2007'den Bugüne 92,383 Tavsiye, 28,228 Uzman ve 19,986 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Neden Hayal Kırıklığı Yaşarız?
MAKALE #23161 © Yazan Psk.Emine ÖZDEMİR | Yayın YENİ Mayıs 2024 | 117 Okuyucu

Sosyal varlıklar olmamız sebebiyle diğer insanlara yani Lacancı anlamda (Jacques Lacan, ünlü bir Fransız psikanalisttir) ötekilere ihtiyaç duyarız. İlişki içinde olduğumuz ötekilere dair- dile getirelim ya da getirmeyelim - beklentilerimiz vardır.

İlişkilerde ötekilerden beklediğimiz şeylerin gerçekleşmemesine üzülürüz. Bu durumda en çok hissettiğimiz duygulardan biri hayal kırıklığıdır. Hayal kırıklığı; var olduğunu sandığımız bir şeyin yokluğunu gördüğümüzde hissettiğimiz bir duygudur.

Hayal kırıklığını, ikili ilişkilerde ötekilere dair taleplerimiz karşılanmadığında sıkça yaşarız.

Peki ilişkilerde neden hayal kırıklığını yaşarız? Yaşadığımız hayal kırıklığında genellikle şu iki durumun etkili olduğunu söylemek mümkündür.

1. Ya olmayan bir şeyin, ötekinde var olduğu yanılsamasını yaşarız,
2. ⁠Ya da ötekinin kendinde olanı bize vereceğini düşünürüz.

Öteki, kendisinden istediğimiz şeyi onda olmadığı için ver(e)miyorsa, bu durumu tolere etmek kolaydır. Ama onda var olduğu halde bize vermiyorsa, kendimizi yoksun bırakılmış gibi algılar, acı çeker ve bu durumu tolere etmekte zorlanırız. Çünkü buradaki mesele, olmayan bir şeye erişememe meselesi değil, var olan bir şeyden yoksun bırakılma meselesidir. Yani buradaki hayal kırıklığımız; nesnenin yokluğuna değil, nesneyi vermeyen ötekine dairdir ve bu durum çok daha fazla yaralayıcıdır.

Ötekinin kendinde var olanı bizden esirgemesine üzülürüz ve bu üzüntü sadece bugüne ait bir acı değildir. Bugüne dair olduğunu sandığımız acı, hatırlamasak da geçmişte ötekinin esirgemesi nedeniyle yaşadığımız benzer yoksunlukların duygusal kayıtlarını yeniden canlandırır. Böylece sadece bugüne dair yaşadığımız yoksunluğun değil, geçmiş yoksunlukların da acısını hissederiz. Hem bugüne, hem geçmişe dair acıları hissetmek, hissettiğimiz acıyı daha dayanılmaz hale getirebilir.

İlişkilere dair yaşadığımız hayal kırıklıklarında kendimize şu soruları sormak faydalı olabilir;

* Ötekinde olmayan bir şeyin var olduğu yanılsamasına düştüysem buna yol açan şey ne? Neye dayanarak onda olmayan şeyin var olduğunu düşündüm? Geçmişte var olması, hep var olacağı anlamına gelir mi?

* Onda olanı bana vereceğini düşünüp hayal kırıklığı yaşadıysam bu durum kiminle veya ne ile ilişkili olabilir?

a. Taleplerimde ölçüyü kaçırmış ve karşımdaki kişiden fazla talepte bulunmuş olabilir miyim?
b. Benim talepte bulunmam, ötekinin bu talebi karşılamak zorunda olduğu anlamına gelir mi?
c. Talepte bulunduğum kişinin maddi-manevi kaynakları azalmış, bu nedenle sınırlı kaynaklarını veremiyor veya daha temkinli kullanmak istiyor olabilir mi?
d. İlişki kurmak istediğim kişi mesafeli bir ilişkiyi tercih ediyor, ilişkilerinde kendine ait daha fazla alana ihtiyaç duyuyor olabilir mi?

Bu sorular ışığında ilişkimize dair yaşadığımız hayal kırıklığı;

1. Bizim taleplerimizle ilgili de olabilir,
2. ⁠Ötekinin talebi karşılamadaki yetersizliği veya isteksizliği nedeniyle de olabilir.

Bu soruları kendimize sormak hem kendimizi, hem beklenti içinde olduğumuz ötekini anlamamızı kolaylaştırabilir, beklentilerimizi güncelleyerek ilişkilerimizi daha gerçekçi bir zemine taşıyabilir ve yaşadığımız hayal kırıklığını atlatmamıza yardımcı olabilir diye düşünüyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde Neden Hayal Kırıklığı Yaşarız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emine ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emine ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine ÖZDEMİR Fotoğraf
Psk.Emine ÖZDEMİR
Osmaniye (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emine ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Anksiyete Nedir? Neler Yaşarız? Psk.Özgür Duran YURTSEVER
► Hayal Kuran Çocuklar Psk.Erol AKDAĞ
► İlişkiler ve Hayal Kırıklıkları Psk.Serpil KIZILTAŞ GÜNYÜZ
► Hayal Et Gerçek Olsun! Psk.Dnş.Perihan SAYIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,986 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Neden Hayal Kırıklığı Yaşarız?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Birinden Bir Şey İstemek Neden Bu Kadar Zor? ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Düşündüğümüzden Daha Güçlüyüz ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Kendini Bilmek Temmuz 2023
► Görünmezlik Travması:Duygusal Yoksunluk ÇOK OKUNUYOR Haziran 2023
► Neden Tahammül Edemiyoruz? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:23
Top