2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kifoz (Kamburluk) Sorunları
MAKALE #22092 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Ocak 2021 | 1,524 Okuyucu
Kamburluk; tıp dilinde ‘’kifoz’’ olarak adlandırılan sırtın eğrilmesi ve öne doğru bükülmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Sırt ve bel kaslarında ortaya çıkan zayıflama ve gevşeme nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Görünüm açısından oldukça önemli bir sorun yaratan kifoz; doğuştan veya sonradan ortaya çıkabilir .Bu nedenle ona göre gelişimi takip edilerek bir dizi hareketle düzeltilmesi için tedavi oluşturulur.

Kifoz oluşması genel olarak fizyolojik olarak ortaya çıkan bir durumdur. Kifoz olan kişilerde genelde bel bölgeleri daha çukur durur. Ayakta durma pozisyonunda yan taraftan çekilen bir radyografide, 22 derece ile 50 derece arası bir açı değişimi olmaktadır. Bu da her iki derecede kifoz olması kişilerde normal bir ölçü olarak kabul edilmektedir.50 derece üzeri açılar kamburluk diye ifade edilir.

Kambur (Kifoz) neden oluşur?

Kifoz genelde kötü postür yani duruş bozukluğundan kaynaklanır. Gün geçtikçe artan teknoloji bağımlılığı ve hareketsiz yaşam günümüzde çok fazla kişide kifozu ortaya çıkarmıştır.Özellikle ofis çalışanları (masa başı çalışan) ve telefon-tablet-bilgisayar kullanan kişilerde kifoz görülme oranı çok fazladır. Bazı sırt,boyun ,göğüs ve kalp ameliyatları sonrası da kifoz ortaya çıkabilmektedir.Az miktarda ise yapısal kifozlar vardır.SCHUERMANN kifozu yapısal kifozlara örnektir.

Yetişkinlerde Kifoz ve belirtileri nelerdir?

Yetişkinlerde, kemiklerin inceltici hastalık olan kemik erimesi, omurlarda, kifoz ile sonuçlanan, sıkışmaya bağlı kırıkların oluşması ile bağlantılı olabilir. Omurganın dejeneratif artriti de, omurgadaki kemiklerin ve disklerin durumunun kötüleşmesine neden olabilir. Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan kifoz hareketliliği kısıtlayarak düşme ve kırık oluşma riskini arttırır. Kifozun en net belirtisi öne doğru eğikliktir. Ancak bunun dışında da bazı belirtiler göstererek kifoza dair ipuçları verir. Bunlar;

Hafif ya da şiddetli sırt ağrısı

Boy uzunluğunun kemiklerin eğilmesi sonucunda azalıyor gibi görünmesi

Dik durmakta güçlük yaşamak ve ilerleyen zamanlarda zorluk derecesinin artması

Kaslarda yorgunluk hissetmek

Omurgada aşırı duyarlılık

Kilo kaybı

Huzursuzluk,halsizlik ve sebepsiz mutsuzluk

Kötü kozmetik görüntü ve orantısız vücut görüntüsü

Kamburluk sorunu yaşayan kişiler dik durmaya çalışsa bile 1-2 dakika sonra yorulup tekrar eski postüre bırakmaktadırlar. Kifoz sorunu kronik yorgunluk, kas gerginlikleri ve eklem problemi yaratarak omurga da fıtık,kayma ,daralma ve dejenerasyon gibi sorunlara da zemin hazırlamaktadır. Ayrıca kozmetik olarak kötü bir görüntüye sebebiyet vermektedir . Kifozlu kişilerin boyu daha kısa görünmektedir.

Kifozda Tedavi

Uygun fizyoterapi ,manuel terapi ve egzersiz programıyla kifozların büyük bir kısmı ortadan kaldırılabilir. Kifozların çok büyük bir kısmı uzman eşliğinde yapılan düzenli egzersizlerle ortadan kaldırılmaktadır . Burada en önemli nokta hastanın sabırla netice alıncaya kadar egzersizlerine devam etmesidir . 3 boyutlu schroth egzersizleri özellikle çok daha hızlı sonuç vermektedir. Fizyoterapist eşliğinde yapılacak schroth metodu egzersizleri kifoz ve Skolyoz gibi sorunlarda çok önemlidir. Kamburlukta kinezyolojik bantlama teknikleri de etkilidir . Doğru kaslara yapılan kinesiotaping uygulamaları kasları günlük yaşamda asiste etmektedir . Bantlar kişinin dik durmasına yardımcı olmaktadır. Kişi gün içersinde öne doğru eğildiğinde bantlar nispeten buna engel olmaktadır. Kinezyobandın verdiği uyarı ile kişi daha bilinçli bir şekilde postürüne ve duruşuna dikkat etmektedir. Yapılacak torakal ve servikal mobilizasyonlar hastanın varsa ağrılarını ortadan kaldırmakta ve egzersizleri daha rahat yapabilmektedirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kifoz (Kamburluk) Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Vedat ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Vedat ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Yazıları
► Kifoz (Kamburluk) Prof.Dr.Necdet Şükrü ALTUN
► Sık Görülen Diz Sorunları ÇOK OKUNUYOR Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
► Gebelikde Erken Dönem Sorunları Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Çocuklarda Acil Sağlık Sorunları Op.Dr.Süleyman Sıtkı URALOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kifoz (Kamburluk) Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
► Boyun Düzleşmesi Ocak 2021
◊ Teniçi Dirseği Mayıs 2020
◊ Ters Omuz Protezi Mayıs 2020
◊ Bel Kayması ve Tedavisi Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:25
Top