2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aldatmanın Psikolojisi
MAKALE #2356 © Yazan Uzm.Psk.Şahin UÇAR | Yayın Şubat 2009 | 68,673 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Aldatmak toplumsal yapımız açısından son derece önemlidir. Aldatılan her zaman kadın değildir, aldatan erkek hemen her zaman yine bir kadınla aldatır. Aldatan ve aldatılan hem kadındır hem erkektir.Yazılı ve görsel medyanında ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Aldatmak sadece cinselliğe özgü bir birliktelik yaşamak değildir her zaman. Kimi zaman içinde cinselliği barındırmayan duygusal bir ilişki de aldatmayı içerebilir. İlkine göre yani içinde cinselliği de barındıran aldatmaya göre duygusal aldatma daha hafif ya da daha kabul edilebilir ya da daha affedilebilir bir durumdur.

Aldatma daha çok duygusal bir takım gereksinimler nedeniyle yaşanır. Aldatan erkeklerin genellikle yasak aşka özgü bir heyecanı yaşamaları nedeni ile ve de cinsel açıdan değişik tecrübeler, değişik heyecanlar yaşama ihtiyaçlarından kaynaklanırken, aynı zamanda cinsel dürtülerini kontrol etmekte zorlandıkları için aldatırlarken, kadınlarsa daha çok duygusal ve romantik hisleri nedeniyle aldatırlar.

Kimi kadın birlikteliğinde ve yaşamında kendisini huzursuz ve mutsuz hissediyordur. Aldatarak kendisini mutlu hissetmeye çalışabilir. Tabii ki kadınların ve erkeklerin aldatma şekilleri aldatma nedenleri biribirinden çok farklı sebeplere dayanıyor da olabilir. Söz konusu aldatmak ise çoğu kere erkekler günah keçisi seçilirler ve sanki sadece erkek aldatıyormuş gibi bir varsanı yaşanır. Oysa erkek karısını ve ya sevgilisini aldattığında yine bir başka kadınla aldatmaktadır. Bu durumda kadının gözüyle, kadının tarafından baktığımızda kadında ya eşini ya kendi sevgilisini aldatıyor durumdadır çoğu zaman.

Erkekler kimi zaman kendini kanıtlamak için cinsel anlamda ne kadar güçlü bir erkek olduğunu kendine veya çevresindeki insanlara ispatlamak için de başka kadınlarla heyecansal ilişkilere cinsel ilişkiye girme arayışları içerisine girebilir.

Erkekler aldattığında genellikle kadınlar kadar dikkatli değillerdir ve kadınların daha çok dikkatlerini çeker. Erkekler kendi fiziksel görünümleriyle daha fazla ilgilenmeye başlarlar, yeni bir parfüm, yeni elbiseler, daha sık banyo yapmaya başladığında daha sık tıraş olmaya başladığını kilolarıyla göbeğiyle daha fazla ilgilenmeye başladığını ve akşam eve geliş saatlerinin değişiklikler göstermeye başladığını görebilirsiniz. Sürekli bahaneler uydurmaya başlayıp eve daha geç gelmeye toplantılar üretmeye başlayabilir. Erkeklerin bu davranışlarındaki değişikliklerse kadınların sıklıkla dikkatini çeker ve kadınlar sorgulayıcı araştırıcı ve var olan dikkatlerini daha da yoğunlaştırmaya başlarlar ve çoğu kere erkekler yakalanırlar.

Kadınlar ise bu konuda çok daha dikkatlidirler, kendilerinde ki bu değişimi fiziksel görünümdeki bu değişimi zaten hep yapıyormuş gibi zaten zaman zaman yaptıkları bir değişiklik olarak göstermeye bu durumun olağan halde yaşandığını göstermeye çalışırlar. Çünkü kadınların bakış açısıyla erkekler eşlerindeki bu değişimleri çoğu kere zaten fark etmiyordur.

Aldatmak erkeklerin bir çoğu için normal ve doğal bir yaşantıyla kadınlar için bu durum aşılması gereken önemli psikolojik bariyerlerden yapılabilecek kolay bir davranıştır. Aldatan erkeklerin bazıları eşlerine karşı agresif ve sinirli davranır. ve eşinin her eksiğini görür, eşinin her eksiğini yüzüne vurmaya, onu kırmaya çalışabilir. Agresifleşebilir. Kimi erkekte kendini suçlu ve mahcup bir durumda gösterebilir. Sanki yaptığı hatanın çok büyük olduğu hissini yaşar. Aldatan erkeğin seks yapma sıklığında azalma olur ya da artık çok az yapar ya da hiç yapmaz. Çocuklarına gösterdiği ilgide azalma görülür evinde geçirdiği ve kendini huzurlu hissettiği anların daha da azaldığı gözlenir.

Kadınlar aldattığında çok daha dikkatli davranırlar. Toplumda bir kadının aldatması çok daha derin yaralara çok daha derin sonuçlara yol açacağından kadının aldatması çok daha zordur ancak kadın ruhunda daha heyecanlıdır daha edebidir daha romantizm taşıyabilir. Daha zengin bir malzeme içerebilir. Kadının ruhsal gerilimlerinin bir işareti olarak algılanabilir. Kadınlar her detayı düşünürler. Seks yoluyla her hangi bir hastalık bulaşıp bulaşmayacağı konusuna kadar en ince detaylarına değin her hangi bir iz bırakmamak amacıyla derinlemesine düşünür her ayrıntıyı fark eder, her ayrıntıya göre hareket eder, çünkü yakalandığında fark edildiğinde çok derinlemesine büyük sonuçlara yol açacağından çok daha dikkatli olmak zorundadır. Kadınlar da erkekler gibi makyajına dikkat eder, giyimi saçları, parfümü, kilolarıyla daha fazla ilgilenmeye başlar, çocuklarıyla daha az ilgilenmeye başlar, eşiyle daha az ilgilenmeye başlar, eşine rutin bir makine gibi davranmaya başladığını görürsünüz.

Aldatan erkek veya kadın da olsa toplumsal yapı ve aile kültürüne zarar vermektedir. Karmaşıklaşan hayat koşullarında sorunlardan ve endişelerden kaçmanın da bir yolu kendini zevk ve eğlenceye bırakmaktır. Aldatan erkek ve kadının psikolojisinde ilginç olabilecek değerlendrmelerde bulunmak mümkündür.

Erkekler de aldatmanın çok önemli nedenlere dayalı olması gerekmez. Çoğu kere yeni bir heyecan, yeni bir tat ya da sırf skor olsun çok sayıda kadınla birlikte olmuş olsun diye de yeni arayışlara girebilir, aldatabilir. Erkekler kendi aralarında kaç kadınla yattıklarını konuşabilirler. Erkekler çok sayıda kadınla birlikte olduklarını arkadaş çevrelerine hissettirdiklerinde doğrudan veya dolaylı bir şekilde takdir edildiklerini hissederler ya da ne kadar güçlü bir erkek ne kadar başarılı bir erkek ya da kadınların çok sevdiği erkek gibi algılanmak erkekler için farklı bir heyecansal başarıdır. Bir çok erkek birlikte çalıştıkları ve kendilerinin hoşuna giden bir bayanlara bile kolayca aşık olabilirler. Kadınlarsa bu konuda erkeklerden daha farklıdır, aldatmak konusunda daha temkinlidirler, daha dikkatlidirler, kiminle nerede ne zaman ve niçin sorularının yanıtlarını bulmaya çalışırlar.

Kadınlar için aldatmak daha çok mutsuzluğa dayalı bir süreçtir. Genellikle mutsuz olan kadın aldatır, umudunu yitirmiş olan kadın aldatır. Cinsel olarak tatmin olmadığını hisseden, ya da cinsel ilişki sıklılığının çok çok az olduğunu hisseden bayanlar aldatır. Kimi kadınlarsa kişilik yapılarının gerektirdiği üzere aldatabilirler. Bir grup kadın nerede durması gerektiğini bilirken bazı kadınlarsa bir çizgi çizmeden tamamen ilişkinin gidişatına ve duruma göre hareket eder ve cinselliği de dahil ilişkisini yaşar. Ancak aldatan kadınlar yaşadıkları bu ilişkide, küçümsenip küçümsenmediklerine göre, kolay kadın olup olmadıklarına göre hareket ederler. Kolay kadın pozisyonuna hiçbir kadın düşmek istemez. Eğer aldattığı erkek onu kolay kadın olarak algılıyorsa bu ilişkiyi fazla sürdürmez. Ya da basit bir ilişki gibi algılandığını hissederse bu kadın bu ilişkiyi fazla uzatmaz, çabuk bitirir ve bitiren kendisi olmak ister. Çünkü yıkılan incilen gururunu tamir etmek için güçlü olduğunu başlatıcısı da bitiricisi de kendisi olduğunu hissetmek ister. Kadınların çoğu yaptığı davranıştan dolayı vicdan azabı duyarken bazılarıysa kişilik yapılarını özgür olarak son derece doğal sıradan herhangi bir davranışmış gibi anlatabilirler. Aldatan kadınların niçin aldattıklarına özgü olarak verdikleri cevaplar genellikle şu tarzdadır; kocam benimle artık fazla ilgilenmiyor, kocamla mutsuzum, yeni tanıştığım erkek çok zeki çok başarılı kariyer sahibi nüfuslu birisi ya da kocasının iktidarsızlığından, erken boşaldığından ya da artık cinsel ilişkilerinin rutine bindiğinden, artık kocasının kendisini sevmediğinden, artık kocasının kendisiyle yeterince ilgilenmediğinden, kocasının başka kadınlarla ilgilendiğinden, kocasını kendisini aldattığını bildiğini, gördüğünü, hissettirdiğini söylerler. Ya da yeni tanıştığı erkeğin fazlasıyla espirili idealize ettiği bir erkek gibi olduğunu düşünür hissederler kadınlar.

Kısacası her iki cins de aldatmak için bilindik tanıdık sebepler uydururlar. O benimle yeterince ilgilenmiyordu mutsuzdum, o benimle sevişirken yetersizdi, seviştiğim erkek veya kadın yani aldatılan kişi çok zeki başarılı kariyer sahibi nufuzlu, yeterli, espirili ona aşık olduğum için onu sevdiğim için, kocamla artık mutlu olmadığım için ya da karımla artık mutlu olmadığım için gibi bir macera için yeni bir heyecan için yeni bir kadınla birlikte olma arayışı için sürekli aynı pozisyonla ilişkiye giriyorum gibi bilinen mazeretlerle aldatırlar.

Ayrıca erkeklerde 40 yaşında orta yaş bunalımı dediğimiz 40 yaş civarında beliren bir dönemsel aldatma girişimlerinde görülebilir. Bu erkeklerde değişmez gibi görünse de çoğunlukla 39- 40, 42-45 yaşlarına kadar uzayabilen bir süreçtir. Bu dönemde erkek kendisini sorgular, hayatını sorgular, yaşamını sorgular, geçmişini sorgular, evliliğini sorgular, geleceğini sorgular, yaşamın ve ölümün kendisini sorgular ve bu dönemde sıra dışı davranışlarda bulunabilir. Bu sıra dışı durumlar arasında başka kadınlarla birlikte olma arayışları da olabilir. Tabi aldatan bir insan bunu değişik sebeplerle de, daha farklı sebeplerle de yapabilir. Örneğin birlikte olduğu arkadaş çevresine uyum sağlamak için onlar gibi olmak için onlara benzemek için onları taklit etmek amacıyla aldatabilir. Ya da karşı tarafın erotizasyonuna uğradığı için aldatmak durumunda hissedebilir. Ya da erkek karısının hamile olduğu düşüncesiyle onunla ilişkiye giremeyeceği , girmemesi gerektiği düşüncesiyle yapılan hareketle başka eğilimlere başka kadınlara yönelebilir. Ya da erkek kendi erkekliğini kendisine çevresindeki diğer erkeklere ne kadar erkek olduğunu ne kadar cinsel anlamda güçlü olduğunu güçlü bir erkek olduğunu göstermek kanıtlamak için yeni ilişki arayışlarına girebilir. Ya da çok daha nadiren görülebilen erkeklerde satriaziz olarak bilinen, kadınlardan nenfomani olarak bilinen hiperseksüalite durumlarında da aldatan tipleri görebiliriz.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aldatmanın Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şahin UÇAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şahin UÇAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Şahin UÇAR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi164 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aldatmanın Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlenmeden Önce Dikkat Aralık 2013
► Hipnoz ve Doğum Temmuz 2013
► Hipnoz Haziran 2013
► Hipnoz ve Hipnoterapi Mayıs 2013
► İş Stresi Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:39
Top