif sorunlar da olabilir. Merkezimizde afazi/dilsel-bilişsel terapi yapılmaktadır. internet sitemizde terapi sırasında kullandığımız yöntemlere ilişkin daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Öncelikli olarak afazi terapilerinde Türkçe standardizasonu yapılmış afazi değerlendirmesi yapılmaktadır. sonraki aşamada ise hangi yöntemin daha etkili olabileceğine değerlendirme sonuçlarına uygun şekilde karar verilir ve terapilere başlanır. Fazi dil konuşma merkezine işlenen rutin süreç bu şekildedir.
İyi günler dileriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sesletim Sesbilgisel Bozukluklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Kemal COLAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Kemal COLAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal COLAY Fotoğraf
Kemal COLAY
İzmir
Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Kemal COLAY'ın Makaleleri
► Sesletim Nedir? Neşe ÖZTÜRK
► Cinsel Bozukluklar Psk.Ferit KARADAŞ
► Dissosiyatif Bozukluklar Psk.Kamil ERTEKİN
► Somatoform Bozukluklar Psk.Gülüm BACANAK
► Obsesif Kompulsif Bozukluklar Psk.Namık ACAR
► Cinsel Bozukluklar Nelerdir? Psk.Elif GÜNERİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sesletim Sesbilgisel Bozukluklar' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Afazi (Söz Yitimi) Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:14
Top